Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi
Ciepłe halloumi z grillowanymi warzywami na świeżej sałacie, z dużymi zielonymi oliwkami i świeżymi pomidorkami koktajlowymi to jest prawdziwe niebo w gębie! To bardzo sycąca sałatka, która rozkocha w sobie niejeden brzuch i… oczy. Tą feeria kolorów i smaków nie sposób się znudzić. Idealny posiłek na… każdą porę roku (i dnia)!
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
SALATKA | ||
– mix sałat | 120 g | 240 g |
– ser halloumi | 100 g | 200 g |
– pomidorki koktajlowe | 10 szt. | 20 szt. |
cukinia | 1 mała | 1 średnia |
– czerwona papryka | 1 mała | 1 średnia |
– pieczarki | 4 średnie | 8 średnich |
– zielone oliwki drylowane | 12 dużych | 24 dużych |
– czerwona cebula | 1 mała | 1 średnia |
DRESSING | ||
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– miód | 1 łyżka | 2 łyżki |
1 szt. | ||
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 211.8 kJ | 1246.8 kJ |
Wartość energetyczna | 50.7 kcal | 297.4 kcal |
Tłuszcz | 2.6 g | 15.0 g |
w tym nasycone | 1.5 g | 8.9 g |
Węglowodany | 3.9 g | 22.9 g |
w tym cukry | 3.9 g | 22.6 g |
Dodano cukier | 1.3 g | 7.6 g |
Białko | 3 g | 17.6 g |
Sól | 0.4 g | 2.2 g |
1.
Mix sałat opłucz na sitku zimną wodą.
2.
Pomidorki, paprykę i cukinię umyj dokładnie letnią wodą. Pieczarki i cebulę obierz ze skórki. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w średniej grubości paski, cukinię i pieczarki pokrój cienkie
w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Ser halloumi pokrój w średniej grubości plastry.
3.
Na patelni grillowej rozgrzej 1 łyżkę oliwy (lub oleju) i grilluj na niej kolejno paprykę (po 5 minut każdą ze stron), pieczarki (po 3-4 minuty każdą ze stron), cukinię (po 2-3 minuty każdą ze stron) i na końcu ser halloumi (po 2-3 minuty każdą ze stron). Wszystkie ugrillowane warzywa przekładaj do głębokiego talerza jedne na drugich, by nie straciły zupełnie ciepła. Jeśli nie masz patelni grillowej, możesz po prostu podsmażyć warzywa i ser na zwykłej patelni.
4.
Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Przygotuj dressing. Wymieszaj 3 łyżki (6 łyżek) oliwy z oliwek lub dowolnego oleju, 1 łyżkę (2 łyzki) soku z cytryny i miód ze szczyptą soli i pieprzu – możesz wszystko włożyć do maleńkiego słoika, zakręcić i energicznie potrząsnąć.
5.
Na duże płaskie talerze wykładaj najpierw mix sałat, następnie grillowane warzywa z serem, dodaj świeże pomidorki, cebulę i oliwki i skrop dressingiem. Smacznego!
P.S. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie! Woda z cytryną odkwasza organizm!