![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/Kurczak-z-czosnkiem-i-czarnym-pieprzem-2-640x480.jpg)
Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati
Bardzo popularne danie w Tajlandii nieziemsko proste do przygotowania w swojej własnej kuchni – soczysty kurczak w sosie pieprzowo-czosnkowym przeniesie Twoje kubki smakowe do kraju wiecznego uśmiechu 😊
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MIĘSO | ||
– pierś z kurczaka | 1 duża | 2 duże |
– czosnek | 3 duże ząbki | 6 dużych ząbków |
– czarny pieprz świeżo mielony | 1 płaska łyżeczka | 2 płaskie łyżeczki |
– cukier trzcinowy | 1 płaska łyżka | 2 płaskie łyżki |
– sos sojowy | 3 łyżki | 6 łyżek |
– olej kokosowy | 2 łyżki | 4 łyżki |
RYŻ | ||
– ryż basmati | 150 g | 300 g |
– zielona dymka | 2 łodygi | 4 łodygi |
FASOLKA | ||
– fasolka szparagowa | 200 g | 400 g |
– prażona cebulka | 2 łyżki | 4 łyżki |
potrzebujesz
woda, kubek, mały garnek, patelnia.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 722.1 kJ | 2828.4 kJ |
Wartość energetyczna | 171.1 kcal | 670.3 kcal |
Tłuszcz | 5.1 g | 20.1 g |
w tym nasycone | 3.8 g | 14.8 g |
Węglowodany | 19.8 g | 77.4 g |
w tym cukry | 3.6 g | 14.1 g |
Dodano cukier | 1.8 g | 7.2 g |
Białko | 11.6 g | 45.5 g |
Sól | 0.9 g | 3.4 g |
przepis
![12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKAZJA_menu41.jpg)
1.
Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki, około 2x2cm.
Ząbki czosnku pokrój w plasterki.
W kubku lub miseczce wymieszaj dokładnie sos sojowy z 3 (6) łyżkami wody i cukrem trzcinowym.
![12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKAZJA_menu42.jpg)
2.
Oczyść fasolkę szparagową z błonek i łyk oraz dokładnie ją umyj. Wstaw 500 ml (1000ml) wody z 1 (2) łyżeczkami soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp do niej fasolkę szparagową i gotuj około 6 minut. Odcedź ugotowaną fasolkę z wody na sitku.
Szczypiorek z cebulek dymek umyj i posiekaj.
![12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKAZJA_menu43.jpg)
3.
Nastaw wodę na ryż – 300 ml (600ml) wody z 1 (2) małą łyżeczką soli. Ryż opłucz na sitku zimną wodą, następnie wsyp go do gotującej się, osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu około 10-12 minut, aż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zacznie przywierać do garnka, dodaj wody. Gdy ryż będzie miękki, odcedź go na sitku i przelej ciepłą wodą, żeby nie stracił temperatury i przesyp z powrotem do garnka, w którym został ugotowany. Dodaj posiekany szczypiorek z dymki i wymieszaj.
![12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKAZJA_menu44.jpg)
4.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj kurczaka i smaż go aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj sos sojowy z wodą i cukrem trzcinowym, pokrojony w plasterki czosnek oraz pieprz. Duś potrawę z sosem, od czasu do czasu mieszając, około 7 minut.
![12. Kurczak z czosnkiem i czarnym pieprzem, podawany ze szczypiorkowym basmati](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKAZJA_glowne-1024x777.jpg)
5.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj kurczaka i smaż go aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj sos sojowy z wodą i cukrem trzcinowym, pokrojony w plasterki czosnek oraz pieprz. Duś potrawę z sosem, od czasu do czasu mieszając, około 7 minut.