Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Kurczak z pieca z chrupiącą skórką to prawdziwa rozkosz podniebienia. Jeśli jeszcze zaserwujesz go z pysznymi pieczonymi ziołowymi ziemniakami i przełamującą gorąco dania zimną surówką z czerwonej kapusty żaden mięsożerca nie powie nie.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
KURCZAK
– udko kurczaka2 nogi4 nogi
– marynata do kurczaka porcja porcje
ZIEMNIAKI
– ziemniaki4 szt.8 szt.
– zioła prowansalskie1 łyżka2 łyżki
SURÓWKA
– czerwona kapusta1/4 główki1/2 główki
– jabłko1 szt.1 szt.
– czerwona cebula1 mała1 mała
– cytryna1 szt.1 pęczek
DO PODANIA
– natka pietruszki2 łodyżki5 łodyżek

potrzebujesz

sól, pieprz, cukier, olej roślinny, garnek,
miska, naczynie żaroodporne, tarka, papier do pieczenia.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia311.4 kJ2395.2 kJ
Wartość energetyczna74.0 kcal569.0 kcal
Tłuszcz3.1 g24.1 g
w tym nasycone0.8 g6.4 g
Węglowodany6.6 g50.9 g
w tym cukry2.3 g17.6 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko4.9 g38.0 g
Sól0.05 g0.41 g
ALERGENY: gluten, mleko, jajko, orzeszki ziemne,
soja, musztarda, seler, sezam.

przepis

Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

1.

Nagrzej piekarnik do 200°C w trybie „góra dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przygotuj marynatę do kurczaka – wymieszaj dostarczone przez nas przyprawy z 3 (lub 6) łyżkami oleju oraz 2/3 (lub 1 i 1/3) łyżki soli. Następnie natrzyj nogi kurczaka tą marynatą, ułóż je na blasze i pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 30 minut.

Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

2.

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Przygotuj marynatę do ziemniaków – 2 (4) łyżki ulubionego oleju wymieszaj z 2/3 łyżki (1 i 1/3 łyżki) soli oraz ziołami.

Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

3.

Kapustę poszatkuj i przelej wrzącą wodą. Następnie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj jabłko i cebulę do kapusty, dodaj też 1 łyżkę (2 łyżki) ulubionego oleju, 1 łyżeczkę (1 łyżkę) soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku – dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki, żeby „się przegryzła”, w trakcie gdy będziesz przygotowywać pozostałe składowe posiłku.

Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

4.

Kapustę poszatkuj i przelej wrzącą wodą. Następnie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj jabłko i cebulę do kapusty, dodaj też 1 łyżkę (2 łyżki) ulubionego oleju, 1 łyżeczkę (1 łyżkę) soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku – dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki, żeby „się przegryzła”, w trakcie gdy będziesz przygotowywać pozostałe składowe posiłku.

Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

5.

Na płaskie talerze wyłóż po porcji ziemniaków, pieczonej nogi z kurczaka oraz surówki z czerwonej kapusty. Posyp kapustę natką pietruszki i gotowe! Smacznego J

1 porcja
19/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Główny składnik - drób
  • Poziom ostrości - lekkoostry
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 100
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA