Pieczone burgery z warzyw korzeniowych i kaszy bulgur podawane z jogurtem cytrynowo-koperkowym i domowej roboty sosem pomidorowo czosnkowym

Wege burgery z pieczonych warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe coraz częściej stanowią podstawę wybornych dań. My Wam pomożemy zamienić je w przepyszne, sycące, pieczone burgery, które można zjadać bez buły, ze smacznymi, w dodatku zdrowymi (aaa!) sosami 😉

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
BURGERY
– sucha kasza bulgur50 g.100 g.
– marchewka1 szt.1 szt.
– burak1 szt.2 szt.
– ziarna słonecznika25 g.50 g.
– ziarna sezamu25 g.50 g.
– szalotka1/2 dużej1 duża
– czosnek1 ząbek2 ząbki
– natka pietruszki1/2 pęczka1 pęczek
– ziarna kolendry zmielone1/2 łyżeczki1 łyżeczka
– kumin zmielony1/2 łyżeczki1 łyżeczka
– chilli w proszku1/3 łyżeczki2/3 łyżeczki
– sos sojowy1 łyżka2 łyżki
SOS JOGURTOWY
– jogurt naturalny200 g.400 g.
– cytryna1 szt.1 szt.
– koperek1/2 pęczka1 pęczek
SOS POMIDOROWY
– pomidor1 duży2 duże
– czosnek1 ząbek1 ząbek
– szalotka1/2 dużej1 duża

potrzebujesz

mąka pszenna, sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej roślinny, miska, patelnia, garnek, 2 małe miseczki na sosy, papier do pieczenia, blacha do pieczenia.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia381.5 kJ1593.8 kJ
Wartość energetyczna91.0 kcal380.3 kcal
Tłuszcz4.2 g17.5 g
w tym nasycone1.9 g4.3 g
Węglowodany9.3 g39.0 g
w tym cukry4.5 g18.7 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko4.1 g17.1 g
Sól0.3 g1.4 g
ALERGENY: mleko, pszenica.

przepis

Pieczone burgery z warzyw korzeniowych i kaszy bulgur podawane z jogurtem cytrynowo-koperkowym i domowej roboty sosem pomidorowo czosnkowym

1.

Marchewkę i buraka obierz ze skórki oraz zetrzyj na sitku o grubych oczkach. Kaszę bulgur przepłucz na sitku zimną wodą, następnie ugotuj ją w 100ml (200ml) wody z płaską łyżeczką soli

– do wrzącej osolonej wody wrzuć opłukaną kaszę i gotuj około 12 minut aż wchłonie całą wodę.

Pieczone burgery z warzyw korzeniowych i kaszy bulgur podawane z jogurtem cytrynowo-koperkowym i domowej roboty sosem pomidorowo czosnkowym

2.

Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż ziarenka słonecznika (ok. 3-4 minuty), od czasu do czasu potrząsając patelnią, by ich nie przypalić. Tak samo upraż ziarna sezamu (ok. 2-3 minuty). Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Czosnek i szalotkę obierz ze skórki oraz posiekaj.

Pieczone burgery z warzyw korzeniowych i kaszy bulgur podawane z jogurtem cytrynowo-koperkowym i domowej roboty sosem pomidorowo czosnkowym

3.

Piekarnik rozgrzej do 200°C w trybie „góra dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Do miski z utartymi warzywami. Dodaj ugotowaną kaszę, uprażone ziarna słonecznika i sezamu, ¼ (1/2) szklanki oleju, przyprawy, 1 czubatą łyżkę (2 czubate łyżki) mąki, pół porcji posiekanych szalotek i pół porcji posiekanego czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Wyrabiaj ją przez parę minut aż składniki się dobrze połączą. Zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj w dłoniach warzywne burgery, następnie ułóż je na papierze do pieczenia. Wstaw burgery do piekarnika na około 20 minut, następnie przekręć je na drugą stronę i piecz przez kolejnych 8-10 minut.

Pieczone burgery z warzyw korzeniowych i kaszy bulgur podawane z jogurtem cytrynowo-koperkowym i domowej roboty sosem pomidorowo czosnkowym

4.

W międzyczasie, gdy burgery siedzą w piekarniku, przygotuj do nich sosy. Pomidory umyj
i pokrój w drobną kostkę, dodaj pozostała porcję czosnku i szalotek. Połącz wszystkie warzywa w miseczce, dokładnie wymieszaj, dodaj 1 łyżkę (2 łyżki) oliwę z oliwek lub oleju, sól oraz pieprz do smaku. Umyj koperek, osusz i posiekaj. Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, z sokiem z cytryny i koperkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie!

Pieczone burgery z warzyw korzeniowych i kaszy bulgur podawane z jogurtem cytrynowo-koperkowym i domowej roboty sosem pomidorowo czosnkowym

5.

Upieczone burgery wykładaj na duże płaskie talerze i podawaj z sosem pomidorowo czosnkowym
i cytrynowo-koperkowym. Smacznego!

1 porcja
17/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom ostrości - lekkoostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA