Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

Tarty podobnie jak naleśniki to jedno z tych dań, które od razu przywodzą na myśl niebiesko biało czerwoną flagę. Kruche ciasto na spodzie chętnie przytuli każdy farsz – i słodki i słony. W naszym wydaniu tarta prezentuje nietypowe połączenie smaków – tuńczyka z miętą i zielonym groszkiem. Na wytrawną kolację, na ciepło lub zimno.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
CIASTO
– mąka pszenna100 g200 g
– jajko1 szt. M1 szt. L
– masło45 g90 g
FARSZ
– tuńczyk w sosie własnym1 puszka2 puszki
– zielony groszekmała puszkaduża puszka
– świeża mięta3 łodyżki6 łodyżek
ZALEWA
– jajko2 szt. M3 szt. L
– ser grana padano50 g100 g
– śmietana 18%100 g200 g

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, woda, mleko, naczynie
żaroodporne, tarka, miska, trzepaczka do jajek.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia896.3 kJ33212.2 kJ
Wartość energetyczna207.3 kcal766.1 kcal
Tłuszcz11.8 g43.6 g
w tym nasycone6.7 g24.7 g
Węglowodany12.4 g45.7 g
w tym cukry1.0 g3.6 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko13.0 g48.2 g
Sól0.4 g1.4 g
ALERGENY: ryba, pszenica, jajka, mleko.

przepis

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

1.

Z mąki, zimnego, twardego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 1 jaja, szczypty soli i 10 ml (20ml) zimnej wody zagnieć szybko kruche ciasto i schowaj do lodówki na minimum 45 minut.

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

2.

W międzyczasie umyj miętę i ją posiekaj. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser grana padano.

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

3.

Odcedź tuńczyka i groszek. Do miski wbij pozostałe jaja, dodaj 1/2 szklanki (1 szklankę) mleka i śmietanę i dokładnie roztrzep. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz starty włoski ser. Dokładnie wymieszaj zalewę.

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

4.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 180-200°C tryb „góra dół”. Ciasto kruche wyjmij z lodówki i rozłóż
w formie do pieczenia tak, by równomiernie przykryło jej dno i boki. Następnie podziuraw ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut do podpieczenia aż ciasto zacznie się rumienić.

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

5.

Wyjmij blachę z ciastem (nie wyłączając piekarnika). Nałóż farsz – najpierw ułóż tuńczyka, następnie posyp groszkiem i miętą, a na koniec zalej masą serową jajeczną i zapiekaj kolejnych 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie i przyrumieni.

Tarta z zielonym groszkiem, tuńczykiem i miętą

6.

Wyjmij tartę z piekarnika i pokrój ją na kawałki. Nakładaj na talerze i zjadaj ciepłą lub jak nieco przestygnie – wedle gustu. Jest  smaczna także na zimno. Voila! Smacznego J

1 porcja
23/ pln
  • Typ kuchni - francuska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 100
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA