Zapiekanka kalafiorowa pod chrupiącą orzechową skórką
Otóż ci, co nie przepadają za kalafiorem, mogą – po spróbowaniu tego dania – się z nim przeprosić. Rzadko się bowiem spotyka taką kombinację smaków i tekstur, która zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Oto biała głowa w towarzystwie chrupiących orzechów laskowych skąpana w maślanym beszamelu i okraszona tartym grana padano. Tego trzeba spróbować!
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
DO ZAPIECZENIA | ||
– główka kalafiora | 1 mała | 2 małe |
– ser grana padano | 100 g | 200 g |
– suchar | 1 szt. | 2 szt. |
– orzechy laskowe | 25 g | 50 g |
BESZAMEL | ||
– cebula | 1 bardzo mała | 1 mała |
– goździk | 1 szt. | 2 szt. |
– liść laurowy | 1 szt. | 1 szt. |
– tarta gałka muszkatołowa | 1/3 łyżeczki | 2/3 łyżeczki |
– masło | 20 g | 30 g |
– mleko 2% | 250 ml | 500 ml |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 353.9 kJ | 2430.4 kJ |
Wartość energetyczna | 84.4 kcal | 579.2 kcal |
Tłuszcz | 5.3 g | 36.5 g |
w tym nasycone | 2.6 g | 17.8 g |
Węglowodany | 4.7 g | 32.1 g |
w tym cukry | 3.4 g | 23.5 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 5.0 g | 34.4 g |
Sól | 0.14 g | 0.98 g |
1.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb „góra dół”.
Kalafior umyj, podziel na różyczki
i zblanszuj (podgotuj w osolonej wrzącej
wodzie około 5 minut).
2.
Orzechy pokrusz w malakserze
lub posiekaj nożem.
Suchar połam na nieregularne kawałki.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3.
Przygotuj beszamel. Na średnim ogniu
w rondlu o dużej średnicy rozpuść masło,
dodaj 1 płaską łyżkę (1 czubatą łyżkę) mąki
i utrzyj trzepaczką na gładką masę.
Zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty,
następnie stopniowo dodawaj 250 ml (500 ml)
mleka, energicznie mieszając. Cebulę obierz
z łupinki i pokrój w kostkę.
Wstaw sos na ogień znów, dodaj cebulę,
goździk i liść laurowy i gotuj na wolnym
ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu
mieszając. Gdy sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj
odrobinę mleka.
4.
Po 10 minutach, przecedź sos przez sitko, by
usunąć z niego cebulę, goździk i liść laurowy.
Dodaj do niego gałkę muszkatołową, sól
i pieprz do smaku, wymieszaj, odstaw na bok,
by sos nieco przestygł (ok. 15 minut).
5.
Do sosu dodaj ser grana padano
(zostaw trochę do posypania po wierzchu
zapiekanki) i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj ugotowanego
kalafiora z sosem, a następnie przełóż
do żaroodpornych naczyń. Wierzch posyp
resztką startego sera, orzechami i tostem.
Wstaw do piekarnika na półkę po środku
i piecz około 15 minut. Następnie włącz
termoobieg i piecz jeszcze kolejnych 5 minut,
aby uzyskać chrupiącą skórkę.
6.
Wyjmij zapiekanki z piekarnika i serwuj
póki gorące. Voila, smacznego :)!