Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

Schabowy to bezapelacyjny król wszystkich kotletów. W dodatku z tradycją, bo rządzi w polskiej kuchni od jakiegoś XIX wieku. Delikatny plaster mięsa wieprzowego w chrupiącej panierce, najczęściej serwowany jest w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i zasmażanej kapusty. W takim właśnie wydaniu ląduje dziś na Twoim stole.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
KOTLETY SCHABOWE
– schab2 kotlety4 kotlety
– czosnek granulowany1 łyżeczka2 łyżeczki
– jajko1 szt. M1 szt. L
– bułka tarta6 łyżek12 łyżek
ZIEMNIAKI Z KOPREM
– ziemniaki4 średnie8 średnich
– koper1/4 pęczka1/2 pęczka
ZASMAŻANA KAPUSTA
– biała kapustapół główki małej1 główka małej
– koper1/4 pęczka1/2 pęczka
– masło50 g75 g
– przyprawa Vegeta bez chemii1 łyżeczka2 łyżeczki

potrzebujesz

sól, pieprz, mąka pszenna, olej do smażenia,
ewentualnie mleko i 1 średnia cebula, duży garnek, średni
garnek, patelnia, miska, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia324.7 kJ3851.0 kJ
Wartość energetyczna77.6 kcal920.0 kcal
Tłuszcz3.3 g39.3 g
w tym nasycone1.6 g19.3 g
Węglowodany7.8 g92.8 g
w tym cukry3.4 g40.2 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko4.2 g49.6 g
Sól0.3 g3.3 g
ALERGENY: mleko, pszenica, jajko, sezam.

przepis

Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

1.

Kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa.

Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

2.

Opcjonalnie: Do głębokiego talerza wlej pół szklanki mleka i dodaj pół pokrojonej cebuli (drugie pół dodasz później do zasmażanej kapusty). Do takiej „marynaty” włóż swoje rozbite kotlety, tak, by mleko z cebulą pokryły je całkowicie, przykryj talerz tym, co masz w domu – drugim talerzem, folią spożywczą, woskowijką, czy pokrywką i włóż do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej dobę). Możesz to marynowanie w mleku pominąć, ale jeśli chcesz, aby mięso było wyjątkowo kruche i aromatyczne warto spróbować tego kulinarnego triku najlepszych szefów kuchni.

Po wyjęciu z mlecznej marynaty, lub po prostu po rozbiciu kotletów, oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, obsyp mąką, która pomoże wchłonąć wilgoć i sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca.

Możesz pominąć ten krok i przejść od razu do kroku 3.

Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

3.

Posiekaj koperek i podziel go na dwie części. Poszatkuj kapustę, przelej wrzątkiem na sitku, następnie włóż do dużego garnka. Drugą połowę cebuli (jeśli używasz) pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z kapustą. Dodaj masło i duś wszystko na wolnym ogniu około 20-25 minut, co chwila mieszając i jeśli trzeba – podlewając wodą, by kapusta nie przywarła do dna garnka. Po 10 minutach duszenia, gdy kapusta nieco zmięknie, dodaj przyprawę Vegeta bez chemii, wymieszaj i duś dalej, aż kapusta stanie się rozpływająca w ustach. Na końcu duszenia dodaj połowę posiekanego kopru.

Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

4.

Ziemniaki obierz ze skórki i przekrój na pół. Zagotuj 1 litry (2 litry) wody na ziemniaki z 2/3 łyżki (1 i 1/3 łyżki) soli. Do wrzącej wody wrzuć przygotowane ziemniaki i gotuj około 20 minut do miękkości.

W międzyczasie roztrzep jajko i przygotuj talerz z bułką tartą do panierowania kotletów. Obsypane wcześniej mąką kotlety zamocz w jajku z 2 stron, następnie dokładnie obtocz bułka tartą.

Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

5.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, następnie na dobrze rozgrzany olej połóż swoje kotlety i smaż aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Na talerzu połóż ręcznik papierowy i wyłóż na niego gotowe usmażone kotlety, by obsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą

6.

Ugotowane ziemniaki odcedź i osusz na tym samym ogniu, na którym się gotowały. Dodaj drugą połowę posiekanego kopru i wymieszaj. Na płaskie talerze wyłóż porcję ziemniaków, pyszny złocisty kotlet schabowy oraz porcję zasmażanej kapusty. Smacznego!

1 porcja
20/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 70
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA