![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/Kotlety-mielone-z-puree-ziemniaczanym-i-buraczkami-2-640x480.jpg)
Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami
Pyszne, chrupiące z zewnątrz kotlety mielone o rozpływającym się w ustach wnętrzu, serwowane z maślanymi ziemniakami i słodkimi buraczkami to obiad rodem z babcinego stołu. W dodatku jego wykonanie wcale nie jest takie trudne. Sami zobaczcie!
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
KOTLETY | ||
– mięso wieprzowe mielone | 300 g | 600 g |
– bułka kajzerka | 1 szt. | 1 szt. |
– czosnek granulowany | 1 płaska łyżeczka | 2 płaskie łyżeczki |
– bułka tarta | 6 łyżek | 12 łyżek |
– jajko | 1 szt. M | 1 szt. L |
– cebula | 1/2 małej | 1/2 średniej |
PUREE | ||
– średnie ziemniaki | 4 szt. | 8 szt. |
– masło | 35 g | 50 g |
– pęczek koperku | 1/4 pęczka | 1/2 pęczka |
ZASMAŻANE BURACZKI | ||
– małe buraki | 2 szt. | 4 szt. |
– jabłko | 1 małe | 1 średnie |
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– cebula | 1/2 małej | 1/2 średniej |
– masło | 15 g | 25 g |
potrzebujesz
sól, pieprz, cukier, woda, oliwa z oliwek
lub olej roślinny, mleko, mąka, 2 garnki, patelnia, tarka,
głęboki talerz, miseczka.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 502.1 kJ | 3636.7 kJ |
Wartość energetyczna | 119.8 kcal | 867.3 kcal |
Tłuszcz | 5.4 g | 39.2 g |
w tym nasycone | 2.7 g | 19.4 g |
Węglowodany | 11.6 g | 84.0 g |
w tym cukry | 3.3 g | 24.0 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 6.2 g | 44.8 g |
Sól | 0.2 g | 1.3 g |
przepis
![Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOTLETYMIELONE_menu31.jpg)
1.
Buraki dokładnie opłucz z piachu i pozostaw w łupinkach. Następnie umieść je w garnku i wlej do niego wodę – tyle, aby z nawiązką przykryła bulwy. Zagotuj wodę z burakami, gdy zacznie wrzeć dodaj łyżeczkę cukru i gotuj na średnim ogniu ok. 45-60 minut, aż buraki będą miękkie. Jak sprawdzić, czy buraki są gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Dlaczego dodajemy tu cukier? Cukier powoduje, że buraki szybciej miękną. Dlaczego nie obieramy buraków? Gotowanie ich w łupinkach pozwala zachować wszystkie walory zdrowotne tego warzywa.
![Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOTLETYMIELONE_menu32.jpg)
2.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Namocz ½ (1) kajzerki w wodzie. Obierz ziemniaki i przekrój je na pół. Połowę pokrojonej cebuli odłóż na bok, a drugą połowę zeszklij na patelni, na 1 łyżce (2 łyżkach) oleju. Odciśnij z wody kajzerkę – będzie Ci się rozpadać w rękach i przelewać przez palce, ale postaraj się zebrać jak najwięcej miąższu i nie przerażaj się konsystencją 😉 Tak ma być.
![Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOTLETYMIELONE_menu33.jpg)
3.
Nastaw piekarnik na 180°C, tryb „góra dół”, niech się rozgrzewa. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Do zmielonego mięsa dodaj zeszkloną cebulę, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany. Wbij jajko i wymieszaj wszystkie składniki ręką, aż masa je całkowicie wchłonie. Przygotuj sobie talerzyk z bułką tartą do obtaczania w niej uformowanych kotletów. Podziel masę na 4 (8) części i z każdej uformuj kotleta. Masa może wydawać się nieco rzadka, ale owalne kotlety dadzą się uformować w dłoniach – nie kombinuj i nie zagęszczaj niczym tej masy 😉 Uformowane kotlety obtocz dokładnie w bułce tartej.
![Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOTLETYMIELONE_menu34.jpg)
4.
Zagotuj 1 litr (2 litry) wody na ziemniaki z 2/3 płaskiej łyżki (1 płaską łyżką) soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez około 20 minut – do miękkości, aż zaczną się rozpadać. Na rozgrzanym oleju – 3-4 (5-6) łyżki – podsmaż swoje kotlety po 3-4 minuty z każdej strony tak, by się pięknie zrumieniły. Następnie przełóż je na przygotowaną wcześniej blachę i włóż do piekarnika na 15 minut. Masło podziel na 3 części – 2 będą Ci potrzebne do utłuczenia ziemniaków, a 1 – do uduszenia buraków.
![Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOTLETYMIELONE_menu35.jpg)
5.
Ugotowane buraki, odcedź i włóż do zimnej wody, by się nieco przestudziły. Następnie obierz je
i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz jabłko i zetrzyj je na tych samych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 część masła, dodaj odłożoną połowę posiekanej drobno cebuli, zeszklij ją, dodaj jabłko z burakami i duś na małym ogniu około 5 minut. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do szklanki. Do buraków dodaj 1 (2) łyżkę soku z cytryny, 3 (6) łyżki wody, cukier (1-2 łyżki w zależności od smaku), szczyptę soli i pieprzu do smaku, i wszystko dokładnie zamieszaj. Następnie dodaj 1 (2) łyżeczkę mąki i raz jeszcze zamieszaj. Duś na wolnym ogniu kolejne 3 minuty.
W tym samym czasie odcedź ugotowane ziemniaki i utłucz je z pozostałym z masłem i 1 łyżką (2 łyżkami) mleka na gładką, ziemniaczaną masę. Wyłącz piekarnik, wyjmij kotlety.
![Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOTLETYMIELONE_menu36.jpg)
6.
Na płaskie talerze wyłóż porcję maślanych ziemniaków, po 2 małe kotlety mielone i porcję pysznych buraków z patelni. Ziemniaki posyp koperkiem i pozwól sobie na kulinarną podróż w kierunku dzieciństwa. Smacznego! Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i pij na zdrowie! *Pozostałą część kajzerki zostaw na kilka dni na talerzyku do obeschnięcia, a następnie zetrzyj ją na bułkę tartą na tarce o drobnych oczkach.