Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

Otóż ci, co nie przepadają za kalafiorem, mogą – po spróbowaniu tego dania – się z nim przeprosić. Rzadko się bowiem spotyka taką kombinację smaków i tekstur, która zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Oto biała głowa w towarzystwie chrupiących orzechów laskowych skąpana w maślanym beszamelu i okraszona tartym grana padano. Tego trzeba spróbować!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
DO ZAPIECZENIA
– główka kalafiora1 mała2 małe
– ser grana padano100 g200 g
– suchar1 szt.2 szt.
– orzechy laskowe25 g50 g
BESZAMEL
– cebula1 bardzo mała1 mała
– goździk1 szt.2 szt.
– liść laurowy1 szt.1 szt.
– tarta gałka muszkatołowa1/3 łyżeczki2/3 łyżeczki
– masło20 g30 g
– mleko 2%250 ml500 ml

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, mąka pszenna, tarka, mały garnek, naczynie żaroodporne, miska.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia353.9 kJ2430.4 kJ
Wartość energetyczna84.4 kcal579.2 kcal
Tłuszcz5.3 g36.5 g
w tym nasycone2.6 g17.8 g
Węglowodany4.7 g32.1 g
w tym cukry3.4 g23.5 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko5.0 g34.4 g
Sól0.14 g0.98 g
ALERGENY: mleko, jajka, orzechy, pszenica.

przepis

Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

1.

Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb „góra dół”.
Kalafior umyj, podziel na różyczki
i zblanszuj (podgotuj w osolonej wrzącej
wodzie około 5 minut).

Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

2.

Orzechy pokrusz w malakserze
lub posiekaj nożem.
Suchar połam na nieregularne kawałki.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

3.

Przygotuj beszamel. Na średnim ogniu
w rondlu o dużej średnicy rozpuść masło,
dodaj 1 płaską łyżkę (1 czubatą łyżkę) mąki
i utrzyj trzepaczką na gładką masę.
Zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty,
następnie stopniowo dodawaj 250 ml (500 ml)
mleka, energicznie mieszając. Cebulę obierz
z łupinki i pokrój w kostkę.
Wstaw sos na ogień znów, dodaj cebulę,
goździk i liść laurowy i gotuj na wolnym
ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu
mieszając. Gdy sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj
odrobinę mleka.

Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

4.

Po 10 minutach, przecedź sos przez sitko, by
usunąć z niego cebulę, goździk i liść laurowy.
Dodaj do niego gałkę muszkatołową, sól
i pieprz do smaku, wymieszaj, odstaw na bok,
by sos nieco przestygł (ok. 15 minut).

Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

5.

Do sosu dodaj ser grana padano
(zostaw trochę do posypania po wierzchu
zapiekanki) i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj ugotowanego
kalafiora z sosem, a następnie przełóż
do żaroodpornych naczyń. Wierzch posyp
resztką startego sera, orzechami i tostem.
Wstaw do piekarnika na półkę po środku
i piecz około 15 minut. Następnie włącz
termoobieg i piecz jeszcze kolejnych 5 minut,
aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką

6.

Wyjmij zapiekanki z piekarnika i serwuj
póki gorące. Voila, smacznego :)!

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - francuska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA