Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

Pyszny, sycący, przyjemnie mleczny, orzeźwiająco cytrynowy, przełamany słonością kaparów i zielonych oliwek, dopełniony słodkością natki pietruszki i twardego włoskiego sera – makaron z kurczakiem…przygotowany nietypowo, bo jako danie jednogarnkowe. Tak, wszystko w jednym garnku!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MAKARON
– makaron tagiatelle6 gniazd12 gniazd
SOS
– pierś kurczaka1 szt.2 szt.
– kostka bulionowa1 szt.2 szt.
– cytryna1 mała1 duża
– zielone oliwki drylowane50 g100 g
– kapary30 g60 g
– czosnek2 ząbki4 ząbki
– cebula1 mała1 duża
– natka pietruszki1/2 pęczka1 pęczek
– ser grana padano50 g100 g
– śmietana 18%100 g200 g

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, olej
roślinny lub oliwa z oliwek, gorąca woda, duża głęboka
patelnia, tarka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia661.7 kJ2617.2 kJ
Wartość energetyczna157.7 kcal623.9 kcal
Tłuszcz5.8 g22.8 g
w tym nasycone3.1 g12.3 g
Węglowodany13.4 g53.1 g
w tym cukry1.9 g7.5 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko12.6 g50.0 g
Sól0.8 g3.2 g
ALERGENY: pszenica, jajka, mleko, ryba, seler,
sezam, soja.

przepis

Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

1.

Kurczaka pokrój na kawałki wielkości około 2x2cm.

Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

2.

Cytrynę ze skórą umyj dokładnie, przelej wrzątkiem i pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupinki i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

3.

Rozpuść kostkę bulionową w 2 (4) kubkach wrzącej wody. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj twardy ser włoski.

Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

4.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek lub olej (1 łyżka) w garnku, dużym rondlu lub głębokiej patelni wrzuć kurczaka i dopraw go solą i pieprzem. Smaż aż kurczak zacznie się nieco rumienić (ok. 6-7 minut). Dodaj cebulę, czosnek, oliwki i kapary oraz plastry cytryny. Dodaj bulion i zagotuj całość.

Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

5.

Do wodnistego sosu dodaj gniazda makaronu tagliatelle, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu kolejnych 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron wchłonie nieco wodę, dodaj śmietanę i połowę startego sera. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu około 1 minutę. Wyłącz ogień pod garnkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, i wymieszaj.

Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami

6.

Na głębokie talerze wyłóż po porcji cytrynowego kurczaka z makaronem i posyp obficie pozostałym serem. Buon Appetito!

1 porcja
22/ pln
  • Typ kuchni - włoska
  • Główny składnik - drób
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 45
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA