Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

Pyszne, chrupiące z zewnątrz kotlety mielone o rozpływającym się w ustach wnętrzu, serwowane z maślanymi ziemniakami i słodkimi buraczkami to obiad rodem z babcinego stołu. W dodatku jego wykonanie wcale nie jest takie trudne. Sami zobaczcie!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
KOTLETY
– mięso wieprzowe mielone300 g600 g
– bułka kajzerka1 szt.1 szt.
– czosnek granulowany1 płaska łyżeczka2 płaskie łyżeczki
– bułka tarta6 łyżek12 łyżek
– jajko1 szt. M1 szt. L
– cebula1/2 małej1/2 średniej
PUREE
– średnie ziemniaki4 szt.8 szt.
– masło35 g50 g
– pęczek koperku1/4 pęczka1/2 pęczka
ZASMAŻANE BURACZKI
– małe buraki2 szt.4 szt.
– jabłko1 małe1 średnie
– cytryna1 szt.1 szt.
– cebula1/2 małej1/2 średniej
– masło15 g25 g

potrzebujesz

sól, pieprz, cukier, woda, oliwa z oliwek
lub olej roślinny, mleko, mąka, 2 garnki, patelnia, tarka,
głęboki talerz, miseczka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia502.1 kJ3636.7 kJ
Wartość energetyczna119.8 kcal867.3 kcal
Tłuszcz5.4 g39.2 g
w tym nasycone2.7 g19.4 g
Węglowodany11.6 g84.0 g
w tym cukry3.3 g24.0 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko6.2 g44.8 g
Sól0.2 g1.3 g
ALERGENY: mleko, pszenica, sezam, jajka.

przepis

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

1.

Buraki dokładnie opłucz z piachu i pozostaw w łupinkach. Następnie umieść je w garnku i wlej do niego wodę – tyle, aby z nawiązką przykryła bulwy. Zagotuj wodę z burakami, gdy zacznie wrzeć dodaj łyżeczkę cukru i gotuj na średnim ogniu ok. 45-60 minut, aż buraki będą miękkie. Jak sprawdzić, czy buraki są gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Dlaczego dodajemy tu cukier? Cukier powoduje, że buraki szybciej miękną. Dlaczego nie obieramy buraków? Gotowanie ich w łupinkach pozwala zachować wszystkie walory zdrowotne tego warzywa.

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

2.

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Namocz ½ (1) kajzerki w wodzie. Obierz ziemniaki i przekrój je na pół. Połowę pokrojonej cebuli odłóż na bok, a drugą połowę zeszklij na patelni, na 1 łyżce (2 łyżkach) oleju. Odciśnij z wody kajzerkę – będzie Ci się rozpadać w rękach i przelewać przez palce, ale postaraj się zebrać jak najwięcej miąższu i nie przerażaj się konsystencją 😉 Tak ma być. 

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

3.

Nastaw piekarnik na 180°C, tryb „góra dół”, niech się rozgrzewa. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Do zmielonego mięsa dodaj zeszkloną cebulę, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany. Wbij jajko i wymieszaj wszystkie składniki ręką, aż masa je całkowicie wchłonie. Przygotuj sobie talerzyk z bułką tartą do obtaczania w niej uformowanych kotletów. Podziel masę na 4 (8) części i z każdej uformuj kotleta. Masa może wydawać się nieco rzadka, ale owalne kotlety dadzą się uformować w dłoniach – nie kombinuj i nie zagęszczaj niczym tej masy 😉 Uformowane kotlety obtocz dokładnie w bułce tartej.

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

4.

Zagotuj 1 litr (2 litry) wody na ziemniaki z 2/3 płaskiej łyżki (1 płaską łyżką) soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez około 20 minut – do miękkości, aż zaczną się rozpadać. Na rozgrzanym oleju – 3-4 (5-6) łyżki – podsmaż swoje kotlety po 3-4 minuty z każdej strony tak, by się pięknie zrumieniły. Następnie przełóż je na przygotowaną wcześniej blachę i włóż do piekarnika na 15 minut. Masło podziel na 3 części – 2 będą Ci potrzebne do utłuczenia ziemniaków, a 1 – do uduszenia buraków.

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

5.

Ugotowane buraki, odcedź i włóż do zimnej wody, by się nieco przestudziły. Następnie obierz je
i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz jabłko i zetrzyj je na tych samych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 część masła, dodaj odłożoną połowę posiekanej drobno cebuli, zeszklij ją, dodaj jabłko z burakami i duś na małym ogniu około 5 minut. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do szklanki. Do buraków dodaj 1 (2) łyżkę soku z cytryny, 3 (6) łyżki wody, cukier (1-2 łyżki w zależności od smaku), szczyptę soli i pieprzu do smaku, i wszystko dokładnie zamieszaj. Następnie dodaj 1 (2) łyżeczkę mąki i raz jeszcze zamieszaj. Duś na wolnym ogniu kolejne 3 minuty.

W tym samym czasie odcedź ugotowane ziemniaki i utłucz je z pozostałym z masłem i 1 łyżką (2 łyżkami) mleka na gładką, ziemniaczaną masę. Wyłącz piekarnik, wyjmij kotlety.

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami

6.

Na płaskie talerze wyłóż porcję maślanych ziemniaków, po 2 małe kotlety mielone i porcję pysznych buraków z patelni. Ziemniaki posyp koperkiem i pozwól sobie na kulinarną podróż w kierunku dzieciństwa. Smacznego! Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie! *Pozostałą część kajzerki zostaw na kilka dni na talerzyku do obeschnięcia, a następnie zetrzyj ją na bułkę tartą na tarce o drobnych oczkach.

1 porcja
20/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 120
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA