Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska, czyli symbol południowej Francji zaskakuje bogactwem smaków i aromatów – tuńczyk, jaja, chrupiąca zielona fasolka szparagowa, czerwone pomidorki koktajlowe, czarne oliwki… Do tego dressing na bazie gruboziarnistej musztardy francuskiej… Poza oczywistymi walorami smakowymi to wspaniała kombinacja tekstur i prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
SAŁATKA
– sałata lodowa1/2 główki1 główka
– tuńczyk w sosie własnym1 puszka2 puszki
– jajko3 szt. M6 szt. M
– fasolka szparagowa zielona100 g200 g
– czerwona cebula1 bardzo mała1 mała
– czarne oliwki drylowane20 szt.40 szt.
– pomidorki koktajlowe14 szt.28 szt.
DRESSING
– cytryna1 szt.1 szt.
– czosnek1 mały ząbek2 małe ząbki
– musztarda francuska1 łyżka2 łyżki

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej
roślinny, 2 garnki, sito.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia232.8 kJ1374.2 kJ
Wartość energetyczna55.4 kcal326.7 kcal
Tłuszcz2.2 g13.2 g
w tym nasycone0.5 g3.0 g
Węglowodany2.5 g14.6 g
w tym cukry2.2 g14.6 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko6.1 g35.7 g
Sól0.3 g1.9 g
ALERGENY: ryba, jaja, musztarda.

przepis

Sałatka nicejska

1.

Jajka włóż do wody z odrobiną soli (po ugotowaniu skorupka będzie łatwiej odchodzić) i gotuj 10 minut od zagotowania wody. Następnie odcedź i przestudź w zimnej wodzie.

Sałatka nicejska

2.

Jajka włóż do wody z odrobiną soli (po ugotowaniu skorupka będzie łatwiej odchodzić) i gotuj 10 minut od zagotowania wody. Następnie odcedź i przestudź w zimnej wodzie.

Sałatka nicejska

3.

W międzyczasie poszatkuj sałatę i opłucz ją na sitku pod zimną wodą. Dokładnie odsącz i rozłóż na 2 (lub 4) talerze. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i ułóż na sałacie.

Sałatka nicejska

4.

Ugotowaną fasolkę rozłóż na talerzach z sałatą i pomidorkami. Jajka obierz ze skorupek i pokrój na 4 części każde. Następnie rozłóż po równo na sałatkowych talerzach. Tak samo rozłóż oliwki.

Sałatka nicejska

5.

Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.

Przygotuj dressing – ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę, 1 (2) łyżkę(i) soku z cytryny, 3 łyżki (6 łyżek) oliwy bądź oleju, sól i pieprz do smaku. Połącz wszystkie składniki w zamkniętym słoiczku i energicznie wymieszaj.

Sałatka nicejska

6.

Tuńczyka odcedź z zalewy i rozłóż po równo na talerzach.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i oprósz nią talerze z sałatką.

Następnie polej każdą porcję dressingiem i voila, gotowe! P.S. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie!

1 porcja
24/ pln
  • Typ kuchni - francuska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 35
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA