Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

Zaskakująca intensywnym smakiem pieczonej papryki zupa z dodatkiem pomidorów, mascarpone i świeżej bazylii to prawdziwa rozkosz podniebienia. Łączy w sobie bogactwo różnych wyrazistych smaków, wyhamowanych odpowiednio przez masowo uwielbiany, tłusty włoski ser. Świetna – po prostu – w towarzystwie listków bazylii.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
DO ZAPIECZENIA
– czerwona papryka3 strąki5 strąków
– cebula1 mała1 średnia
– czosnek2 ząbki3 ząbki
– pomidory2 duże3 duże
– świeża bazylia1/2 pęczka1 pęczek
– bulion warzywny1 kostka2 kostki
– serek mascarpone3 łyżki6 łyżek

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej roślinny, gorąca woda, garnek, patelnia, miska, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, folia aluminiowa, blender.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia286.6 kJ1588.6 kJ
Wartość energetyczna68.5 kcal379.8 kcal
Tłuszcz4.7 g26.2 g
w tym nasycone3.2 g17.7 g
Węglowodany4.0 g22.1 g
w tym cukry3.7 g20.3 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko1.3 g7.2 g
Sól0.03 g0.17 g
ALERGENY: mleko, pszenica, soja, seler.

przepis

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

1.

Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie „góra
dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem
do pieczenia. Papryki umyj dokładnie
w ciepłej wodzie, osusz ręcznikiem
papierowym, ułóż na blasze, skrop je oliwą
z oliwek. Wstaw papryki do rozgrzanego
piekarnika i piecz przez około 40 minut.

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

2.

W międzyczasie przygotuj bulion – w dużym
garnku zagotuj 500 ml (1000 ml) wody
i rozpuść w niej 1 (2) kostkę bulionową.
To będzie podstawa Twojej zupy.

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

3.

Sparz pomidory – włóż je do naczynia
z wrzącą wodą na 3 minuty, następnie obierz
ze skórki i pokrój w kostkę.

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

4.

Cebulę obierz z łupinki i pokrój w kostkę.
Czosnek pokrój w drobną kostkę.
Bazylię umyj, odłóż na bok 2 gałązki,
resztę posiekaj.

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

5.

Na patelni rozgrzej 2 (4) łyżki oliwy z oliwek
lub ulubionego oleju. Zeszklij na nich
cebulę z czosnkiem, pomidorami i bazylią
(ok. 4-5 minut). Dopraw tę mieszankę solą
i pieprzem do smaku, a następnie przełóż
do garnka z bulionem

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią

6.

Wyjmij upieczoną paprykę z piekarnika i okryj
ją szczelnie folią aluminiową, pozostawiając
do przestygnięcia (ok. 30 minut). Gdy papryki
będą już letnie, natnij je od spodu, trzymając
nad garnkiem z bulionem tak, by wyciekający
z nich sok spływał prosto do garnka z zupą.
Postępuj tak z każdą papryką, następnie
obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
Miąższ wrzuć do garnka z zupą. Dodaj
posiekaną bazylię. Zblenduj wszystkie
składniki na jednolitą masę. Dodaj serek
mascarpone, cały czas blendując.
Podgrzej zupę na wolnym ogniu.
Przełóż kremową zupę do głębokich talerzy,
ubierz listkami bazylii i gotowe!
Buon Appetito!

1 porcja
19/ pln
  • Typ kuchni - włoska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 100
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA