Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

Kopytka z sosem pieczarkowym i zasmażanymi buraczkami

O kopytkach można by niejedną książkę napisać. Począwszy od tego, skąd wzięła się ich nazwa, skończywszy na tym, gdzie leży ich rodowód. Podstawą tego dania są ugotowane, rozgniecione ziemniaki, mąka, jajo i sól, a reszta – to już kwestia wyobraźni kucharza. My w tym wydaniu kopytka serwujemy z sosem pieczarkowym i buraczkami z patelni, ale bądźcie gotowi na więcej 😉

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
KOPYTKA
– większe ziemniaki4 szt.8 szt.
– jajko1 szt. M1 szt. L
– mąka pszenna175 g350 g
SOS
– średnie pieczarki8 szt.16 szt.
– cebulapołówkacała
– masło10 g20 g
– śmietana 18%2 łyżki3 łyżki
BURACZKI ZASMAŻANE
– średnie buraki2 szt.4 szt.
– jabłko1 małe1 średnie
– cebulapołówkacała
– cytryna1 szt.1 szt.
– masło10 g20 g
DO PODANIA
– koperek1/4 pęczka1/2 pęczka

potrzebujesz

cukier, sól, pieprz, mleko, oliwa z oliwek lub olej roślinny, miska, 2 małe garnki, duży garnek, patelnia, mąka.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia390.5 kJ3616.8kJ
Wartość energetyczna92.1 kcal853.0 kcal
Tłuszcz1.7 g15.7 g
w tym nasycone0.9 g8.3 g
Węglowodany17.0 g157.2 g
w tym cukry2.8 g25.9 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko2.5 g23.3 g
Sól0.04 g0.37 g
ALERGENY: mleko, pszenica, jajka.

przepis

Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

1.

Buraki dokładnie opłucz z piachu i pozostaw w łupinkach. Następnie umieść je w garnku
i wlej do niego wodę – tyle, aby
z nawiązką przykryła bulwy. Zagotuj wodę z burakami gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę cukru i gotuj na średnim ogniu ok. 45-60 minut, aż buraki będą miękkie. Jak sprawdzić, że buraki są gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Dlaczego
dodajemy tu cukier? Cukier powoduje, że buraki szybciej miękną. Dlaczego nie obieramy buraków? Gotowanie ich
w łupinkach pozwala zachować wszystkie walory zdrowotne tego warzywa. Gdy buraki
będą miękkie wyjmij je do przestudzenia.

Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

2.

W międzyczasie obierz ziemniaki i włóż do wrzącej osolonej wody (2/3 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody), gotuj przez ok 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Obierz cebulę i pokrój
w średniej wielkości kostkę. Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki. Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij
z niej sok.

Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

3.

Ziemniaki odcedź, poczekaj aż chwilkę przestygną i rozgnieć je na gładką masę (praską do ziemniaków, tłuczkiem lub
widelcem). Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajo oraz szczyptę soli i zagnieć
ręką ciasto. Posyp blat kuchenny (stolnicę)
obficie mąką, by ciasto nie przyklejało się do podłoża w trakcie rolowania. Następnie
podziel ciasto na kilka części, uformuj wałki i potnij na 2 cm kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę (1 litr wody z 2/3 łyżki soli i łyżką oleju). Na wrzącą wodę wrzucaj przygotowane kluseczki
i gotuj ok. 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je na talerz
i wrzuć kolejną partię klusek, aż ugotujesz wszystkie.

Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

4.

W międzyczasie obierz gotowane buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Obierz jabłko i też je zetrzyj.
Na patelni rozpuść pół porcji masła, dodaj pół pokrojonej
w kostkę cebuli i poczekaj
aż się zeszkli (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj jabłko i buraki,
1 łyżkę (2 łyżki) soku
z cytryny, cukier (do smaku), szczyptę soli i duś około
7 minut. Następnie dodaj
1 łyżeczkę (2 łyżeczki) mąki, zamieszaj, dodaj łyżkę oleju i duś kolejne 3 minuty.

Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

5.

Na patelni rozgrzej drugie pół porcji masła i podsmaż na nim pieczarki na złocisty kolor (ok.
4 minuty), następnie dodaj
resztę pokrojonej w kostkę cebuli i przesmażaj wszystko aż cebula się zeszkli
(ok. 2-3 minuty). Dodaj sól
i pieprz do smaku.
W miseczce wymieszaj energicznie łyżeczkę
mąki ze 100 ml mleka
– tak, by nie było grudek. Do mieszania możesz użyć widelca – doskonale rozbija grudki. Następnie zalej tym sosem pieczarki, gotuj wszystko na wolnym ogniu około 2 minut, od czasu
do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na końcu dodaj śmietanę i dokładnie
wymieszaj. To jest Twój sos pieczarkowy.

Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami

6.

Na płaskie talerze wykładaj porcję kopytek, na nie nałóż śmietanowe pieczarki i zwieńcz danie porcją pysznych buraczków z patelni. Całość udekoruj koperkiem. Smacznego!

PS: Pozostały sok z cytryny wymieszaj
z wodą i pij na zdrowie.

1 porcja
18/ pln
  • Typ kuchni - polska
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 120
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA