Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką
Łososia można przygotowywać na milion sposobów. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach co do panierek, sosów, czy metod przyrządzania tej ryby. My dziś proponujemy pełne przyjemnie zaskakujących smaków danie, którego nie powstydziłaby się żadna francuska restauracja. Francuska, bo to we Francji powstają prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Łosoś w chrupiącej orzechowo-serowej skorupce to doskonały pomysł… na niebanalny obiad, czy romantyczną kolację ❤
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
RYBA | ||
– filety z łososia | 2 średnie | 4 średnie |
– prażone, solone pistacje | 50 g. | 100 g. |
– ser grana padano | 50 g. | 100 g. |
– pieprz cytrynowy | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
PUREE | ||
– ziemniaki | 4 średnie | 8 średnich |
– świeża bazylia | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
– masło | 50 g. | 75 g. |
MARCHEWKA | ||
– marchewka | 2 duże | 4 duże |
– masło | 50 g. | 75 g. |
– cukier trzcinowy | 1 łyżka | 1,5 łyżki |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 850.5 kJ | 4495.8 kJ |
Wartość energetyczna | 196.9 kcal | 1078.7 kcal |
Tłuszcz | 13.8 g | 75.8 g |
w tym nasycone | 6.4 g | 35.2 g |
Węglowodany | 9.6 g | 52.7 g |
w tym cukry | 3.0 g | 16.6 g |
Dodano cukier | 1.3 g | 7.2 g |
Białko | 8.5 g | 46.6 g |
Sól | 0.5 g | 2.7 g |
musztarda, seler.
1.
Z łososia zdejmij skórkę, podważając ją ostrym nożem, tuż przy grubszej części filetu. Delikatnie przesuwaj nóż – skóra powinna stawiać lekki opór, ale odchodzić gładko. Następnie obranego ze skóry łososia opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
2.
Wyłuskaj pistacje z łupinek, posiekaj je w malakserze lub nożem albo rozbij tłuczkiem do mięsa.
Ser zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
Pokruszone pistacje połącz z serem i 3 (6) łyżkami oliwą z oliwek lub ulubionego oleju i dokładnie wymieszaj – to Twoja marynata do łososia.
3.
Piekarnik rozgrzej do 180°C w trybie „góra dół”. Naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwy. Filety z łososia oprósz delikatnie pieprzem cytrynowym i obtocz z obu stron w marynacie tak, by go w miarę dokładnie pokryła. Obtoczonego w pistacjach łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym
i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
4.
W tym samym czasie obierz ziemniaki, przekrój je na pół lub pokrój w ćwiartki. Zagotuj wodę z 2/3 łyżki soli, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj około 20 minut, do miękkości. Marchewkę obierz i pokrój w średniej grubości słupki. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj (jeśli masz blender w domu, możesz ją zblendować z łyżką oliwy lub oleju na jednolitą masę).
5.
Na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj cukier trzcinowy i wrzuć pokrojoną w słupki marchewkę. Karmelizuj ją około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Na koniec oprósz solą.
6.
Ziemniaki odcedź z wody, osusz i rozgnieć na gładką masę (tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem). Dodaj druga połowę masła, ¼ (1/2) szklanki mleka i posiekaną drobno (lub zblendowaną) bazylię
– dokładnie wymieszaj. Na duże płytkie talerze wyłóż porcję bazyliowych ziemniaków, sztukę łososia w chrupiącej pistacjowej skorupce i porcję karmelizowanej marchewki. Voila. Smacznego!