Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

Węgierska potrawa na bazie duszonej papryki i pomidorów. Do tego soczewica, pieczarki, cukinia i bataty… to prawdziwy rarytas w kuchni jaroszy! Doskonale sprawdzi się jako lekki, odżywczy posiłek – mhm, tak właśnie, ta potrawa to solidna bomba witaminowa. A gdy pokusicie się o odrobinę więcej chilli – uczynicie zeń świetne rozgrzewające danie na jesienno-zimową porę.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
LECZO
– czerwona soczewica75 g150 g
– cebula1 mała1 duża
– batat1 duży2 duże
– czerwona papryka1 szt.2 szt.
– pieczarki4 średnie8 średnich
– cukinia
– papryczka chilli
1 szt.
1/2 szt.
2 szt.
1 szt.
– słodka papryka w proszku1 łyżeczka2 łyżeczki
– passata pomidorowa350 ml700 ml
DO PODANIA
– natka pietruszki1/2 pęczka1 pęczek

potrzebujesz

sól, pieprz, woda, oliwa z oliwek lub olej roślinny, duży rondel.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia208.9 kJ1569.4 kJ
Wartość energetyczna49.2 kcal269.5 kcal
Tłuszcz0.5 g3.8 g
w tym nasycone0.1 g0.6 g
Węglowodany93 g69.7 g
w tym cukry3.7 g28.2 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko2.4 g18.2 g
Sól0.4 g2.8 g

przepis

Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

1.

Soczewicę opłucz na sitku zimną wodą.

Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

2.

Umyj i posiekaj natkę pietruszki.

Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

3.

Cebulę obierz z łupinki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pieczarki obierz ze skórki (najprościej obiera się je palcami, podważając skórki pod kapeluszami!) i pokrój w średniej wielkości kostkę. Paprykę i cukinię umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Bataty obierz ze skórek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Papryczkę chilli umyj i posiekaj w plasterki.

Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

4.

W dużym rondlu, średnim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 (4) łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj surową soczewicę i przesmażaj aż nieco się zrumieni (ok. 5minut). Dodaj bataty i przesmażaj całość, mieszając około 2-3 minut.

Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

5.

Następnie dodaj, pieczarki i paprykę i również przesmażaj około 2-3 minut. Dodaj 1/2 szklanki (1 szklankę) wody i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj passatę pomidorową, ½ (1) chilli i przyprawy i duś wszystko razem przez około 15 minut. Następnie dodaj cukinię i duś przez kolejnych 7-10 minut dopóki wszystkie warzywa i soczewica nie zmiękną.

Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

6.

Do miseczek wykładaj porcję leczo i obficie posyp natką pietruszki. Jeśli zostało ci trochę chilli, uzyj go do dekoracji dania. Smacznego!

1 porcja
20/ pln
  • Typ kuchni - węgierska
  • Typ kuchni - wegańska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 45
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA