Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym
To danie na bazie czerwonej pasty curry jest bardzo przyjemne w swej pikantności, raptem podszczypuje w język, a równoważy je słodycz ananasa. Koronę w tym daniu nosi jednak nie on, lecz soczysta kaczka w chrupiącej skórce, którą przygotowuje się w zaledwie 20 minut!
*Nie ma co ściemniać, kaczka to nie jest łatwe mięso, ale jeśli będziecie przestrzegać naszej instrukcji krok po kroku, to powinno być bezbolesne spotkanie… w dodatku bardzo smaczne 😉
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MIĘSO | ||
– pierś z kaczki (duża) | 1 szt. | 2 szt. |
RYŻ JAŚMINOWY | 200g | 400 g |
SOS CURRY | ||
– świeży ananas (mały) | 1/4 szt. | 1/2 szt. |
– pomidor | 1 szt. | 2 szt. |
– czerwona papryka | 1 szt. | 1 szt. |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 2 ząbki | 4 ząbki |
– świeży imbir | 2 cm korzenia | 4 cm korzenia |
– czerwona pasta curry | 50 g | 50 g |
– mleczko kokosowe | 400 ml | 400 ml |
– olej kokosowy | 1 łyżka | 2 łyżki |
DO PODANIA | ||
– świeża kolendra | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 687.9 kJ | 6379.3 kJ |
Wartość energetyczna | 165.0 kcal | 1529.9 kcal |
Tłuszcz | 11.2 g | 102.6 g |
w tym nasycone | 6.2 g | 57.4 g |
Węglowodany | 12.1 g | 112.2 g |
w tym cukry | 3.5 g | 32.5 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 3.8 g | 34.9 g |
Sól | 0.4 g | 3.3 g |
1.
Ananasa obierz ze skóry, wykrój twardy środek i pokrój w średniej grubości kostkę.
2.
Cebulę obierz ze skórki i pokrój na 4 części wzdłuż następnie w poprzek. Ząbki czosnku obierz i pokrój
w plasterki. Imbir obierz ze skórki (najprościej zeskrobać ją łyżeczką do herbaty) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój na średniej wielkości kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj i posiekaj. W rondelku zagotuj połowę mleka kokosowego i rozpuść w nim pastę curry.
3.
Na patelnię wlej olej kokosowy, podsmaż na nim starty imbir, cebulę i czosnek (ok.2-3 minuty). Następnie dodaj ananasa, paprykę i pomidory. Wlej sos curry i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj resztę mleka kokosowego i duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 5 minut. Pod koniec spróbuj i jeśli twój sos curry nadal tego potrzebuje – dopraw go solą i pieprzem do swojego smaku.
4.
W międzyczasie zagotuj 400ml (800m) wody na ryż, dodaj 2/3 (1 i 1/3) łyżki stołowej soli. Do wrzątku wrzuć ryż i gotuj przez około 12 minut aż spęcznieje i będzie miękki. Mieszaj ryż od czasu do czasu, żeby nie przywarł do dna garnka, a jak woda wyparuje nim będzie miękki, dolej trochę wody na dno. Przełóż ryż na sitko i przelej ciepłą wodą.
5.
W tym samym czasie piersi kaczki osusz ręcznikiem papierowym, oprósz delikatnie solą i pieprzem, oraz natnij skórkę w poprzek i wzdłuż. Na zimną patelnię połóż kaczkę skórą do dołu
i ogrzewaj na średnim ogniu aż zacznie się smażyć i wytapiać tłuszcz. Smaż ją około 8-10 minut, polewając wytopionym tłuszczem. Następnie przekręć ją delikatnie łopatką na drugą stronę i smaż przez kolejnych 6 minut. Uważaj, by nie dźgać kaczki nożem ani widelcem, bo straci soki i będzie twarda. Usmażoną kaczą pierś przełóż z patelni na drewnianą deskę do krojenia lub talerz i daj mięsu „odpocząć” kolejnych 5-6 minut. W tym czasie temperatura mięsa się wyrównuje, a mięso nabiera soczystości. Wytopiony tłuszcz z kaczki pozostaw na patelni do przestudzenia.
6.
Pokrój kaczkę w cienkie plasterki.
Do małych miseczek wyłóż porcję ryżu,
a do większych – porcję pysznego curry.
Na wierzch curry ułóż plastry pokrojonej
kaczki, posyp świeżą kolendrą i gotowe.
Smacznego!
Pozostały tłuszcz możesz zachować do smażenia rozmaitych
kotletów, jajek, czy innych wytrawnych potraw – kaczy tłuszcz
jest zdrowy i smaczny. Wystarczy przełożyć go do słoika.