Quasadilla z kurczakiem z domowej roboty pomidorową salsą i śmietaną
Co do quasadilli nie należy mieć żadnych wątpliwości – jest to danie dla ludzi z wyobraźnią i kropka.
A będący jej podstawą placek pszenny można – oczywiście obok ciągnącego się sera – wypełnić farszem, jaki tylko fantazja nam podpowie. W tym wydaniu proponujemy wersję z pikantnym kurczakiem, warzywami i domowej roboty pomidorową salsą. Mmm…
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
TORTILLE PSZENNE | 2 szt. | 4 szt. |
FARSZ | ||
– pierś kurczaka | 1 mała | 1 duża |
– żółty ser mozzarella | 100 g | 200 g |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czerwona papryka | 1 mała | 1 duża |
– kukurydza | mała puszka | duża puszka |
– czosnek granulowany | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– słodka papryka mielona | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– chilli w proszku | 1/2 łyżeczki | 1 łyżeczka |
SALSA | ||
– świeża kolendra | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
– czerwona cebula | 1 mała | 1 średnia |
– passata pomidorowa | 175 ml | 350 ml |
DO PODANIA | ||
– śmietana 18% | 50 g | 100 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 474.2 kJ | 2567.7 kJ |
Wartość energetyczna | 112.9 kcal | 611.3 kcal |
Tłuszcz | 4.0 g | 21.9 g |
w tym nasycone | 2.2 g | 12.1 g |
Węglowodany | 11.1 g | 60.2 g |
w tym cukry | 3.3 g | 17.8 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 7.9 g | 42.7 g |
Sól | 0.4 g | 2.4 g |
1.
Cebulę obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Kurczaka
pokrój w kostkę, przełóż do głębokiego
talerza, dodaj łyżkę oliwy (lub 2 jeśli
przyrządzasz 4 porcje) i wszystkie przyprawy,
dokładnie wymieszaj.
2.
Przygotuj salsę. Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Do passaty pomidorowej dodaj oliwę z oliwek (1 łyżkę) ½ czerwonej pokrojonej w kosteczkę cebuli, sól i pieprz. Kolendrę umyj, osusz, posiekaj i dodaj do salsy. Wymieszaj sos dokładnie.
3.
Rozgrzej piekarnik do 200°C tryb „góra dół”. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj ser mozzarella. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (1 łyżkę), zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz drugą połowę czerwonej cebuli, dodaj kurczaka i smaż, mieszając, około 6-7 minut, aż się lekko przyrumieni.
4.
Na tortillach pszennych, po 1 stronie ułóż starty ser mozzarella, na to paprykę, kukurydzę, kurczaka, posyp znów mozzarellą, drugą połowę tortilli skrop wodą po brzegach i zamknij quasadillę, składając tortillę na pół i dociskając łopatką, by się ładnie skleiła. Wstaw do piekarnika na około 5 minut.
5.
Wyjmij gotowe quasadillę z piekarnika, pokrój na desce na 3 części, przełóż na talerz udekoruj salsami i podawaj póki gorące. Smacznego!