![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_glowne-1-640x486.jpg)
Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką
Otóż ci, co nie przepadają za kalafiorem, mogą – po spróbowaniu tego dania – się z nim przeprosić. Rzadko się bowiem spotyka taką kombinację smaków i tekstur, która zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Oto biała głowa w towarzystwie chrupiących orzechów laskowych skąpana w maślanym beszamelu i okraszona tartym grana padano. Tego trzeba spróbować!
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
DO ZAPIECZENIA | ||
– główka kalafiora | 1 mała | 2 małe |
– ser grana padano | 100 g | 200 g |
– suchar | 1 szt. | 2 szt. |
– orzechy laskowe | 25 g | 50 g |
BESZAMEL | ||
– cebula | 1 bardzo mała | 1 mała |
– goździk | 1 szt. | 2 szt. |
– liść laurowy | 1 szt. | 1 szt. |
– tarta gałka muszkatołowa | 1/3 łyżeczki | 2/3 łyżeczki |
– masło | 20 g | 30 g |
– mleko 2% | 250 ml | 500 ml |
potrzebujesz
sól, pieprz do smaku, mąka pszenna, tarka, mały garnek, naczynie żaroodporne, miska.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 353.9 kJ | 2430.4 kJ |
Wartość energetyczna | 84.4 kcal | 579.2 kcal |
Tłuszcz | 5.3 g | 36.5 g |
w tym nasycone | 2.6 g | 17.8 g |
Węglowodany | 4.7 g | 32.1 g |
w tym cukry | 3.4 g | 23.5 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 5.0 g | 34.4 g |
Sól | 0.14 g | 0.98 g |
przepis
![Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_menu12.jpg)
1.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb „góra dół”.
Kalafior umyj, podziel na różyczki
i zblanszuj (podgotuj w osolonej wrzącej
wodzie około 5 minut).
![Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_menu122.jpg)
2.
Orzechy pokrusz w malakserze
lub posiekaj nożem.
Suchar połam na nieregularne kawałki.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
![Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_menu123.jpg)
3.
Przygotuj beszamel. Na średnim ogniu
w rondlu o dużej średnicy rozpuść masło,
dodaj 1 płaską łyżkę (1 czubatą łyżkę) mąki
i utrzyj trzepaczką na gładką masę.
Zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty,
następnie stopniowo dodawaj 250 ml (500 ml)
mleka, energicznie mieszając. Cebulę obierz
z łupinki i pokrój w kostkę.
Wstaw sos na ogień znów, dodaj cebulę,
goździk i liść laurowy i gotuj na wolnym
ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu
mieszając. Gdy sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj
odrobinę mleka.
![Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_menu124.jpg)
4.
Po 10 minutach, przecedź sos przez sitko, by
usunąć z niego cebulę, goździk i liść laurowy.
Dodaj do niego gałkę muszkatołową, sól
i pieprz do smaku, wymieszaj, odstaw na bok,
by sos nieco przestygł (ok. 15 minut).
![Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_menu125.jpg)
5.
Do sosu dodaj ser grana padano
(zostaw trochę do posypania po wierzchu
zapiekanki) i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj ugotowanego
kalafiora z sosem, a następnie przełóż
do żaroodpornych naczyń. Wierzch posyp
resztką startego sera, orzechami i tostem.
Wstaw do piekarnika na półkę po środku
i piecz około 15 minut. Następnie włącz
termoobieg i piecz jeszcze kolejnych 5 minut,
aby uzyskać chrupiącą skórkę.
![Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/ZAPIEKANKAKALAFIOR_menu126.jpg)
6.
Wyjmij zapiekanki z piekarnika i serwuj
póki gorące. Voila, smacznego :)!