![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_glowne-640x486.jpg)
Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią
Zaskakująca intensywnym smakiem pieczonej papryki zupa z dodatkiem pomidorów, mascarpone i świeżej bazylii to prawdziwa rozkosz podniebienia. Łączy w sobie bogactwo różnych wyrazistych smaków, wyhamowanych odpowiednio przez masowo uwielbiany, tłusty włoski ser. Świetna – po prostu – w towarzystwie listków bazylii.
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
DO ZAPIECZENIA | ||
– czerwona papryka | 3 strąki | 5 strąków |
– cebula | 1 mała | 1 średnia |
– czosnek | 2 ząbki | 3 ząbki |
– pomidory | 2 duże | 3 duże |
– świeża bazylia | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
– bulion warzywny | 1 kostka | 2 kostki |
– serek mascarpone | 3 łyżki | 6 łyżek |
potrzebujesz
sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej roślinny, gorąca woda, garnek, patelnia, miska, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, folia aluminiowa, blender.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 286.6 kJ | 1588.6 kJ |
Wartość energetyczna | 68.5 kcal | 379.8 kcal |
Tłuszcz | 4.7 g | 26.2 g |
w tym nasycone | 3.2 g | 17.7 g |
Węglowodany | 4.0 g | 22.1 g |
w tym cukry | 3.7 g | 20.3 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 1.3 g | 7.2 g |
Sól | 0.03 g | 0.17 g |
przepis
![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_menu151.jpg)
1.
Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie „góra
dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem
do pieczenia. Papryki umyj dokładnie
w ciepłej wodzie, osusz ręcznikiem
papierowym, ułóż na blasze, skrop je oliwą
z oliwek. Wstaw papryki do rozgrzanego
piekarnika i piecz przez około 40 minut.
![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_menu152.jpg)
2.
W międzyczasie przygotuj bulion – w dużym
garnku zagotuj 500 ml (1000 ml) wody
i rozpuść w niej 1 (2) kostkę bulionową.
To będzie podstawa Twojej zupy.
![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_menu153.jpg)
3.
Sparz pomidory – włóż je do naczynia
z wrzącą wodą na 3 minuty, następnie obierz
ze skórki i pokrój w kostkę.
![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_menu154.jpg)
4.
Cebulę obierz z łupinki i pokrój w kostkę.
Czosnek pokrój w drobną kostkę.
Bazylię umyj, odłóż na bok 2 gałązki,
resztę posiekaj.
![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_menu155.jpg)
5.
Na patelni rozgrzej 2 (4) łyżki oliwy z oliwek
lub ulubionego oleju. Zeszklij na nich
cebulę z czosnkiem, pomidorami i bazylią
(ok. 4-5 minut). Dopraw tę mieszankę solą
i pieprzem do smaku, a następnie przełóż
do garnka z bulionem
![Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone i bazylią](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZUPAPAPRYKA_menu156.jpg)
6.
Wyjmij upieczoną paprykę z piekarnika i okryj
ją szczelnie folią aluminiową, pozostawiając
do przestygnięcia (ok. 30 minut). Gdy papryki
będą już letnie, natnij je od spodu, trzymając
nad garnkiem z bulionem tak, by wyciekający
z nich sok spływał prosto do garnka z zupą.
Postępuj tak z każdą papryką, następnie
obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
Miąższ wrzuć do garnka z zupą. Dodaj
posiekaną bazylię. Zblenduj wszystkie
składniki na jednolitą masę. Dodaj serek
mascarpone, cały czas blendując.
Podgrzej zupę na wolnym ogniu.
Przełóż kremową zupę do głębokich talerzy,
ubierz listkami bazylii i gotowe!
Buon Appetito!