Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Niech Cię nie zmyli francusko brzmiąca nazwa! Kotlet de volaille pochodzi ze Wschodu (inaczej zwany kotletem po kijowsku) i jest jednym z najbardziej zakręconych kotletów drobiowych, jaki możesz sobie wyobrazić. Schowany w chrupiącej panierce, w środku skrywa przyjemną maślano-czosnkowo-ziołową niespodziankę. Świetnie komponuje się z marchewką i groszkiem.
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
KOTLETY DE VOLAILLE | ||
– filet z indyka | 2 kotlety | 4 kotlety |
– masło | 35 g | 80 g |
– czosnek | 1 ząbek | 2 ząbki |
– natka pietruszki | 2 łodyżki | 4 łodyżki |
– jajko | 1 szt. M | 1 szt. L |
– bułka tarta | 6 łyżek | 12 łyżek |
ZIEMNIAKI | 4 szt. | 8 szt. |
MARCHEW NA CIEPO | ||
– marchewka | 2 szt. | 4 szt. |
– zielony groszek | mała puszka | duża puszka |
– masło | 15 g | 20 g |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 516.2 kJ | 2965.8 kJ |
Wartość energetyczna | 123.0 kcal | 706.5 kcal |
Tłuszcz | 4.5 g | 26.0 g |
w tym nasycone | 2.5 g | 14.6 g |
Węglowodany | 11.6 g | 66.5 g |
w tym cukry | 2.0 g | 11.5 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 9.0 g | 51.4 g |
Sól | 0.16 g | 0.94 g |
1.
Czosnek obierz z łupinek.
Natkę pietruszki umyj i osusz.
Masło podziel na 3 (5) części i poczekaj aż nieco zmięknie (pozostaw je w temperaturze pokojowej na jakieś 15 minut).
Posiekaj natkę i czosnek drobno, następnie wymieszaj je z 2 (4) częściami masła i schowaj do lodówki, by masło stężało. To będzie Twoja „niespodzianka” do wnętrza kotleta 😉
„Czystą” część masła zachowaj do uduszenia marchewki z groszkiem.
2.
Ziemniaki obierz ze skórki, przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki (ugotują się szybciej).
Zagotuj 1 litr (2 litry) wody na ziemniaki z 2/3 łyżki (1 i 1/3 łyżki) soli. Do wrzącej wody wrzuć ziemniaki i gotuj około 18- 20 minut do miękkości, następnie odlej z nich wodę i osusz na ogniu, na którym się gotowały.
3.
Marchewki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W tym samym czasie w oddzielnym rondelku wstaw wodę na marchewkę – około pół litra wystarczy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej kostki marchewki i gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty. Następnie odcedź wodę, dodaj pozostałą część masła i groszek, szczyptę cukru i soli do smaku i duś przez następne 3-4 minuty.
4.
Rozbij kotlety, dopraw solą i pierzem. Z brzegu każdego kotleta ułóż kawałek ziołowo czosnkowego masła i zwiń mięso jak roladkę. W głębokim talerzu roztrzep jajko. Na płaskim talerzu przygotuj bułkę tartą do obtoczenia w niej kotletów. Roladki maczaj w jajku, następnie obtaczaj szczelnie bułką tartą, tak, by się dobrze skleiły.
5.
Na patelni rozgrzej olej (4 łyżki) i usmaż swoje roladki po 4 minuty z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią. Przybrązowione roladki zdejmij z patelni, ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
6.
Na płaskie talerze wyłóż po porcji
ziemniaków, porcji marchewki z groszkiem
oraz mięsa i ciesz się chrupiącą skorupką
kotleta z maślanym środkiem.
SMACZNEGO!