![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/Makaron-ryzowy-smazony-z-lososiem-i-mieta-2-640x480.jpg)
Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą
Dla wszystkich wielbicieli makaronu ryżowego, orzeźwiająca wariacja na jego temat – z łososiem, chrupiącymi warzywami i… miętą. Całość skąpana w pysznym azjatyckim sosie na bazie sosu sojowego i dopełniona kroplą oleju z prażonego sezamu. PYSZ-NE!
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
ŁOSOŚ | ||
– filet z łososia | 2 szt. | 4 szt. |
– limonka | 1 szt. | 1 szt. |
– cukier trzcinowy | 1 płaska łyżka | 2 płaskie łyżki |
– sos sojowy | 3 łyżki | 6 łyżek |
WARZYWA | ||
– olej kokosowy | 1 łyżka | 2 łyżki |
– świeży imbir | 2 cm korzenia | 4 cm korzenia |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– czerwona papryka | 1 mała | 2 małe |
– fasolka szparagowa | 100 g | 200 g |
– świeża mięta | 4 łodygi z liśćmi | 8 łodyg z liśćmi |
– świeża bazylia | 4 łodygi z liśćmi | 8 łodyg z liśćmi |
– olej z prażonego sezamu | 1 łyżka | 2 łyżki |
DO PODANIA | ||
– makaron ryżowy 5 mm | 200 g | 400 g |
– biały sezam | 2 łyżki | 4 łyżki |
– zielona dymka | 2 łodyżki | 4 łodyżki |
potrzebujesz
sól, pieprz do smaku, woda, patelnia,
duży garnek, tarka.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 850.2 kJ | 3799.4 kJ |
Wartość energetyczna | 204.0 kcal | 911.6 kcal |
Tłuszcz | 9.0 g | 40.1 g |
w tym nasycone | 2.7 g | 12.3 g |
Węglowodany | 21.5 g | 96.1 g |
w tym cukry | 3.5 g | 15.8 g |
Dodano cukier | 3.5 g | 15.8 g |
Białko | 8.2 g | 36.5 g |
Sól | 0.8 g | 3.8 g |
przepis
![Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/LOSOSMAKARON_menu71.jpg)
1.
Limonkę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Przygotuj marynatę do łososia, która jednocześnie będzie Twoim sosem. W głębokim talerzu lub misce wymieszaj cały sos sojowy z 5 (10) łyżkami letniej wody, 1 (2) łyżką soku z limonki i cukrem trzcinowym. Usuń skórę łososia i pokrój go w kostkę około 2x2cm, następnie wrzuć do marynaty i pozostaw na minimum 30 minut.
![Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/LOSOSMAKARON_menu72.jpg)
2.
Paprykę umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Fasolkę szparagową umyj i oczyść
z końcówek oraz łyk. Imbir obierz (najłatwiej zeskrobać skórkę łyżeczką do herbaty) i zetrzyj na tarce o cieniutkich oczkach. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Miętę i bazylię umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Dymkę umyj, osusz i posiekaj osobno.
![Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/LOSOSMAKARON_menu73.jpg)
3.
Na suchej rozgrzanej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, raz po raz potrząsając patelnia, by nie spalić ziaren. Proces ten zajmie Ci maksymalnie 2-3 minuty.
![Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/LOSOSMAKARON_menu74.jpg)
4.
Na suchej rozgrzanej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, raz po raz potrząsając patelnia, by nie spalić ziaren. Proces ten zajmie Ci maksymalnie 2-3 minuty.
![Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/LOSOSMAKARON_menu75.jpg)
5.
Na suchej rozgrzanej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, raz po raz potrząsając patelnia, by nie spalić ziaren. Proces ten zajmie Ci maksymalnie 2-3 minuty.
![Makaron ryżowy smażony z łososiem i miętą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/LOSOSMAKARON_menu76.jpg)
6.
Na duże płaskie talerze wykładaj makaron z łososiem i chrupiącymi warzywami. Posyp prażonymi ziarnami sezamu i posiekaną dymką. Smacznego!