Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

Łososia można przygotowywać na milion sposobów. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach co do panierek, sosów, czy metod przyrządzania tej ryby. My dziś proponujemy pełne przyjemnie zaskakujących smaków danie, którego nie powstydziłaby się żadna francuska restauracja. Francuska, bo to we Francji powstają prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Łosoś w chrupiącej orzechowo-serowej skorupce to doskonały pomysł… na niebanalny obiad, czy romantyczną kolację ❤

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
RYBA
– filety z łososia2 średnie4 średnie
– prażone, solone pistacje50 g.100 g.
– ser grana padano50 g.100 g.
– pieprz cytrynowy1 łyżeczka2 łyżeczki
PUREE
– ziemniaki4 średnie8 średnich
– świeża bazylia1/2 pęczka1 pęczek
– masło50 g.75 g.
MARCHEWKA
– marchewka2 duże4 duże
– masło50 g.75 g.
– cukier trzcinowy1 łyżka1,5 łyżki

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej roślinny, mleko, miska, naczynie żaroodporne, garnek, patelnia, tarka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

wartości odżywcze

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia850.5 kJ4495.8 kJ
Wartość energetyczna196.9 kcal1078.7 kcal
Tłuszcz13.8 g75.8 g
w tym nasycone6.4 g35.2 g
Węglowodany9.6 g52.7 g
w tym cukry3.0 g16.6 g
Dodano cukier1.3 g7.2 g
Białko8.5 g46.6 g
Sól0.5 g2.7 g
ALERGENY: ryba, mleko, orzechy, jajko, gluten, soja,
musztarda, seler.

przepis

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

1.

Z łososia zdejmij skórkę, podważając ją ostrym nożem, tuż przy grubszej części filetu. Delikatnie przesuwaj nóż – skóra powinna stawiać lekki opór, ale odchodzić gładko. Następnie obranego ze skóry łososia opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

2.

Wyłuskaj pistacje z łupinek, posiekaj je w malakserze lub nożem albo rozbij tłuczkiem do mięsa.
Ser zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
Pokruszone pistacje połącz z serem i 3 (6) łyżkami oliwą z oliwek lub ulubionego oleju i dokładnie wymieszaj – to Twoja marynata do łososia.

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

3.

Piekarnik rozgrzej do 180°C w trybie „góra dół”. Naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwy. Filety z łososia oprósz delikatnie pieprzem cytrynowym i obtocz z obu stron w marynacie tak, by go w miarę dokładnie pokryła. Obtoczonego w pistacjach łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym
i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

4.

W tym samym czasie obierz ziemniaki, przekrój je na pół lub pokrój w ćwiartki. Zagotuj wodę z 2/3 łyżki soli, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj około 20 minut, do miękkości. Marchewkę obierz i pokrój w średniej grubości słupki. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj (jeśli masz blender w domu, możesz ją zblendować z łyżką oliwy lub oleju na jednolitą masę).

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

5.

Na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj cukier trzcinowy i wrzuć pokrojoną w słupki marchewkę. Karmelizuj ją około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Na koniec oprósz solą.

Łosoś pieczony w skorupce z pistacji i grana padano z puree bazyliowym i karmelizowaną marchewką

6.

Ziemniaki odcedź z wody, osusz i rozgnieć na gładką masę (tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem). Dodaj druga połowę masła, ¼ (1/2) szklanki mleka i posiekaną drobno (lub zblendowaną) bazylię
– dokładnie wymieszaj. Na duże płytkie talerze wyłóż porcję bazyliowych ziemniaków, sztukę łososia w chrupiącej pistacjowej skorupce i porcję karmelizowanej marchewki. Voila. Smacznego!

1 porcja
40/ pln
  • Typ kuchni - francuska
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA