![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_glowne-640x486.jpg)
Kopytka z sosem pieczarkowym i zasmażanymi buraczkami
O kopytkach można by niejedną książkę napisać. Począwszy od tego, skąd wzięła się ich nazwa, skończywszy na tym, gdzie leży ich rodowód. Podstawą tego dania są ugotowane, rozgniecione ziemniaki, mąka, jajo i sól, a reszta – to już kwestia wyobraźni kucharza. My w tym wydaniu kopytka serwujemy z sosem pieczarkowym i buraczkami z patelni, ale bądźcie gotowi na więcej 😉
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
KOPYTKA | ||
– większe ziemniaki | 4 szt. | 8 szt. |
– jajko | 1 szt. M | 1 szt. L |
– mąka pszenna | 175 g | 350 g |
SOS | ||
– średnie pieczarki | 8 szt. | 16 szt. |
– cebula | połówka | cała |
– masło | 10 g | 20 g |
– śmietana 18% | 2 łyżki | 3 łyżki |
BURACZKI ZASMAŻANE | ||
– średnie buraki | 2 szt. | 4 szt. |
– jabłko | 1 małe | 1 średnie |
– cebula | połówka | cała |
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– masło | 10 g | 20 g |
DO PODANIA | ||
– koperek | 1/4 pęczka | 1/2 pęczka |
potrzebujesz
cukier, sól, pieprz, mleko, oliwa z oliwek lub olej roślinny, miska, 2 małe garnki, duży garnek, patelnia, mąka.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 390.5 kJ | 3616.8kJ |
Wartość energetyczna | 92.1 kcal | 853.0 kcal |
Tłuszcz | 1.7 g | 15.7 g |
w tym nasycone | 0.9 g | 8.3 g |
Węglowodany | 17.0 g | 157.2 g |
w tym cukry | 2.8 g | 25.9 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 2.5 g | 23.3 g |
Sól | 0.04 g | 0.37 g |
przepis
![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_menu21.jpg)
1.
Buraki dokładnie opłucz z piachu i pozostaw w łupinkach. Następnie umieść je w garnku
i wlej do niego wodę – tyle, aby
z nawiązką przykryła bulwy. Zagotuj wodę z burakami gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę cukru i gotuj na średnim ogniu ok. 45-60 minut, aż buraki będą miękkie. Jak sprawdzić, że buraki są gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Dlaczego
dodajemy tu cukier? Cukier powoduje, że buraki szybciej miękną. Dlaczego nie obieramy buraków? Gotowanie ich
w łupinkach pozwala zachować wszystkie walory zdrowotne tego warzywa. Gdy buraki
będą miękkie wyjmij je do przestudzenia.
![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_menu22.jpg)
2.
W międzyczasie obierz ziemniaki i włóż do wrzącej osolonej wody (2/3 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody), gotuj przez ok 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Obierz cebulę i pokrój
w średniej wielkości kostkę. Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki. Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij
z niej sok.
![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_menu23.jpg)
3.
Ziemniaki odcedź, poczekaj aż chwilkę przestygną i rozgnieć je na gładką masę (praską do ziemniaków, tłuczkiem lub
widelcem). Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajo oraz szczyptę soli i zagnieć
ręką ciasto. Posyp blat kuchenny (stolnicę)
obficie mąką, by ciasto nie przyklejało się do podłoża w trakcie rolowania. Następnie
podziel ciasto na kilka części, uformuj wałki i potnij na 2 cm kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę (1 litr wody z 2/3 łyżki soli i łyżką oleju). Na wrzącą wodę wrzucaj przygotowane kluseczki
i gotuj ok. 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je na talerz
i wrzuć kolejną partię klusek, aż ugotujesz wszystkie.
![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_menu24.jpg)
4.
W międzyczasie obierz gotowane buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Obierz jabłko i też je zetrzyj.
Na patelni rozpuść pół porcji masła, dodaj pół pokrojonej
w kostkę cebuli i poczekaj
aż się zeszkli (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj jabłko i buraki,
1 łyżkę (2 łyżki) soku
z cytryny, cukier (do smaku), szczyptę soli i duś około
7 minut. Następnie dodaj
1 łyżeczkę (2 łyżeczki) mąki, zamieszaj, dodaj łyżkę oleju i duś kolejne 3 minuty.
![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_menu25.jpg)
5.
Na patelni rozgrzej drugie pół porcji masła i podsmaż na nim pieczarki na złocisty kolor (ok.
4 minuty), następnie dodaj
resztę pokrojonej w kostkę cebuli i przesmażaj wszystko aż cebula się zeszkli
(ok. 2-3 minuty). Dodaj sól
i pieprz do smaku.
W miseczce wymieszaj energicznie łyżeczkę
mąki ze 100 ml mleka
– tak, by nie było grudek. Do mieszania możesz użyć widelca – doskonale rozbija grudki. Następnie zalej tym sosem pieczarki, gotuj wszystko na wolnym ogniu około 2 minut, od czasu
do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na końcu dodaj śmietanę i dokładnie
wymieszaj. To jest Twój sos pieczarkowy.
![Kopytka z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KOPYTKAPIECZARKA_menu26.jpg)
6.
Na płaskie talerze wykładaj porcję kopytek, na nie nałóż śmietanowe pieczarki i zwieńcz danie porcją pysznych buraczków z patelni. Całość udekoruj koperkiem. Smacznego!
PS: Pozostały sok z cytryny wymieszaj
z wodą i pij na zdrowie.