Spaghetti bolognese

Sos klasyk wśród sosów do makaronu. Każda włoska mamma ma na niego swój własny unikalny przepis. Jedne dodają czerwonego wina, inne octu balsamicznego, a jeszcze inne smak podkręcają szczyptą cynamonu. U jednych w garnku obok mięsa znajdziecie całą włoszczyznę, u innych jedynie marchewkę z cebulą i czosnkiem. A i na różne mięso można trafić w recepturach – od wołowiny aż po mortadelę! Wariacji i inspiracji jest co nie miara, nic zresztą dziwnego, gdyż tradycja tego dania sięga… średniowiecza! U nas w wersji z mieloną wołowiną.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MAKARON
– makaron spagettin200 g400 g
SOS
– mielona wołowina250 g500 g
– cebula1 mała1 duża
– czosnek3 ząbki6 ząbków
– marchewka1 mała1 średnia
– chilli w proszku1/3 łyżeczki2/3 łyżeczki
– passata pomidorowa350 ml700 ml
– suszone zioła: bazylia, oregano – tymianekpo 1/2 łyżeczki każdegopo 1 łyżeczce każdego
– ocet balsamiczny1 łyżka2 łyżki
DO PODANIA
– ser grana padano50 g100 g

potrzebujesz

sól, pieprz, cukier do smaku, oliwa z oliwek
lub olej roślinny do smażenia, duży garnek, sitko, głęboka
patelnia, tarka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia655.9 kJ3430.3 kJ
Wartość energetyczna157.0 kcal821.3 kcal
Tłuszcz5.8 g30.3 g
w tym nasycone2.6 g13.5 g
Węglowodany16.3 g85.3 g
w tym cukry3.1 g16.2 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko9.5 g49.6 g
Sól0.5 g2.6 g
ALERGENY: mleko, jajka, pszenica.

przepis

Spaghetti bolognese

1.

Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz z łupinki i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek pokrój w drobną kostkę.

Spaghetti bolognese

2.

Na bardzo dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę (2 łyżki) oliwy z oliwek lub ulubionego oleju i zeszklij na patelni cebulę (ok. 3 minuty). Dodaj startą marchew i przesmażaj wszystko około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Spaghetti bolognese

3.

Następnie dodaj mięso mielone, czosnek, sól i pieprz – do smaku, wedle własnego uznania, chilli i przesmażaj aż mięso się zetnie (ok. 7 minut). Wlej passatę pomidorową, zamieszaj, nakryj pokrywką i duś przez najbliższych 15 minut. Po 15 minutach dodaj ocet balsamiczny, zioła, ewentualnie trochę soli i cukru do smaku, łyżkę oliwy, zamieszaj i duś kolejnych 5 minut.

Spaghetti bolognese

4.

W wysokim garnku zagotuj wodę na makaron (1 litr). Dodaj do niej 1 płaską łyżkę soli i 1 płaską łyżkę oliwy. Do wrzącej wody wsyp makaron i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź na sitku i przelej ciepłą wodą.

Spaghetti bolognese

5.

Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser.

Spaghetti bolognese

6.

Na głębokie talerze wyłóż po porcji ugotowanego makaronu. Makaron polej obficie sosem i posyp startym serem. Buon Appetito!

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - włoska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom ostrości - lekkoostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA