![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_glowne-640x486.jpg)
Faszerowana cukinia
Faszerowane kaszą warzywa to doskonały pomysł na lekkie, smaczne danie, które dostarczy organizmowi solidnej dawki błonnika, witamin i minerałów. Wspaniałe jako lekki lunch lub wieczorny posiłek o każdej porze roku. W zimniejsze dni – doskonale rozgrzeje, jeśli dodacie więcej chilli lub pieprzu 😉
składniki
2 SERVINGS | 4 SERVINGS | |
---|---|---|
CUKINIA | 2 średnie | 4 średnie |
FARSZ | ||
– kasza bulgur | 50 g | 100 g |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 1 duży ząbek | 2 duże ząbki |
– pieczarki | 4 średnie | 8 średnich |
– czerwona papryka | 1 mała | 2 małe |
– pietruszka | 1/4 pęczka | 1/2 pęczka |
– chilli | 1/2 łyżeczki | 1 łyżeczki |
– słodka mielona papryka | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– passata pomidorowa | 175 ml | 350 ml |
– ser typu cheddar | 50 g | 100 g |
potrzebujesz
sól, pieprz, oliwa z oliwek lub olej roślinny, mały garnek, patelnia, tarka, papier do pieczenia.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 202.7 kJ | 1292.8 kJ |
Wartość energetyczna | 48.5 kcal | 309.3 kcal |
Tłuszcz | 1.7 g | 11.2 g |
w tym nasycone | 0.9 g | 5.9 g |
Węglowodany | 5.5 g | 35.3 g |
w tym cukry | 2.8 g | 18.0 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 2.6 g | 16.4 g |
Sól | 0.2 g | 1.6 g |
przepis
![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_menu4.jpg)
1.
Cukinie i papryki dokładnie umyj.
Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki obierz ze skórek i pokrój na średniej grubości plasterki.
Cebule i czosnek obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_menu42.jpg)
2.
Kaszę bulgur przepłucz na sitku zimną wodą. Następnie ugotuj ją w 200 ml (400ml) wody z 1 (2) płaską łyżeczką soli – do wrzącej osolonej wody wrzuć opłukaną kaszę i gotuj około 12 minut aż wchłonie całą wodę.
![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_menu43.jpg)
3.
Nagrzej piekarnik do 180°C w trybie „góra dół”. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Cukinie przekrój wzdłuż i wydryluj łyżką środek tak, aby powstały cukiniowe łódeczki.
![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_menu44.jpg)
4.
Środek cukinii posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 (4) łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę i czosnek (ok. 2-3 minuty), dodaj pieczarki, paprykę i środek cukinii, dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i kaszę bulgur, dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij farsz z ognia. Dodaj natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszaj farsz. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cheddar.
![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_menu45.jpg)
5.
Każdą łódeczkę cukinii nadziej obficie farszem, ułóż na blasze do pieczenia i posyp cheddarem. Zapiekaj ok. 20 minut aż ser się rozpuści i przyrumieni.
![Faszerowana cukinia](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/CUKINIA_menu46.jpg)
6.
Na płaskie duże talerze wykładaj porcje zapiekanej cukinii. Jeśli pozostał Ci jakiś farsz, możesz go śmiało wyłożyć obok swoich cukiniowych łódeczek, jako część dania. Zajadaj póki gorące J Smacznego!