![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/Kotlety-schabowe-z-ziemniakami-i-zasmazana-kapusta-2-640x480.jpg)
Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą
Schabowy to bezapelacyjny król wszystkich kotletów. W dodatku z tradycją, bo rządzi w polskiej kuchni od jakiegoś XIX wieku. Delikatny plaster mięsa wieprzowego w chrupiącej panierce, najczęściej serwowany jest w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i zasmażanej kapusty. W takim właśnie wydaniu ląduje dziś na Twoim stole.
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
KOTLETY SCHABOWE | ||
– schab | 2 kotlety | 4 kotlety |
– czosnek granulowany | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– jajko | 1 szt. M | 1 szt. L |
– bułka tarta | 6 łyżek | 12 łyżek |
ZIEMNIAKI Z KOPREM | ||
– ziemniaki | 4 średnie | 8 średnich |
– koper | 1/4 pęczka | 1/2 pęczka |
ZASMAŻANA KAPUSTA | ||
– biała kapusta | pół główki małej | 1 główka małej |
– koper | 1/4 pęczka | 1/2 pęczka |
– masło | 50 g | 75 g |
– przyprawa Vegeta bez chemii | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
potrzebujesz
sól, pieprz, mąka pszenna, olej do smażenia,
ewentualnie mleko i 1 średnia cebula, duży garnek, średni
garnek, patelnia, miska, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 324.7 kJ | 3851.0 kJ |
Wartość energetyczna | 77.6 kcal | 920.0 kcal |
Tłuszcz | 3.3 g | 39.3 g |
w tym nasycone | 1.6 g | 19.3 g |
Węglowodany | 7.8 g | 92.8 g |
w tym cukry | 3.4 g | 40.2 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 4.2 g | 49.6 g |
Sól | 0.3 g | 3.3 g |
przepis
![Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/SCHABOWE_menu6.jpg)
1.
Kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa.
![Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/SCHABOWE_menu62.jpg)
2.
Opcjonalnie: Do głębokiego talerza wlej pół szklanki mleka i dodaj pół pokrojonej cebuli (drugie pół dodasz później do zasmażanej kapusty). Do takiej „marynaty” włóż swoje rozbite kotlety, tak, by mleko z cebulą pokryły je całkowicie, przykryj talerz tym, co masz w domu – drugim talerzem, folią spożywczą, woskowijką, czy pokrywką i włóż do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej dobę). Możesz to marynowanie w mleku pominąć, ale jeśli chcesz, aby mięso było wyjątkowo kruche i aromatyczne warto spróbować tego kulinarnego triku najlepszych szefów kuchni.
Po wyjęciu z mlecznej marynaty, lub po prostu po rozbiciu kotletów, oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, obsyp mąką, która pomoże wchłonąć wilgoć i sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca.
Możesz pominąć ten krok i przejść od razu do kroku 3.
![Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/SCHABOWE_menu63.jpg)
3.
Posiekaj koperek i podziel go na dwie części. Poszatkuj kapustę, przelej wrzątkiem na sitku, następnie włóż do dużego garnka. Drugą połowę cebuli (jeśli używasz) pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z kapustą. Dodaj masło i duś wszystko na wolnym ogniu około 20-25 minut, co chwila mieszając i jeśli trzeba – podlewając wodą, by kapusta nie przywarła do dna garnka. Po 10 minutach duszenia, gdy kapusta nieco zmięknie, dodaj przyprawę Vegeta bez chemii, wymieszaj i duś dalej, aż kapusta stanie się rozpływająca w ustach. Na końcu duszenia dodaj połowę posiekanego kopru.
![Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/SCHABOWE_menu64.jpg)
4.
Ziemniaki obierz ze skórki i przekrój na pół. Zagotuj 1 litry (2 litry) wody na ziemniaki z 2/3 łyżki (1 i 1/3 łyżki) soli. Do wrzącej wody wrzuć przygotowane ziemniaki i gotuj około 20 minut do miękkości.
W międzyczasie roztrzep jajko i przygotuj talerz z bułką tartą do panierowania kotletów. Obsypane wcześniej mąką kotlety zamocz w jajku z 2 stron, następnie dokładnie obtocz bułka tartą.
![Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/SCHABOWE_menu65.jpg)
5.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, następnie na dobrze rozgrzany olej połóż swoje kotlety i smaż aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Na talerzu połóż ręcznik papierowy i wyłóż na niego gotowe usmażone kotlety, by obsączyć nadmiar tłuszczu.
![Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/SCHABOWE_menu66.jpg)
6.
Ugotowane ziemniaki odcedź i osusz na tym samym ogniu, na którym się gotowały. Dodaj drugą połowę posiekanego kopru i wymieszaj. Na płaskie talerze wyłóż porcję ziemniaków, pyszny złocisty kotlet schabowy oraz porcję zasmażanej kapusty. Smacznego!