![Naleśniki z wiśniami i prażonymi płatkami migdałów](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_glowne-640x486.jpg)
Naleśniki z wiśniami i prażonymi płatkami migdałów
Mimo, że naleśnik jako taki znany jest nam także z polskich stołów, najszerzej rozepchał się w gastronomii francuskiej, gdzie rodzajom crepes’ów (crepes = naleśniki po francusku) nie ma końca. To potrawa niezwykle uniwersalna, gdyż w zależności od farszu może robić za śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser. W naszym wydaniu na słodko, ale i sycąco, więc do Ciebie należy decyzja o jakiej porze dnia i w ramach jakiego posiłku zechcesz ją upichcić.
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
PLACKI | 8 naleśników | 16 naleśników |
– mąka pszenna | 100 g | 200 g |
– mleko 2% | 200 ml | 400 ml |
– jajko | 2 szt. L | 3 szt. L |
– masło | 50 g | 70 g |
FARSZ | ||
– biały ser półtłusty | 250 g | 500 g |
– cukier trzcinowy | 5 płaskich łyżeczek | 10 płaskich łyżeczek |
– cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) | 1 saszetka | 1 saszetka |
DO PODANIA | ||
– wiśnie | 100 g | 200 g |
– płatki migdałowe | 25 g | 50 g |
– śmietana 18% | 50 g | 100 g |
potrzebujesz
sól, cukier do smaku, woda, głęboki talerz, miska, trzepaczka do jajek lub mikser, patelnia, chochla, silikonowa lub drewniana łopatka, garnek.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 800.5 kJ | 3850 kJ |
Wartość energetyczna | 190.7 kcal | 917.5 kcal |
Tłuszcz | 9.7 g | 46.7 g |
w tym nasycone | 4.8 g | 23.3 g |
Węglowodany | 19. g | 95.7 g |
w tym cukry | 11.7 g | 56.5 g |
Dodano cukier | 7.5 g | 36.2 g |
Białko | 6.3 g | 30.1 g |
Sól | 0.2 g | 1.2 g |
przepis
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_menu13.jpg)
1.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Do dużej miski
wsyp mąkę, dodaj mleko, jaja, szczyptę
soli i cukru (np. po 1/4 łyżeczki) i dokładnie
zmiksuj (możesz użyć miksera, trzepaczki
do jajek lub widelca – chodzi o to, by ciasto
było gładkie). Z otrzymanego masła odejmij
1 płaską łyżkę (2 płaskie łyżki) i odłóż
na później. Na patelni rozpuść pozostałe
masło i dodaj je do ciasta, wymieszaj
dokładnie. Następnie dodaj do ciasta 1 łyżkę
(2 łyżki) wody i wymieszaj raz jeszcze.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_menu132.jpg)
2.
Na maślaną patelnię rozgrzaną na średnim
ogniu wlewaj chochlą ciasto, formuj cienkie
placki naleśnikowe i jak ciasto się zetnie
(po ok. 1,5- 2 minutach), przewracaj naleśniki
na drugą stronę za pomocą silikonowej
lub drewnianej łopatki. Dla wprawnych
kucharzy: możesz też przewracać naleśniki
na drugą stronę, podrzucając je na patelni.
Gdy usmażysz wszystkie placki, zajmij się
farszem do naleśników i polewą.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_menu133.jpg)
3.
Do głębokiego talerza wyłóż biały ser, dodaj
3 łyżki (6 łyżek) cukru trzcinowego i cały
cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
To będzie Twoja masa serowa.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_menu134.jpg)
4.
Przygotuj wiśnie i płatki migdałowe.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni
na średnim ogniu, od czasu do czasu nią
potrząsając, ok. 2-3 minuty. Wiśnie włóż
do rondelka, zasyp pozostałym cukrem
trzcinowym i podgrzewaj na średnim ogniu
ok. 5-7 minut, aż całkowicie oddadzą
nadmiar wody i zgęstnieją.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_menu135.jpg)
5.
Naleśniki smaruj masą serową i roluj,
następnie przesmaż je na 1 płaskiej łyżce
(2 płaskich łyżkach) masła na patelni,
aż się przyrumienią.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/NALESNIKIWISNIA_menu136.jpg)
6.
Wyłóż złociste naleśniki na duże płaskie
talerze, skrop łyżką śmietany, polej ciepłym
wiśniowym sosem i oprósz prażonymi
płatkami migdałowymi. Voila, smacznego!