Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
Węgierska potrawa na bazie duszonej papryki i pomidorów. Do tego soczewica, pieczarki, cukinia i bataty… to prawdziwy rarytas w kuchni jaroszy! Doskonale sprawdzi się jako lekki, odżywczy posiłek – mhm, tak właśnie, ta potrawa to solidna bomba witaminowa. A gdy pokusicie się o odrobinę więcej chilli – uczynicie zeń świetne rozgrzewające danie na jesienno-zimową porę.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
LECZO | ||
– czerwona soczewica | 75 g | 150 g |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– batat | 1 duży | 2 duże |
– czerwona papryka | 1 szt. | 2 szt. |
– pieczarki | 4 średnie | 8 średnich |
– cukinia – papryczka chilli | 1 szt. 1/2 szt. | 2 szt. 1 szt. |
– słodka papryka w proszku | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– passata pomidorowa | 350 ml | 700 ml |
DO PODANIA | ||
– natka pietruszki | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 208.9 kJ | 1569.4 kJ |
Wartość energetyczna | 49.2 kcal | 269.5 kcal |
Tłuszcz | 0.5 g | 3.8 g |
w tym nasycone | 0.1 g | 0.6 g |
Węglowodany | 93 g | 69.7 g |
w tym cukry | 3.7 g | 28.2 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 2.4 g | 18.2 g |
Sól | 0.4 g | 2.8 g |
1.
Soczewicę opłucz na sitku zimną wodą.
2.
Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
3.
Cebulę obierz z łupinki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pieczarki obierz ze skórki (najprościej obiera się je palcami, podważając skórki pod kapeluszami!) i pokrój w średniej wielkości kostkę. Paprykę i cukinię umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Bataty obierz ze skórek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Papryczkę chilli umyj i posiekaj w plasterki.
4.
W dużym rondlu, średnim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 (4) łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj surową soczewicę i przesmażaj aż nieco się zrumieni (ok. 5minut). Dodaj bataty i przesmażaj całość, mieszając około 2-3 minut.
5.
Następnie dodaj, pieczarki i paprykę i również przesmażaj około 2-3 minut. Dodaj 1/2 szklanki (1 szklankę) wody i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj passatę pomidorową, ½ (1) chilli i przyprawy i duś wszystko razem przez około 15 minut. Następnie dodaj cukinię i duś przez kolejnych 7-10 minut dopóki wszystkie warzywa i soczewica nie zmiękną.
6.
Do miseczek wykładaj porcję leczo i obficie posyp natką pietruszki. Jeśli zostało ci trochę chilli, uzyj go do dekoracji dania. Smacznego!