Pieczona noga z kurczaka z ziołowymi pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
Kurczak z pieca z chrupiącą skórką to prawdziwa rozkosz podniebienia. Jeśli jeszcze zaserwujesz go z pysznymi pieczonymi ziołowymi ziemniakami i przełamującą gorąco dania zimną surówką z czerwonej kapusty żaden mięsożerca nie powie nie.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
KURCZAK | ||
– udko kurczaka | 2 nogi | 4 nogi |
– marynata do kurczaka | porcja | porcje |
ZIEMNIAKI | ||
– ziemniaki | 4 szt. | 8 szt. |
– zioła prowansalskie | 1 łyżka | 2 łyżki |
SURÓWKA | ||
– czerwona kapusta | 1/4 główki | 1/2 główki |
– jabłko | 1 szt. | 1 szt. |
– czerwona cebula | 1 mała | 1 mała |
– cytryna | 1 szt. | 1 pęczek |
DO PODANIA | ||
– natka pietruszki | 2 łodyżki | 5 łodyżek |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 311.4 kJ | 2395.2 kJ |
Wartość energetyczna | 74.0 kcal | 569.0 kcal |
Tłuszcz | 3.1 g | 24.1 g |
w tym nasycone | 0.8 g | 6.4 g |
Węglowodany | 6.6 g | 50.9 g |
w tym cukry | 2.3 g | 17.6 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 4.9 g | 38.0 g |
Sól | 0.05 g | 0.41 g |
soja, musztarda, seler, sezam.
1.
Nagrzej piekarnik do 200°C w trybie „góra dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przygotuj marynatę do kurczaka – wymieszaj dostarczone przez nas przyprawy z 3 (lub 6) łyżkami oleju oraz 2/3 (lub 1 i 1/3) łyżki soli. Następnie natrzyj nogi kurczaka tą marynatą, ułóż je na blasze i pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 30 minut.
2.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Przygotuj marynatę do ziemniaków – 2 (4) łyżki ulubionego oleju wymieszaj z 2/3 łyżki (1 i 1/3 łyżki) soli oraz ziołami.
3.
Kapustę poszatkuj i przelej wrzącą wodą. Następnie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj jabłko i cebulę do kapusty, dodaj też 1 łyżkę (2 łyżki) ulubionego oleju, 1 łyżeczkę (1 łyżkę) soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku – dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki, żeby „się przegryzła”, w trakcie gdy będziesz przygotowywać pozostałe składowe posiłku.
4.
Kapustę poszatkuj i przelej wrzącą wodą. Następnie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj jabłko i cebulę do kapusty, dodaj też 1 łyżkę (2 łyżki) ulubionego oleju, 1 łyżeczkę (1 łyżkę) soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku – dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki, żeby „się przegryzła”, w trakcie gdy będziesz przygotowywać pozostałe składowe posiłku.
5.
Na płaskie talerze wyłóż po porcji ziemniaków, pieczonej nogi z kurczaka oraz surówki z czerwonej kapusty. Posyp kapustę natką pietruszki i gotowe! Smacznego J