Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

Ile domów w Polsce, tyle sposobów na jedzenie placków ziemniaczanych – surowe, z cukrem, z żółtym serem i rozmaitymi sosami! Ileż to kłótni przy stole się stoczyło o to, jak je jeść i czyj sposób lepszy, bo „mojszy”… W naszym wydaniu placki idą do lasu tzn. serwujemy je z mięsem i grzybami w jałowcowo-rozmarynowych nutach. I koniecznie z ogórkiem kiszonym na zagrychę!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
PLACKI ok. 8-10 szt.ok 16-20 szt.
– ziemniaki4 szt.8 szt.
– cebula1 szt.2 szt.
– jajko1 szt. M1 szt. L
GULASZ
– polędwica wieprzowa300 g600 g
– jałowiec2 ziarnka3 ziarnka
– ziele angielskie2 ziarnka3 ziarnka
– liść laurowy1 liść2 liście
– świeży rozmaryn1 gałązka2 gałązki
– suszone podgrzybki10 g20 g
– pieczarki3 szt.6 szt.
DO PODANIA
– ogórki kiszone2 duże4 duże
– świeży koperćwierć pęczkapół pęczka
– śmietana 18%50 g100 g

potrzebujesz

sól, pieprz, olej roślinny do smażenia, mąka
pszenna, patelnia, duży rondel, miska, tarka, głęboki talerz,
blacha do pieczenia, papier do pieczenia.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia334.1 kJ1910.8 kJ
Wartość energetyczna79.4 kcal453.9 kcal
Tłuszcz2.2 g12.8 g
w tym nasycone1.0 g5.6 g
Węglowodany7.2 g41.0 g
w tym cukry1.3 g7.4 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko7.2 g41.4 g
Sól0.3 g1.5 g
ALERGENY: mleko, jajka.

przepis

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

1.

Suszone grzyby zasyp łyżeczką soli i zalej wrzątkiem i pozostaw na 5-10 minut. Następnie odcedź na sitku, przelej zimną wodą, dokładnie opłucz, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.

Pieczarki obierz ze skórki i pokrój na średniej wielkości kawałki. Pieczarki najprościej obrać rękami, podważając skórki pod ich kapeluszami.

Mięso pokrój na nieduże kawałki (około 2x2cm). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Cebulę obierz, pokrój wzdłuż na 4 części, 1 część odłóż na bok, resztę pokrój na mniejsze kawałki – dowolnie, wedle uznania.

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

2.

Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć na patelnię cebulę z mięsem, ziarnami jałowca, zielem angielskim, liściem laurowym i gałązką rozmarynu. Obsmaż wszystko, aż mięso się przyrumieni, a cebula zeszkli (może być nieco przyrumieniona). Dodaj wszystkie grzyby, wymieszaj. Wlej wodę (1 i 1/2 szklanki) i duś na małym ogniu około 20 minut.

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

3.

Ziemniaki obierz ze skórek, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odcedź nadmiar wody. Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach odłożoną uprzednio cząstkę cebuli. Dodaj sól, pieprz, jajo i 2 (4) łyżki mąki i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

4.

Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie „góra dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju (tyle, by całe dno patelni było pokryte tłuszczem). Łyżką wykładaj na patelnię masę ziemniaczaną, dociskając ją do dna patelni i formując placki. Smaż po 2 minuty
z każdej strony. Gdy placki wchłoną cały olej, a jeszcze masz trochę smażenia, dolej oleju na patelnię tak by pokrył on jej dno. Złociste placki układaj na blasze do pieczenia, następnie, gdy zdejmiesz już wszystkie, włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Dzięki temu podpieczeniu, będą jeszcze bardziej chrupiące. W międzyczasie posiekaj koper, a ogórki kiszone przekrój wzdłuż.

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

5.

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, by wydobyć nadmiar ciepła i nie wysuszyć zanadto placków. Przygotuj zaprawę do zagęszczenia gulaszu leśnego – do małej miseczki wsyp 1 łyżeczkę (2 łyżeczki) mąki, dodaj 2 razy więcej wody – 1 łyżkę (2 łyżki) i wymieszaj widelcem do uzyskania płynnej, jednolitej cieczy. Z rondelka z gulaszem ujmij 2 łyżki sosu i wlej do swojej zaprawy w miseczce i dokładnie wymieszaj.  Następnie przelej swoją zaprawę do rondelka z gulaszem i energicznie wymieszaj, aż sos zgęstnieje. Podgrzewaj sos na najmniejszym ogniu, by utrzymać jego ciepło.

Placki ziemniaczane z leśnym gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym

6.

Na płaskie talerze wyłóż porcję chrupiących placków, sosu mięsnego i kwaśnej śmietany. Po bokach ułóż ogórki kiszone, całość posyp koperkiem i… smacznego 😉

1 porcja
22/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 70
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA