![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/Zolte-curry-z-kurczakiem-i-ryzem-jasminowym-640x480.jpg)
Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym
Porcja chrupiących warzyw i soczystego mięsa zatopiona w słodyczy mleka kokosowego z łagodną, złocistą pastą curry. Typowo tajskie danie. Oryginalnie pasty curry przyrządza się na bazie świeżego mleka kokosowego i utartych w moździerzu przypraw, imbiru, czosnku, chilli, kurkumy – przy czym
z curry podobnie jak ze wszystkimi innymi tradycyjnymi dla danego kraju potrawami – każdy tajska gospodyni domowa ma swój sekret na ten cudowny przyprawowy mix. Żółte curry to najłagodniejsza mieszanka utartych na pastę składników, których podstawę stanowi kurkuma. To jej żółte curry zawdzięcza swój kolor (i walory zdrowotne).
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
CURRY | ||
– pierś z kurczaka | 1 średnia | 2 średnie |
– cebula | 1 szt. | 2 szt. |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– świeży imbir | 2 cm korzenia | 4 cm korzenia |
– olej kokosowy | 2 łyżki | 4 łyżki |
– marchewka | 1 mała | 2 małe |
– czerwona papryka | 1 mała | 2 małe |
SOS | ||
– żółta pasta curry | 50 g | 50 g |
– mleczko kokosowe | 400 ml | 400 ml |
RYŻ | ||
– ryż jaśminowy | 200 g | 400 g |
DO PODANIA | ||
– świeża kolendra | 1/4 pęczka | 1/2 pęczka |
potrzebujesz
sól, pieprz do smaku, woda, 2 garnki,
głęboka patelnia, tarka, sitko.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 712.0 kJ | 4726.1 kJ |
Wartość energetyczna | 170.1 kcal | 1129.0 kcal |
Tłuszcz | 9.4 g | 62.2 g |
w tym nasycone | 7.9 g | 52.5 g |
Węglowodany | 14.5 g | 96.1 g |
w tym cukry | 2.2 g | 14.6 g |
Dodano cukier | 2.2 g | 14.6 g |
Białko | 6.6 g | 43.9 g |
Sól | 0.4 g | 2.6 g |
przepis
![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZOLTECURRYKURCZAK_menu141.jpg)
1.
Marchewki obierz ze skórki i pokrój w średniej grubości (około 0,5cm) krążki. Cebulę obierz ze skórki i pokrój na 4 części wzdłuż, a następnie w poprzek. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz ze skórki (najłatwiej zeskrobać ją łyżeczką do herbaty) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki (około 2x2cm). Paprykę pokrój na średniej wielkości kawałki.
![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZOLTECURRYKURCZAK_menu142.jpg)
2.
Kolendrę umyj i posiekaj.
![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZOLTECURRYKURCZAK_menu143.jpg)
3.
W rondelku, na średnim ogniu zagotuj pół mleka kokosowego i rozpuść w nim pastę curry, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlej olej kokosowy, podsmaż na nim starty imbir, cebulę, czosnek i kurczaka przez około 5-6 minut. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, i przesmażaj przez kolejnych 5 minut, od czasu do czasu dokładnie wszystko mieszając.
![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZOLTECURRYKURCZAK_menu144.jpg)
4.
Wlej sos curry i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj resztę mleka kokosowego i duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut. Pod koniec spróbuj i jeśli Twój sos curry jeszcze tego potrzebuje potrzebuje dopraw go solą i pieprzem do swojego smaku.
![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZOLTECURRYKURCZAK_menu145.jpg)
5.
Zagotuj 400ml (800ml) wody na ryż, dodaj 2/3 łyżki soli. Do wrzątku wrzuć ryż i gotuj przez około 12 minut, aż spęcznieje i będzie miękki. Przełóż ryż na sitko i przelej ciepłą wodą.
![Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZOLTECURRYKURCZAK_menu146.jpg)
6.
Do małych miseczek wyłóż porcję ryżu, a do większych – porcję pysznego łagodnego curry. Posyp curry świeżą kolendrą i ciesz się egzotycznym smakiem tego dania!