Przepyszne pomidorowe trio z kurczakiem i zieleninką na makaronowych kokardkach
Przetarte, suszone i z krzaka zerwane pyszne pomidory połączone nutą octu balsamicznego, oliwy z oliwek…w towarzystwie soczystych kawałków kurczaka, czarnych oliwek, bazylii, rukoli pod chmurką z tartego sera włoskiego – czysta poezja, która ma odzwierciedlenie w smaku 😉! I znów, jak to w kuchni włoskiej – łatwo, szybko i przyjemnie.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
SOS | ||
– pierś z kurczaka | 1 duża | 2 duże |
– pomidor | 2 szt. | 4 szt. |
– czerwona cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– suszone pomidory | 30 g | 60 g |
– czarne oliwki | 30 g | 60 g |
– świeża bazylia | 2 gałązki | 4 gałązki |
– ocet balsamiczny | 2 łyżki | 4 łyżki |
– passata pomidorowa | 2 łyżki | 4 łyżki |
MAKARON | ||
– makaron farfalle | 200 g | 400 g |
DO PODANIA | ||
– rukola | 50 g | 100 g |
– ser grana padano | 40 g | 80 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 505.4 kJ | 2867.9 kJ |
Wartość energetyczna | 120.2 kcal | 682.2 kcal |
Tłuszcz | 2.3 g | 13.2 g |
w tym nasycone | 0.9 g | 4.8 g |
Węglowodany | 14.9 g | 84.4 g |
w tym cukry | 2.8 g | 15.6 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 9.3 g | 52.7 g |
Sól | 0.2 g | 1.4 g |
1.
Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki (2×2 cm) i oprósz delikatnie solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Pomidory umyj i pokrój w łódeczki.
Czosnek obierz i posiekaj na ulubionej wielkości kawałki (nie musi być drobny).
Rukolę i gałązki bazylii opłucz na sitku.
Ser włoski zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W międzyczasie pokrój suszone pomidory w cienkie paski.
2.
Zagotuj wodę na makaron – 1 litr wody z 1 łyżeczką soli oraz kilkoma kropami oliwy z oliwek. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj około 12 minut. Następnie odcedź go na sitku
i przesyp z powrotem do ciepłego garnka bez wody.
W tym samym czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kurczaka i smaż po około 3 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni. Gotowego kurczaka zdejmij z patelni na talerz, a na patelnię wlej znów odrobinę oliwy (około 1 łyżki).
3.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w łódeczki pomidory, passatę oraz suszone pomidory, 1 łyżkę (2 łyżki) octu balsamicznego, szczyptę cukru i soli oraz pieprz do smaku. Duś sos pomidorowy na wolnym ogniu około 7 minut. Dodaj usmażonego uprzednio kurczaka oraz czarne oliwki i gotuj przez kolejne 3 minuty.
4.
W międzyczasie posiekaj bazylię, dodaj do niej 2 (4) łyżki oliwy lub ulubionego oleju, 1 łyżkę (2 łyżki) octu balsamicznego, szczyptę cukru, soli i świeżo zmielony pieprz.
5.
Następnie dodaj bazyliowy dressing do makaronowego sosu i wymieszaj.
6.
Przelej sos do garnka z makaronem i dokładnie wymieszaj. Na talerzach ułóż zielone gniazda z rukoli, na nie wyłóż makaron z sosem, a następnie obficie oprósz potrawę startym włoskim serem. Buon Appetito!