Pulpety w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
Ci, co chodzili w dzieciństwie do przedszkola, doskonale znają smak tych mięsnych kulek, serwowanych często z różnego rodzaju kaszami, w rozmaitych sosach, w towarzystwie kapuścianych surówek. W naszym wydaniu pulpety łączą się z paloną kaszą gryczaną za pomocą pysznego sosu grzybowego, a całość dopełnia orzeźwiająca surówka z kapusty kiszonej.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
PULPETY | ||
– karkówka zmielona | 300 g | 600 g |
– bułka kajzerka | 1 szt. | 1 szt. |
– mała cebula | 1/2 szt. | 1/2 szt. |
– czosnek granulowany | 1 płaska łyżeczka | 2 płaskie łyżeczki |
– bułka tarta | 1 czubata łyżka | 2 czubate łyżki |
– jajko | 1 szt. M | 1 szt. L |
SOS | ||
– średnie pieczarki | 3 szt. | 6 szt. |
– suszone podgrzybki | 10 g | 20 g |
– cebula | 1 szt. mała | 1 szt. średnia |
SURÓWKA | ||
– kapusta kiszona | 125 g | 250 g |
– jabłko | 1 szt. małe | 1 szt. średnie |
– marchew | 1 szt. mała | 1 szt. średnia |
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– cebula | 1/2 szt. | 1/2 szt. |
KASZA GRYCZANA PALONA | 200 g | 400 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 494.0 kJ | 3392.8 kJ |
Wartość energetyczna | 117.8 kcal | 809.3 kcal |
Tłuszcz | 2.9 g | 19.6 g |
w tym nasycone | 0.9 g | 6.3 g |
Węglowodany | 16.3 g | 112.2 g |
w tym cukry | 2.6 g | 17.9 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 6.9 g | 47.3 g |
Sól | 0.3 g | 1.8 g |
1.
Grzyby zasyp 1 czubatą łyżeczką soli, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. W ten sposób oczyścisz je dokładnie ze wszystkiego, co mogło do nich przywrzeć w procesie suszenia. ½ (1) kajzerki namocz w wodzie. Obie cebule obierz ze skórki – jedną posiekaj w drobną kosteczkę (pół zużyjesz do pulpetów, a drugie pół do surówki z kapusty kiszonej), a drugą cebulę – pokrój na grubsze kawałki np. przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w poprzek w półokręgi. Druga cebula będzie Ci potrzebna do przygotowania pysznego grzybowego sosu. Pieczarki obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
2.
Pół drobno pokrojonej cebuli zeszklij na patelni na 1 (2) łyżce oliwy lub oleju przez około 2 minuty. Kajzerkę odciśnij z wody – będzie Ci się rozpadać w rękach i przelewać przez palce, ale postaraj się zebrać jak najwięcej miąższu i nie przerażaj konsystencją 😉 Tak ma być. Do mięsa mielonego dodaj zeszkloną cebulę, odsączoną z wody kajzerkę, jajo i przyprawy oraz bułkę tartą, a następnie wyrób rękoma mięsną masę. Uformuj z niej kulki – 6 (12) mniejszych lub 4 (8) większych.
Grzyby odcedź z wody i przepłucz parę razy zimną wodą, aż będą czyste. Odsącz je i pokrój na kawałki.
3.
Na patelni rozgrzej olej (3 łyżki), następnie obsmaż na nim pulpety po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Złociste pulpety przełóż do rondelka. Na tej samej patelni zeszklij półokręgi cebuli (przez około 2 minuty), dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, i duś przez około 3 minuty. Następnie przełóż grzyby z cebulą do rondelka z pulpetami. Dodaj pół litra wody i duś wszystko razem przez około 10-15 minut. To będą Twoje pulpety w sosie grzybowym, w późniejszym kroku wystarczy, że sos ten zagęścisz wedle wskazówek.
4.
Zagotuj 500ml (1000ml) wody z 1 łyżeczką soli (1 łyżką soli). Do wrzącej wody wsyp kaszę i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż kasza spęcznieje i wchłonie całą lub prawie całą wodę (nadmiar wody możesz potem odcedzić na sitku). Ugotowaną kaszę odcedź na sitku, przelej ciepłą wodą
i przełóż z powrotem do ciepłego garnka, w którym się gotowała, nakryj pokrywką, aby utrzymać ciepło.
5.
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Marchewkę i jabłko obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij z niej sok. Do surówki dodaj 1 łyżeczkę (1 łyżkę) soku wyciśniętego z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku oraz 1 (2) łyżkę oleju. Dodaj drugą połowę drobno posiekanej cebuli i wszystko dokładnie wymieszaj rękami. Odstaw gotową surówkę na bok.
Przygotuj zaprawę do zagęszczenia sosu – do małej miseczki wsyp – ½ (1) łyżki mąki i 3 (6) łyżki mleka, następnie wymieszaj widelcem do uzyskania płynnej, jednolitej cieczy. Z rondelka z gotującymi się pulpetami ujmij 2 łyżki gorącego sosu i wlej do swojej zaprawy w miseczce, wymieszaj. Następnie przelej swoją zaprawę do rondelka z pulpetami i delikatnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij pulpety z ognia.
6.
Na płaskie talerze wyłóż po porcji kaszy gryczanej, pulpetów, polej sosem grzybowym i dołóż porcję surówki z kapusty kiszonej. Smacznego!
P.S. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą. Uzyskasz w ten sposób orzeźwiający napój. Możesz go dosłodzić cukrem do smaku, ale nie musisz 😉
* Drugie pół kajzerki możesz zostawić na talerzyku na 3 dni, żeby obeschła, a następnie zetrzeć ją na bułkę tartą na tarce o małych oczkach. Smacznego!