Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

Stir fry, czyli mieszaj i smaż. Potrawy typu stir fry są bardzo popularne w Azji, zwłaszcza w kuchni wietnamskiej i chińskiej. Metoda stir fry to inaczej gotowanie w ruchu. Podgrzewamy składniki na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Tak przyrządzone potrawy to niezwykła oszczędność czasu.
W naszym wydaniu – mielona wieprzowina z chrupiącymi warzywami inspirowana azjatyckim street foodem, który możesz sobie zaserwować we własnej kuchni. I to w kilkanaście minut!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MIĘSO
– mielona wieprzowina300 g.600 g.
– brokuł100 g200 g
– fasolka szparagowa100 g200 g
– czosnek2 ząbki4 ząbki
– cukier trzcinowy1 łyżeczka2 łyżeczki
– chilli w proszku1/3 łyżeczki2/3 łyżeczki
– sos sojowy1 łyżka2 łyżki
– sos rybny1 łyżka2 łyżki
– olej z prażonych ziaren sezamu1 łyżka2 łyżki
RYŻ
– ryż basmati200 g400 g
– zielona dymka1 łodyga2 łodygi
DO PODANIA
– biały sezam2 łyżki4 łyżki

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, olej roślinny, głęboka
patelnia, mały garnek.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia820.5 kJ3278.4 kJ
Wartość energetyczna194.9 kcal778.6 kcal
Tłuszcz7.2 g28.9 g
w tym nasycone2.0 g7.8 g
Węglowodany22.0 g87.8 g
w tym cukry1.6 g6.5 g
Dodano cukier0.6 g2.4 g
Białko10.8 g43.3 g
Sól0.8 g3.0 g
ALERGENY: soja, sezam, ryby.

przepis

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

1.

Oczyść fasolkę szparagową z końcówek i łyk, i opłucz ją ciepłą wodą. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Łodyżki cebulek dymek umyj i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

2.

Na patelni rozgrzej 2 (4) łyżki ulubionego oleju. Dodaj mięso mielone, czosnek, sos sojowy, sos rybny, cukier trzcinowy i chilli, i przesmaż wszystko razem około 5 minut, intensywnie mieszając.

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

3.

W międzyczasie nastaw wodę na ryż. Zagotuj 400ml (800ml) wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę (1 płaską łyżkę) soli. Ryż przepłucz na sitku zimną wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp do niej ryż i gotuj na wolnym ogniu około 10-12 minut, aż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając i jeśli zacznie przywierać do garnka – dodając wody. Gdy ryż będzie miękki, odcedź go na sitku i przelej ciepłą wodą, żeby nie stracił temperatury.

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

4.

Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej ziarna sezamu (ok. 2-3 minuty), aż przybiorą złocisty kolor, raz po raz potrząsając patelnią, żeby ziaren nie przypalić.

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

5.

Do mięsa dodaj brokuł, fasolkę szparagową i olej sezamowy, i smaż kolejnych 5-6 minut, intensywnie mieszając.

Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem

6.

Na płaskich talerzach, po środku wyłóż porcje ryżu basmati, następnie nałóż na nie mieloną wołowinę stir fry z zielonymi warzywami, posyp szczypiorkiem dymką i prażonym sezamem. Smacznego!

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - wietnamska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom ostrości - lekkoostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 35
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA