Spaghetti bolognese
Sos klasyk wśród sosów do makaronu. Każda włoska mamma ma na niego swój własny unikalny przepis. Jedne dodają czerwonego wina, inne octu balsamicznego, a jeszcze inne smak podkręcają szczyptą cynamonu. U jednych w garnku obok mięsa znajdziecie całą włoszczyznę, u innych jedynie marchewkę z cebulą i czosnkiem. A i na różne mięso można trafić w recepturach – od wołowiny aż po mortadelę! Wariacji i inspiracji jest co nie miara, nic zresztą dziwnego, gdyż tradycja tego dania sięga… średniowiecza! U nas w wersji z mieloną wołowiną.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MAKARON | ||
– makaron spagettin | 200 g | 400 g |
SOS | ||
– mielona wołowina | 250 g | 500 g |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 3 ząbki | 6 ząbków |
– marchewka | 1 mała | 1 średnia |
– chilli w proszku | 1/3 łyżeczki | 2/3 łyżeczki |
– passata pomidorowa | 350 ml | 700 ml |
– suszone zioła: bazylia, oregano – tymianek | po 1/2 łyżeczki każdego | po 1 łyżeczce każdego |
– ocet balsamiczny | 1 łyżka | 2 łyżki |
DO PODANIA | ||
– ser grana padano | 50 g | 100 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 655.9 kJ | 3430.3 kJ |
Wartość energetyczna | 157.0 kcal | 821.3 kcal |
Tłuszcz | 5.8 g | 30.3 g |
w tym nasycone | 2.6 g | 13.5 g |
Węglowodany | 16.3 g | 85.3 g |
w tym cukry | 3.1 g | 16.2 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 9.5 g | 49.6 g |
Sól | 0.5 g | 2.6 g |
1.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz z łupinki i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
2.
Na bardzo dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę (2 łyżki) oliwy z oliwek lub ulubionego oleju i zeszklij na patelni cebulę (ok. 3 minuty). Dodaj startą marchew i przesmażaj wszystko około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
3.
Następnie dodaj mięso mielone, czosnek, sól i pieprz – do smaku, wedle własnego uznania, chilli i przesmażaj aż mięso się zetnie (ok. 7 minut). Wlej passatę pomidorową, zamieszaj, nakryj pokrywką i duś przez najbliższych 15 minut. Po 15 minutach dodaj ocet balsamiczny, zioła, ewentualnie trochę soli i cukru do smaku, łyżkę oliwy, zamieszaj i duś kolejnych 5 minut.
4.
W wysokim garnku zagotuj wodę na makaron (1 litr). Dodaj do niej 1 płaską łyżkę soli i 1 płaską łyżkę oliwy. Do wrzącej wody wsyp makaron i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź na sitku i przelej ciepłą wodą.
5.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser.
6.
Na głębokie talerze wyłóż po porcji ugotowanego makaronu. Makaron polej obficie sosem i posyp startym serem. Buon Appetito!