Tagliatelle z kurczakiem cytrynowym, kaparami i zielonymi oliwkami
Pyszny, sycący, przyjemnie mleczny, orzeźwiająco cytrynowy, przełamany słonością kaparów i zielonych oliwek, dopełniony słodkością natki pietruszki i twardego włoskiego sera – makaron z kurczakiem…przygotowany nietypowo, bo jako danie jednogarnkowe. Tak, wszystko w jednym garnku!
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MAKARON | ||
– makaron tagiatelle | 6 gniazd | 12 gniazd |
SOS | ||
– pierś kurczaka | 1 szt. | 2 szt. |
– kostka bulionowa | 1 szt. | 2 szt. |
– cytryna | 1 mała | 1 duża |
– zielone oliwki drylowane | 50 g | 100 g |
– kapary | 30 g | 60 g |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– natka pietruszki | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
– ser grana padano | 50 g | 100 g |
– śmietana 18% | 100 g | 200 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 661.7 kJ | 2617.2 kJ |
Wartość energetyczna | 157.7 kcal | 623.9 kcal |
Tłuszcz | 5.8 g | 22.8 g |
w tym nasycone | 3.1 g | 12.3 g |
Węglowodany | 13.4 g | 53.1 g |
w tym cukry | 1.9 g | 7.5 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 12.6 g | 50.0 g |
Sól | 0.8 g | 3.2 g |
sezam, soja.
1.
Kurczaka pokrój na kawałki wielkości około 2x2cm.
2.
Cytrynę ze skórą umyj dokładnie, przelej wrzątkiem i pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupinki i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
3.
Rozpuść kostkę bulionową w 2 (4) kubkach wrzącej wody. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj twardy ser włoski.
4.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek lub olej (1 łyżka) w garnku, dużym rondlu lub głębokiej patelni wrzuć kurczaka i dopraw go solą i pieprzem. Smaż aż kurczak zacznie się nieco rumienić (ok. 6-7 minut). Dodaj cebulę, czosnek, oliwki i kapary oraz plastry cytryny. Dodaj bulion i zagotuj całość.
5.
Do wodnistego sosu dodaj gniazda makaronu tagliatelle, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu kolejnych 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron wchłonie nieco wodę, dodaj śmietanę i połowę startego sera. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu około 1 minutę. Wyłącz ogień pod garnkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, i wymieszaj.
6.
Na głębokie talerze wyłóż po porcji cytrynowego kurczaka z makaronem i posyp obficie pozostałym serem. Buon Appetito!