![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/Stir-fry-z-mielona-wieprzowina-640x480.jpg)
Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem
Stir fry, czyli mieszaj i smaż. Potrawy typu stir fry są bardzo popularne w Azji, zwłaszcza w kuchni wietnamskiej i chińskiej. Metoda stir fry to inaczej gotowanie w ruchu. Podgrzewamy składniki na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Tak przyrządzone potrawy to niezwykła oszczędność czasu.
W naszym wydaniu – mielona wieprzowina z chrupiącymi warzywami inspirowana azjatyckim street foodem, który możesz sobie zaserwować we własnej kuchni. I to w kilkanaście minut!
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MIĘSO | ||
– mielona wieprzowina | 300 g. | 600 g. |
– brokuł | 100 g | 200 g |
– fasolka szparagowa | 100 g | 200 g |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– cukier trzcinowy | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– chilli w proszku | 1/3 łyżeczki | 2/3 łyżeczki |
– sos sojowy | 1 łyżka | 2 łyżki |
– sos rybny | 1 łyżka | 2 łyżki |
– olej z prażonych ziaren sezamu | 1 łyżka | 2 łyżki |
RYŻ | ||
– ryż basmati | 200 g | 400 g |
– zielona dymka | 1 łodyga | 2 łodygi |
DO PODANIA | ||
– biały sezam | 2 łyżki | 4 łyżki |
potrzebujesz
sól, pieprz do smaku, olej roślinny, głęboka
patelnia, mały garnek.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 820.5 kJ | 3278.4 kJ |
Wartość energetyczna | 194.9 kcal | 778.6 kcal |
Tłuszcz | 7.2 g | 28.9 g |
w tym nasycone | 2.0 g | 7.8 g |
Węglowodany | 22.0 g | 87.8 g |
w tym cukry | 1.6 g | 6.5 g |
Dodano cukier | 0.6 g | 2.4 g |
Białko | 10.8 g | 43.3 g |
Sól | 0.8 g | 3.0 g |
przepis
![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/STIRFRY_menu10.jpg)
1.
Oczyść fasolkę szparagową z końcówek i łyk, i opłucz ją ciepłą wodą. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Łodyżki cebulek dymek umyj i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/STIRFRY_menu102.jpg)
2.
Na patelni rozgrzej 2 (4) łyżki ulubionego oleju. Dodaj mięso mielone, czosnek, sos sojowy, sos rybny, cukier trzcinowy i chilli, i przesmaż wszystko razem około 5 minut, intensywnie mieszając.
![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/STIRFRY_menu103.jpg)
3.
W międzyczasie nastaw wodę na ryż. Zagotuj 400ml (800ml) wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę (1 płaską łyżkę) soli. Ryż przepłucz na sitku zimną wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp do niej ryż i gotuj na wolnym ogniu około 10-12 minut, aż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając i jeśli zacznie przywierać do garnka – dodając wody. Gdy ryż będzie miękki, odcedź go na sitku i przelej ciepłą wodą, żeby nie stracił temperatury.
![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/STIRFRY_menu104.jpg)
4.
Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej ziarna sezamu (ok. 2-3 minuty), aż przybiorą złocisty kolor, raz po raz potrząsając patelnią, żeby ziaren nie przypalić.
![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/STIRFRY_menu105.jpg)
5.
Do mięsa dodaj brokuł, fasolkę szparagową i olej sezamowy, i smaż kolejnych 5-6 minut, intensywnie mieszając.
![Stir fry z mieloną wieprzowiną, zielonymi warzywami i ryżem](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/STIRFRY_menu106.jpg)
6.
Na płaskich talerzach, po środku wyłóż porcje ryżu basmati, następnie nałóż na nie mieloną wołowinę stir fry z zielonymi warzywami, posyp szczypiorkiem dymką i prażonym sezamem. Smacznego!