Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą
Tarty podobnie jak naleśniki to jedno z tych dań, które od razu przywodzą na myśl niebiesko biało czerwoną flagę. Kruche ciasto na spodzie chętnie przytuli każdy farsz – i słodki i słony. W naszym wydaniu tarta prezentuje nietypowe połączenie smaków – tuńczyka z miętą i zielonym groszkiem. Na wytrawną kolację, na ciepło lub zimno.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
CIASTO | ||
– mąka pszenna | 100 g | 200 g |
– jajko | 1 szt. M | 1 szt. L |
– masło | 45 g | 90 g |
FARSZ | ||
– tuńczyk w sosie własnym | 1 puszka | 2 puszki |
– zielony groszek | mała puszka | duża puszka |
– świeża mięta | 3 łodyżki | 6 łodyżek |
ZALEWA | ||
– jajko | 2 szt. M | 3 szt. L |
– ser grana padano | 50 g | 100 g |
– śmietana 18% | 100 g | 200 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 896.3 kJ | 33212.2 kJ |
Wartość energetyczna | 207.3 kcal | 766.1 kcal |
Tłuszcz | 11.8 g | 43.6 g |
w tym nasycone | 6.7 g | 24.7 g |
Węglowodany | 12.4 g | 45.7 g |
w tym cukry | 1.0 g | 3.6 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 13.0 g | 48.2 g |
Sól | 0.4 g | 1.4 g |
1.
Z mąki, zimnego, twardego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 1 jaja, szczypty soli i 10 ml (20ml) zimnej wody zagnieć szybko kruche ciasto i schowaj do lodówki na minimum 45 minut.
2.
W międzyczasie umyj miętę i ją posiekaj. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser grana padano.
3.
Odcedź tuńczyka i groszek. Do miski wbij pozostałe jaja, dodaj 1/2 szklanki (1 szklankę) mleka i śmietanę i dokładnie roztrzep. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz starty włoski ser. Dokładnie wymieszaj zalewę.
4.
Nastaw piekarnik do nagrzania na 180-200°C tryb „góra dół”. Ciasto kruche wyjmij z lodówki i rozłóż
w formie do pieczenia tak, by równomiernie przykryło jej dno i boki. Następnie podziuraw ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut do podpieczenia aż ciasto zacznie się rumienić.
5.
Wyjmij blachę z ciastem (nie wyłączając piekarnika). Nałóż farsz – najpierw ułóż tuńczyka, następnie posyp groszkiem i miętą, a na koniec zalej masą serową jajeczną i zapiekaj kolejnych 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie i przyrumieni.
6.
Wyjmij tartę z piekarnika i pokrój ją na kawałki. Nakładaj na talerze i zjadaj ciepłą lub jak nieco przestygnie – wedle gustu. Jest smaczna także na zimno. Voila! Smacznego J