Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowane kaszą warzywa to doskonały pomysł na lekkie, smaczne danie, które dostarczy organizmowi solidnej dawki błonnika, witamin i minerałów. Wspaniałe jako lekki lunch lub wieczorny posiłek o każdej porze roku. W zimniejsze dni – doskonale rozgrzeje, jeśli dodacie więcej chilli lub pieprzu 😉

składniki

2 SERVINGS4 SERVINGS
CUKINIA2 średnie4 średnie
FARSZ
– kasza bulgur50 g100 g
– cebula1 mała1 duża
– czosnek1 duży ząbek2 duże ząbki
– pieczarki4 średnie8 średnich
– czerwona papryka1 mała2 małe
– pietruszka1/4 pęczka1/2 pęczka
– chilli1/2 łyżeczki1 łyżeczki
– słodka mielona papryka1 łyżeczka2 łyżeczki
– passata pomidorowa175 ml350 ml
– ser typu cheddar50 g100 g

potrzebujesz

sól, pieprz, oliwa z oliwek lub olej roślinny, mały garnek, patelnia, tarka, papier do pieczenia.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia202.7 kJ1292.8 kJ
Wartość energetyczna48.5 kcal309.3 kcal
Tłuszcz1.7 g11.2 g
w tym nasycone0.9 g5.9 g
Węglowodany5.5 g35.3 g
w tym cukry2.8 g18.0 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko2.6 g16.4 g
Sól0.2 g1.6 g
ALERGENY: mleko, pszenica.

przepis

Faszerowana cukinia

1.

Cukinie i papryki dokładnie umyj.

Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki obierz ze skórek i pokrój na średniej grubości plasterki.

Cebule i czosnek obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Faszerowana cukinia

2.

Kaszę bulgur przepłucz na sitku zimną wodą. Następnie ugotuj ją w 200 ml (400ml) wody z 1 (2) płaską łyżeczką soli – do wrzącej osolonej wody wrzuć opłukaną kaszę i gotuj około 12 minut aż wchłonie całą wodę.

Faszerowana cukinia

3.

Nagrzej piekarnik do 180°C w trybie „góra dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Cukinie przekrój wzdłuż i wydryluj łyżką środek tak, aby powstały cukiniowe łódeczki.

Faszerowana cukinia

4.

Środek cukinii posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 (4) łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę i czosnek (ok. 2-3 minuty), dodaj pieczarki, paprykę i środek cukinii, dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i kaszę bulgur, dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij farsz z ognia. Dodaj natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszaj farsz. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cheddar.

Faszerowana cukinia

5.

Każdą łódeczkę cukinii nadziej obficie farszem, ułóż na blasze do pieczenia i posyp cheddarem. Zapiekaj ok. 20 minut aż ser się rozpuści i przyrumieni.

Faszerowana cukinia

6.

Na płaskie duże talerze wykładaj porcje zapiekanej cukinii. Jeśli pozostał Ci jakiś farsz, możesz go śmiało wyłożyć obok swoich cukiniowych łódeczek, jako część dania. Zajadaj póki gorące J Smacznego!

1 porcja
19/ pln
  • Typ kuchni - wegetariańska
  • Typ kuchni - bułgarska
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA