Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

Ci, co chodzili w dzieciństwie do przedszkola, doskonale znają smak tych mięsnych kulek, serwowanych często z różnego rodzaju kaszami, w rozmaitych sosach, w towarzystwie kapuścianych surówek. W naszym wydaniu pulpety łączą się z paloną kaszą gryczaną za pomocą pysznego sosu grzybowego, a całość dopełnia orzeźwiająca surówka z kapusty kiszonej.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
PULPETY
– karkówka zmielona300 g600 g
– bułka kajzerka1 szt.1 szt.
– mała cebula1/2 szt.1/2 szt.
– czosnek granulowany1 płaska łyżeczka2 płaskie łyżeczki
– bułka tarta1 czubata łyżka2 czubate łyżki
– jajko1 szt. M1 szt. L
SOS
– średnie pieczarki3 szt.6 szt.
– suszone podgrzybki10 g20 g
– cebula1 szt. mała1 szt. średnia
SURÓWKA
– kapusta kiszona125 g250 g
– jabłko1 szt. małe 1 szt. średnie
– marchew1 szt. mała1 szt. średnia
– cytryna1 szt.1 szt.
– cebula1/2 szt.1/2 szt.
KASZA GRYCZANA PALONA200 g400 g

potrzebujesz

sól, pieprz, cukier do smaku, olej lub oliwa
z oliwek, mleko, mąka pszenna, głęboki talerz, miseczka, miska,
2 garnki, patelnia, tarka, sitko.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia494.0 kJ3392.8 kJ
Wartość energetyczna117.8 kcal809.3 kcal
Tłuszcz2.9 g19.6 g
w tym nasycone0.9 g6.3 g
Węglowodany16.3 g112.2 g
w tym cukry2.6 g17.9 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko6.9 g47.3 g
Sól0.3 g1.8 g
ALERGENY: mleko, pszenica, jajko, sezam.

przepis

Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

1.

Grzyby zasyp 1 czubatą łyżeczką soli, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. W ten sposób oczyścisz je dokładnie ze wszystkiego, co mogło do nich przywrzeć w procesie suszenia. ½ (1) kajzerki namocz w wodzie. Obie cebule obierz ze skórki – jedną posiekaj w drobną kosteczkę (pół zużyjesz do pulpetów, a drugie pół do surówki z kapusty kiszonej), a drugą cebulę – pokrój na grubsze kawałki np. przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w poprzek w półokręgi. Druga cebula będzie Ci potrzebna do przygotowania pysznego grzybowego sosu. Pieczarki obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.

Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

2.

Pół drobno pokrojonej cebuli zeszklij na patelni na 1 (2) łyżce oliwy lub oleju przez około 2 minuty. Kajzerkę odciśnij z wody – będzie Ci się rozpadać w rękach i przelewać przez palce, ale postaraj się zebrać jak najwięcej miąższu i nie przerażaj konsystencją 😉 Tak ma być. Do mięsa mielonego dodaj zeszkloną cebulę, odsączoną z wody kajzerkę, jajo i przyprawy oraz bułkę tartą, a następnie wyrób rękoma mięsną masę. Uformuj z niej kulki – 6 (12) mniejszych lub 4 (8) większych.

Grzyby odcedź z wody i przepłucz parę razy zimną wodą, aż będą czyste. Odsącz je i pokrój na kawałki.

Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

3.

Na patelni rozgrzej olej (3 łyżki), następnie obsmaż na nim pulpety po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Złociste pulpety przełóż do rondelka. Na tej samej patelni zeszklij półokręgi cebuli (przez około 2 minuty), dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, i duś przez około 3 minuty. Następnie przełóż grzyby z cebulą do rondelka z pulpetami. Dodaj pół litra wody i duś wszystko razem przez około 10-15 minut. To będą Twoje pulpety w sosie grzybowym, w późniejszym kroku wystarczy, że sos ten zagęścisz wedle wskazówek.

Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

4.

Zagotuj 500ml (1000ml) wody z 1 łyżeczką soli (1 łyżką soli). Do wrzącej wody wsyp kaszę i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż kasza spęcznieje i wchłonie całą lub prawie całą wodę (nadmiar wody możesz potem odcedzić na sitku). Ugotowaną kaszę odcedź na sitku, przelej ciepłą wodą
i przełóż z powrotem do ciepłego garnka, w którym się gotowała, nakryj pokrywką, aby utrzymać ciepło.

Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

5.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Marchewkę i jabłko obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij z niej sok. Do surówki dodaj 1 łyżeczkę (1 łyżkę) soku wyciśniętego z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku oraz 1 (2) łyżkę oleju. Dodaj drugą połowę drobno posiekanej cebuli i wszystko dokładnie wymieszaj rękami. Odstaw gotową surówkę na bok.
Przygotuj zaprawę do zagęszczenia sosu – do małej miseczki wsyp – ½ (1) łyżki mąki i 3 (6) łyżki mleka, następnie wymieszaj widelcem do uzyskania płynnej, jednolitej cieczy. Z rondelka z gotującymi się pulpetami ujmij 2 łyżki gorącego sosu i wlej do swojej zaprawy w miseczce, wymieszaj.  Następnie przelej swoją zaprawę do rondelka z pulpetami i delikatnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij pulpety z ognia.

Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

6.

Na płaskie talerze wyłóż po porcji kaszy gryczanej, pulpetów, polej sosem grzybowym i dołóż porcję surówki z kapusty kiszonej. Smacznego!

P.S. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą. Uzyskasz w ten sposób orzeźwiający napój. Możesz go dosłodzić cukrem do smaku, ale nie musisz 😉

* Drugie pół kajzerki możesz zostawić na talerzyku na 3 dni, żeby obeschła, a następnie zetrzeć ją na bułkę tartą na tarce o małych oczkach. Smacznego!

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA