Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati

Bardzo popularne danie w Tajlandii nieziemsko proste do przygotowania w swojej własnej kuchni – soczysty kurczak w sosie pieprzowo-czosnkowym przeniesie Twoje kubki smakowe do kraju wiecznego uśmiechu 😊

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MIĘSO
– pierś z kurczaka1 duża2 duże
– czosnek3 duże ząbki6 dużych ząbków
– czarny pieprz świeżo mielony1 płaska łyżeczka2 płaskie łyżeczki
– cukier trzcinowy1 płaska łyżka2 płaskie łyżki
– sos sojowy3 łyżki6 łyżek
– olej kokosowy2 łyżki4 łyżki
RYŻ
– ryż basmati150 g300 g
– zielona dymka2 łodygi4 łodygi
FASOLKA
– fasolka szparagowa200 g400 g
– prażona cebulka2 łyżki4 łyżki

potrzebujesz

woda, kubek, mały garnek, patelnia.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia722.1 kJ2828.4 kJ
Wartość energetyczna171.1 kcal670.3 kcal
Tłuszcz5.1 g20.1 g
w tym nasycone3.8 g14.8 g
Węglowodany19.8 g77.4 g
w tym cukry3.6 g14.1 g
Dodano cukier1.8 g7.2 g
Białko11.6 g45.5 g
Sól0.9 g3.4 g
ALERGENY: soja, pszenica.

przepis

12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati

1.

Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki, około 2x2cm.
Ząbki czosnku pokrój w plasterki.
W kubku lub miseczce wymieszaj dokładnie sos sojowy z 3 (6) łyżkami wody i cukrem trzcinowym.

12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati

2.

Oczyść fasolkę szparagową z błonek i łyk oraz dokładnie ją umyj. Wstaw 500 ml (1000ml) wody z 1 (2) łyżeczkami soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp do niej fasolkę szparagową i gotuj około 6 minut. Odcedź ugotowaną fasolkę z wody na sitku.
Szczypiorek z cebulek dymek umyj i posiekaj.

12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati

3.

Nastaw wodę na ryż – 300 ml (600ml) wody z 1 (2) małą łyżeczką soli. Ryż opłucz na sitku zimną wodą, następnie wsyp go do gotującej się, osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu około 10-12 minut, aż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zacznie przywierać do garnka, dodaj wody. Gdy ryż będzie miękki, odcedź go na sitku i przelej ciepłą wodą, żeby nie stracił temperatury i przesyp z powrotem do garnka, w którym został ugotowany. Dodaj posiekany szczypiorek z dymki i wymieszaj.

12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati

4.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj kurczaka i smaż go aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj sos sojowy z wodą i cukrem trzcinowym, pokrojony w plasterki czosnek oraz pieprz. Duś potrawę z sosem, od czasu do czasu mieszając, około 7 minut.

12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati

5.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj kurczaka i smaż go aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj sos sojowy z wodą i cukrem trzcinowym, pokrojony w plasterki czosnek oraz pieprz. Duś potrawę z sosem, od czasu do czasu mieszając, około 7 minut.

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - tajlandzka
  • Główny składnik - drób
  • Poziom ostrości - średnioostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 45
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA