Penne Amatriciana
Jeden z najszybszych makaronów świata z przyjemnym posmakiem dobrze wysmażonego boczku
i drażniącym język chilli, ucieszy niejednego wielbiciela włoskiej kuchni, zwłaszcza pikantnych smaków. W przygotowaniu prosty jak drut.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MAKARON | ||
– makaron penne | 200 g | 400 g |
SOS | ||
– wędzony boczek w plastrach | 100 g | 200 g |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– grubo mielone chilli z pestkami | 1/2 łyżezcki | 1 łyżeczka |
– słodka papryka | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– passata pomidorowa | 350 ml | 700 ml |
DO PODANIA | ||
– ser grana padano | 50 g | 100 g |
– czarne oliwki wydrylowane | 10 szt. | 20 szt. |
– świeża bazylia | 6 listków | 12 listków |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 734.4 kJ | 3164.8 kJ |
Wartość energetyczna | 175.5 kcal | 756.5 kcal |
Tłuszcz | 7.4 g | 31.7 g |
w tym nasycone | 2.7 g | 11.8 g |
Węglowodany | 19.3 g | 83.2 g |
w tym cukry | 3.0 g | 12.9 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 7.2 g | 31.0 g |
Sól | 0.8 g | 3.6 g |
1.
Wstaw wodę na makaron (tak, tak, bo przygotowanie sosu, zajmie Ci dokładnie tyle, ile ugotowanie makaronu) – posól 1 litr wody 1 płaską łyżką soli, dodaj 1 płaską łyżkę oliwy (lub ulubionego oleju) i od zagotowania wody gotuj makaron 10 minut. Następnie odcedź na sitku i obficie przelej ciepłą wodą (by makaron nie stracił temperatury).
2.
W międzyczasie plastry boczku pokrój w kostkę lub paseczki – jak wolisz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
3.
Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i poczekaj, aż nieco wytopi się z niego tłuszcz. Przesmażaj go na średnim ogniu raz po raz mieszając. Następnie, po ok. 3 minutach dodaj cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli i dokładnie zamieszaj.
4.
Do boczku dodaj passatę pomidorową, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Zamieszaj i duś około 5 minut.
5.
W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach zetrzyj twardy włoski ser.
6.
Na głębokie talerze wyłóż makaron penne, następnie zalej go pikantnym sosem z boczku i pomidorów i posyp startym włoskim serem, udekoruj oliwkami i bazylią. Buon Appetito!