Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

Niech Cię nie zmyli francusko brzmiąca nazwa! Kotlet de volaille pochodzi ze Wschodu (inaczej zwany kotletem po kijowsku) i jest jednym z najbardziej zakręconych kotletów drobiowych, jaki możesz sobie wyobrazić. Schowany w chrupiącej panierce, w środku skrywa przyjemną maślano-czosnkowo-ziołową niespodziankę. Świetnie komponuje się z marchewką i groszkiem.

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
KOTLETY DE VOLAILLE
– filet z indyka2 kotlety4 kotlety
– masło35 g80 g
– czosnek1 ząbek2 ząbki
– natka pietruszki2 łodyżki4 łodyżki
– jajko1 szt. M1 szt. L
– bułka tarta6 łyżek12 łyżek
ZIEMNIAKI4 szt.8 szt.
MARCHEW NA CIEPO
– marchewka2 szt.4 szt.
– zielony groszekmała puszkaduża puszka
– masło15 g20 g

potrzebujesz

sól, pieprz, cukier, oliwa lub olej roślinny
do smażenia, 2 małe garnki, patelnia, głęboki i duży płaski
talerz, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia516.2 kJ2965.8 kJ
Wartość energetyczna123.0 kcal706.5 kcal
Tłuszcz4.5 g26.0 g
w tym nasycone2.5 g14.6 g
Węglowodany11.6 g66.5 g
w tym cukry2.0 g11.5 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko9.0 g51.4 g
Sól0.16 g0.94 g
ALERGENY: jajka, mleko, pszenica, sezam.

przepis

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

1.

Czosnek obierz z łupinek.
Natkę pietruszki umyj i osusz.
Masło podziel na 3 (5) części i poczekaj aż nieco zmięknie (pozostaw je w temperaturze pokojowej na jakieś 15 minut).
Posiekaj natkę i czosnek drobno, następnie wymieszaj je z 2 (4) częściami masła i schowaj do lodówki, by masło stężało. To będzie Twoja „niespodzianka” do wnętrza kotleta 😉
„Czystą” część masła zachowaj do uduszenia marchewki z groszkiem.

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

2.

Ziemniaki obierz ze skórki, przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki (ugotują się szybciej).
Zagotuj 1 litr (2 litry) wody na ziemniaki z 2/3 łyżki (1 i 1/3 łyżki) soli. Do wrzącej wody wrzuć ziemniaki i gotuj około 18- 20 minut do miękkości, następnie odlej z nich wodę i osusz na ogniu, na którym się gotowały.

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

3.

Marchewki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W tym samym czasie w oddzielnym rondelku wstaw wodę na marchewkę – około pół litra wystarczy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej kostki marchewki i gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty. Następnie odcedź wodę, dodaj pozostałą część masła i groszek, szczyptę cukru i soli do smaku i duś przez następne 3-4 minuty.

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

4.

Rozbij kotlety, dopraw solą i pierzem. Z brzegu każdego kotleta ułóż kawałek ziołowo czosnkowego masła i zwiń mięso jak roladkę. W głębokim talerzu roztrzep jajko. Na płaskim talerzu przygotuj bułkę tartą do obtoczenia w niej kotletów. Roladki maczaj w jajku, następnie obtaczaj szczelnie bułką tartą, tak, by się dobrze skleiły.

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

5.

Na patelni rozgrzej olej (4 łyżki) i usmaż swoje roladki po 4 minuty z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią. Przybrązowione roladki zdejmij z patelni, ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Kotlet de volaille z ziemniakami i marchewką z groszkiem

6.

Na płaskie talerze wyłóż po porcji
ziemniaków, porcji marchewki z groszkiem
oraz mięsa i ciesz się chrupiącą skorupką
kotleta z maślanym środkiem.
SMACZNEGO!

1 porcja
21/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Główny składnik - drób
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA