Sałatka nicejska
Sałatka nicejska, czyli symbol południowej Francji zaskakuje bogactwem smaków i aromatów – tuńczyk, jaja, chrupiąca zielona fasolka szparagowa, czerwone pomidorki koktajlowe, czarne oliwki… Do tego dressing na bazie gruboziarnistej musztardy francuskiej… Poza oczywistymi walorami smakowymi to wspaniała kombinacja tekstur i prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
SAŁATKA | ||
– sałata lodowa | 1/2 główki | 1 główka |
– tuńczyk w sosie własnym | 1 puszka | 2 puszki |
– jajko | 3 szt. M | 6 szt. M |
– fasolka szparagowa zielona | 100 g | 200 g |
– czerwona cebula | 1 bardzo mała | 1 mała |
– czarne oliwki drylowane | 20 szt. | 40 szt. |
– pomidorki koktajlowe | 14 szt. | 28 szt. |
DRESSING | ||
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– czosnek | 1 mały ząbek | 2 małe ząbki |
– musztarda francuska | 1 łyżka | 2 łyżki |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 232.8 kJ | 1374.2 kJ |
Wartość energetyczna | 55.4 kcal | 326.7 kcal |
Tłuszcz | 2.2 g | 13.2 g |
w tym nasycone | 0.5 g | 3.0 g |
Węglowodany | 2.5 g | 14.6 g |
w tym cukry | 2.2 g | 14.6 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 6.1 g | 35.7 g |
Sól | 0.3 g | 1.9 g |
1.
Jajka włóż do wody z odrobiną soli (po ugotowaniu skorupka będzie łatwiej odchodzić) i gotuj 10 minut od zagotowania wody. Następnie odcedź i przestudź w zimnej wodzie.
2.
Jajka włóż do wody z odrobiną soli (po ugotowaniu skorupka będzie łatwiej odchodzić) i gotuj 10 minut od zagotowania wody. Następnie odcedź i przestudź w zimnej wodzie.
3.
W międzyczasie poszatkuj sałatę i opłucz ją na sitku pod zimną wodą. Dokładnie odsącz i rozłóż na 2 (lub 4) talerze. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i ułóż na sałacie.
4.
Ugotowaną fasolkę rozłóż na talerzach z sałatą i pomidorkami. Jajka obierz ze skorupek i pokrój na 4 części każde. Następnie rozłóż po równo na sałatkowych talerzach. Tak samo rozłóż oliwki.
5.
Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
Przygotuj dressing – ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę, 1 (2) łyżkę(i) soku z cytryny, 3 łyżki (6 łyżek) oliwy bądź oleju, sól i pieprz do smaku. Połącz wszystkie składniki w zamkniętym słoiczku i energicznie wymieszaj.
6.
Tuńczyka odcedź z zalewy i rozłóż po równo na talerzach.
Cebulę obierz, pokrój w piórka i oprósz nią talerze z sałatką.
Następnie polej każdą porcję dressingiem i voila, gotowe! P.S. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie!