Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

Ciepłe halloumi z grillowanymi warzywami na świeżej sałacie, z dużymi zielonymi oliwkami i świeżymi pomidorkami koktajlowymi to jest prawdziwe niebo w gębie! To bardzo sycąca sałatka, która rozkocha w sobie niejeden brzuch i… oczy. Tą feeria kolorów i smaków nie sposób się znudzić. Idealny posiłek na… każdą porę roku (i dnia)!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
SALATKA
– mix sałat120 g240 g
– ser halloumi100 g200 g
– pomidorki koktajlowe10 szt.20 szt.
cukinia1 mała1 średnia
– czerwona papryka1 mała1 średnia
– pieczarki4 średnie8 średnich
– zielone oliwki drylowane12 dużych24 dużych
– czerwona cebula1 mała1 średnia
DRESSING
– cytryna1 szt.1 szt.
– miód1 łyżka2 łyżki
1 szt.

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej roślinny, patelnia grillowa lub zwykła, głęboki talerz.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia211.8 kJ1246.8 kJ
Wartość energetyczna50.7 kcal297.4 kcal
Tłuszcz2.6 g15.0 g
w tym nasycone1.5 g8.9 g
Węglowodany3.9 g22.9 g
w tym cukry3.9 g22.6 g
Dodano cukier1.3 g7.6 g
Białko3 g17.6 g
Sól0.4 g2.2 g
ALERGENY: mleko.

przepis

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

1.

Mix sałat opłucz na sitku zimną wodą.

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

2.

Pomidorki, paprykę i cukinię umyj dokładnie letnią wodą. Pieczarki i cebulę obierz ze skórki. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w średniej grubości paski, cukinię i pieczarki pokrój cienkie
w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Ser halloumi pokrój w średniej grubości plastry.

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

3.

Na patelni grillowej rozgrzej 1 łyżkę oliwy (lub oleju) i grilluj na niej kolejno paprykę (po 5 minut każdą ze stron), pieczarki (po 3-4 minuty każdą ze stron), cukinię (po 2-3 minuty każdą ze stron) i na końcu ser halloumi (po 2-3 minuty każdą ze stron). Wszystkie ugrillowane warzywa przekładaj do głębokiego talerza jedne na drugich, by nie straciły zupełnie ciepła. Jeśli nie masz patelni grillowej, możesz po prostu podsmażyć warzywa i ser na zwykłej patelni.

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

4.

Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Przygotuj dressing. Wymieszaj 3 łyżki (6 łyżek) oliwy z oliwek lub dowolnego oleju, 1 łyżkę (2 łyzki) soku z cytryny i miód ze szczyptą soli i pieprzu – możesz wszystko włożyć do maleńkiego słoika, zakręcić i energicznie potrząsnąć.

Sałatka z grillowanymi warzywami i halloumi

5.

Na duże płaskie talerze wykładaj najpierw mix sałat, następnie grillowane warzywa z serem, dodaj świeże pomidorki, cebulę i oliwki i skrop dressingiem. Smacznego!

P.S. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie! Woda z cytryną odkwasza organizm!

1 porcja
24/ pln
  • Typ kuchni - grecka
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 45
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA