Naleśniki z wiśniami i prażonymi płatkami migdałów

Naleśniki z wiśniami i prażonymi płatkami migdałów

Mimo, że naleśnik jako taki znany jest nam także z polskich stołów, najszerzej rozepchał się w gastronomii francuskiej, gdzie rodzajom crepes’ów (crepes = naleśniki po francusku) nie ma końca. To potrawa niezwykle uniwersalna, gdyż w zależności od farszu może robić za śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser. W naszym wydaniu na słodko, ale i sycąco, więc do Ciebie należy decyzja o jakiej porze dnia i w ramach jakiego posiłku zechcesz ją upichcić.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
PLACKI8 naleśników16 naleśników
– mąka pszenna100 g200 g
– mleko 2%200 ml400 ml
– jajko2 szt. L3 szt. L
– masło50 g70 g
FARSZ
– biały ser półtłusty250 g500 g
– cukier trzcinowy5 płaskich łyżeczek10 płaskich łyżeczek
– cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)1 saszetka1 saszetka
DO PODANIA
– wiśnie100 g200 g
– płatki migdałowe25 g50 g
– śmietana 18%50 g100 g

potrzebujesz

sól, cukier do smaku, woda, głęboki talerz, miska, trzepaczka do jajek lub mikser, patelnia, chochla, silikonowa lub drewniana łopatka, garnek.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia800.5 kJ3850 kJ
Wartość energetyczna190.7 kcal917.5 kcal
Tłuszcz9.7 g46.7 g
w tym nasycone4.8 g23.3 g
Węglowodany19. g95.7 g
w tym cukry11.7 g56.5 g
Dodano cukier7.5 g36.2 g
Białko6.3 g30.1 g
Sól0.2 g1.2 g
ALERGENY: mleko, pszenica, jajka, gluten, soja, musztarda, seler, orzechy

przepis

1.

Przygotuj ciasto na naleśniki. Do dużej miski
wsyp mąkę, dodaj mleko, jaja, szczyptę
soli i cukru (np. po 1/4 łyżeczki) i dokładnie
zmiksuj (możesz użyć miksera, trzepaczki
do jajek lub widelca – chodzi o to, by ciasto
było gładkie). Z otrzymanego masła odejmij
1 płaską łyżkę (2 płaskie łyżki) i odłóż
na później. Na patelni rozpuść pozostałe
masło i dodaj je do ciasta, wymieszaj
dokładnie. Następnie dodaj do ciasta 1 łyżkę
(2 łyżki) wody i wymieszaj raz jeszcze.

2.

Na maślaną patelnię rozgrzaną na średnim
ogniu wlewaj chochlą ciasto, formuj cienkie
placki naleśnikowe i jak ciasto się zetnie
(po ok. 1,5- 2 minutach), przewracaj naleśniki
na drugą stronę za pomocą silikonowej
lub drewnianej łopatki. Dla wprawnych
kucharzy: możesz też przewracać naleśniki
na drugą stronę, podrzucając je na patelni.
Gdy usmażysz wszystkie placki, zajmij się
farszem do naleśników i polewą.

3.

Do głębokiego talerza wyłóż biały ser, dodaj
3 łyżki (6 łyżek) cukru trzcinowego i cały
cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
To będzie Twoja masa serowa.

4.

Przygotuj wiśnie i płatki migdałowe.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni
na średnim ogniu, od czasu do czasu nią
potrząsając, ok. 2-3 minuty. Wiśnie włóż
do rondelka, zasyp pozostałym cukrem
trzcinowym i podgrzewaj na średnim ogniu
ok. 5-7 minut, aż całkowicie oddadzą
nadmiar wody i zgęstnieją.

5.

Naleśniki smaruj masą serową i roluj,
następnie przesmaż je na 1 płaskiej łyżce
(2 płaskich łyżkach) masła na patelni,
aż się przyrumienią.

6.

Wyłóż złociste naleśniki na duże płaskie
talerze, skrop łyżką śmietany, polej ciepłym
wiśniowym sosem i oprósz prażonymi
płatkami migdałowymi. Voila, smacznego!

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - francuska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA