Penne Amatriciana

Jeden z najszybszych makaronów świata z przyjemnym posmakiem dobrze wysmażonego boczku
i drażniącym język chilli, ucieszy niejednego wielbiciela włoskiej kuchni, zwłaszcza pikantnych smaków. W przygotowaniu prosty jak drut.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MAKARON
– makaron penne200 g400 g
SOS
– wędzony boczek w plastrach100 g200 g
– cebula1 mała1 duża
– czosnek2 ząbki4 ząbki
– grubo mielone chilli z pestkami1/2 łyżezcki1 łyżeczka
– słodka papryka1 łyżeczka2 łyżeczki
– passata pomidorowa350 ml700 ml
DO PODANIA
– ser grana padano50 g100 g
– czarne oliwki wydrylowane10 szt.20 szt.
– świeża bazylia6 listków12 listków

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej
roślinny, patelnia, garnek, sitko, tarka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia734.4 kJ3164.8 kJ
Wartość energetyczna175.5 kcal756.5 kcal
Tłuszcz7.4 g31.7 g
w tym nasycone2.7 g11.8 g
Węglowodany19.3 g83.2 g
w tym cukry3.0 g12.9 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko7.2 g31.0 g
Sól0.8 g3.6 g
ALERGENY: jajko, mleko, pszenica.

przepis

Penne Amatriciana

1.

Wstaw wodę na makaron (tak, tak, bo przygotowanie sosu, zajmie Ci dokładnie tyle, ile ugotowanie makaronu) – posól 1 litr wody 1 płaską łyżką soli, dodaj 1 płaską łyżkę oliwy (lub ulubionego oleju) i od zagotowania wody gotuj makaron 10 minut. Następnie odcedź na sitku i obficie przelej ciepłą wodą (by makaron nie stracił temperatury).

Penne Amatriciana

2.

W międzyczasie plastry boczku pokrój w kostkę lub paseczki – jak wolisz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w drobną kostkę.

Penne Amatriciana

3.

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i poczekaj, aż nieco wytopi się z niego tłuszcz. Przesmażaj go na średnim ogniu raz po raz mieszając. Następnie, po ok. 3 minutach dodaj cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli i dokładnie zamieszaj.

Penne Amatriciana

4.

Do boczku dodaj passatę pomidorową, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Zamieszaj i duś około 5 minut.

Penne Amatriciana

5.

W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach zetrzyj twardy włoski ser.

Penne Amatriciana

6.

Na głębokie talerze wyłóż makaron penne, następnie zalej go pikantnym sosem z boczku i pomidorów i posyp startym włoskim serem, udekoruj oliwkami i bazylią. Buon Appetito!

1 porcja
20/ pln
  • Typ kuchni - włoska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom ostrości - ostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 25
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA