Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

Dla wszystkich wielbicieli makaronu ryżowego, orzeźwiająca wariacja na jego temat – z łososiem, chrupiącymi warzywami i… miętą. Całość skąpana w pysznym azjatyckim sosie na bazie sosu sojowego i dopełniona kroplą oleju z prażonego sezamu. PYSZ-NE!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
ŁOSOŚ
– filet z łososia2 szt.4 szt.
– limonka1 szt.1 szt.
– cukier trzcinowy1 płaska łyżka2 płaskie łyżki
– sos sojowy3 łyżki6 łyżek
WARZYWA
– olej kokosowy1 łyżka2 łyżki
– świeży imbir2 cm korzenia4 cm korzenia
– czosnek2 ząbki4 ząbki
– czerwona papryka1 mała2 małe
– fasolka szparagowa100 g200 g
– świeża mięta4 łodygi z liśćmi8 łodyg z liśćmi
– świeża bazylia4 łodygi z liśćmi8 łodyg z liśćmi
– olej z prażonego sezamu1 łyżka2 łyżki
DO PODANIA
– makaron ryżowy 5 mm200 g400 g
– biały sezam2 łyżki4 łyżki
– zielona dymka2 łodyżki4 łodyżki

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, woda, patelnia,
duży garnek, tarka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia850.2 kJ3799.4 kJ
Wartość energetyczna204.0 kcal911.6 kcal
Tłuszcz9.0 g40.1 g
w tym nasycone2.7 g12.3 g
Węglowodany21.5 g96.1 g
w tym cukry3.5 g15.8 g
Dodano cukier3.5 g15.8 g
Białko8.2 g36.5 g
Sól0.8 g3.8 g
ALERGENY: ryba, soja, sezam, siarczany.

przepis

Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

1.

Limonkę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Przygotuj marynatę do łososia, która jednocześnie będzie Twoim sosem. W głębokim talerzu lub misce wymieszaj cały sos sojowy z 5 (10) łyżkami letniej wody, 1 (2)  łyżką soku z limonki i cukrem trzcinowym. Usuń skórę łososia i pokrój go w kostkę około 2x2cm, następnie wrzuć do marynaty i pozostaw na minimum 30 minut.

Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

2.

Paprykę umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Fasolkę szparagową umyj i oczyść
z końcówek oraz łyk. Imbir obierz (najłatwiej zeskrobać skórkę łyżeczką do herbaty) i zetrzyj na tarce o cieniutkich oczkach. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Miętę i bazylię umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Dymkę umyj, osusz i posiekaj osobno.

Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

3.

Na suchej rozgrzanej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, raz po raz potrząsając patelnia, by nie spalić ziaren. Proces ten zajmie Ci maksymalnie 2-3 minuty.

Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

4.

Na suchej rozgrzanej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, raz po raz potrząsając patelnia, by nie spalić ziaren. Proces ten zajmie Ci maksymalnie 2-3 minuty.

Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

5.

Na suchej rozgrzanej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, raz po raz potrząsając patelnia, by nie spalić ziaren. Proces ten zajmie Ci maksymalnie 2-3 minuty.

Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą

6.

Na duże płaskie talerze wykładaj makaron z łososiem i chrupiącymi warzywami. Posyp prażonymi ziarnami sezamu i posiekaną dymką. Smacznego!

1 porcja
40/ pln
  • Typ kuchni - tajlandzka
  • Główny składnik - owoce morza
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA