Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Porcja chrupiących warzyw i soczystego mięsa zatopiona w słodyczy mleka kokosowego z łagodną, złocistą pastą curry. Typowo tajskie danie. Oryginalnie pasty curry przyrządza się na bazie świeżego mleka kokosowego i utartych w moździerzu przypraw, imbiru, czosnku, chilli, kurkumy – przy czym
z curry podobnie jak ze wszystkimi innymi tradycyjnymi dla danego kraju potrawami – każdy tajska gospodyni domowa ma swój sekret na ten cudowny przyprawowy mix. Żółte curry to najłagodniejsza mieszanka utartych na pastę składników, których podstawę stanowi kurkuma. To jej żółte curry zawdzięcza swój kolor (i walory zdrowotne). 

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
CURRY
– pierś z kurczaka1 średnia2 średnie
– cebula1 szt.2 szt.
– czosnek2 ząbki4 ząbki
– świeży imbir2 cm korzenia4 cm korzenia
– olej kokosowy2 łyżki4 łyżki
– marchewka1 mała2 małe
– czerwona papryka1 mała2 małe
SOS
– żółta pasta curry50 g50 g
– mleczko kokosowe400 ml400 ml
RYŻ
– ryż jaśminowy200 g400 g
DO PODANIA
– świeża kolendra1/4 pęczka1/2 pęczka

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, woda, 2 garnki,
głęboka patelnia, tarka, sitko.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia712.0 kJ4726.1 kJ
Wartość energetyczna170.1 kcal1129.0 kcal
Tłuszcz9.4 g62.2 g
w tym nasycone7.9 g52.5 g
Węglowodany14.5 g96.1 g
w tym cukry2.2 g14.6 g
Dodano cukier2.2 g14.6 g
Białko6.6 g43.9 g
Sól0.4 g2.6 g

przepis

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

1.

Marchewki obierz ze skórki i pokrój w średniej grubości (około 0,5cm) krążki. Cebulę obierz ze skórki i pokrój na 4 części wzdłuż, a następnie w poprzek. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz ze skórki (najłatwiej zeskrobać ją łyżeczką do herbaty) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki (około 2x2cm). Paprykę pokrój na średniej wielkości kawałki.

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

2.

Kolendrę umyj i posiekaj.

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

3.

W rondelku, na średnim ogniu zagotuj pół mleka kokosowego i rozpuść w nim pastę curry, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlej olej kokosowy, podsmaż na nim starty imbir, cebulę, czosnek i kurczaka przez około 5-6 minut. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, i przesmażaj przez kolejnych 5 minut, od czasu do czasu dokładnie wszystko mieszając.

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

4.

Wlej sos curry i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj resztę mleka kokosowego i duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut. Pod koniec spróbuj i jeśli Twój sos curry jeszcze tego potrzebuje potrzebuje dopraw go solą i pieprzem do swojego smaku.

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

5.

Zagotuj 400ml (800ml) wody na ryż, dodaj 2/3 łyżki soli. Do wrzątku wrzuć ryż i gotuj przez około 12 minut, aż spęcznieje i będzie miękki. Przełóż ryż na sitko i przelej ciepłą wodą.

Żółte curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

6.

Do małych miseczek wyłóż porcję ryżu, a do większych – porcję pysznego łagodnego curry. Posyp curry świeżą kolendrą i ciesz się egzotycznym smakiem tego dania!

1 porcja
32/ pln
  • Typ kuchni - tajlandzka
  • Główny składnik - drób
  • Poziom ostrości - średnioostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 50
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA