Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

To danie na bazie czerwonej pasty curry jest bardzo przyjemne w swej pikantności, raptem podszczypuje w język, a równoważy je słodycz ananasa. Koronę w tym daniu nosi jednak nie on, lecz soczysta kaczka w chrupiącej skórce, którą przygotowuje się w zaledwie 20 minut!
*Nie ma co ściemniać, kaczka to nie jest łatwe mięso, ale jeśli będziecie przestrzegać naszej instrukcji krok po kroku, to powinno być bezbolesne spotkanie… w dodatku bardzo smaczne 😉

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MIĘSO
– pierś z kaczki (duża)1 szt.2 szt.
RYŻ JAŚMINOWY200g400 g
SOS CURRY
– świeży ananas (mały)1/4 szt.1/2 szt.
– pomidor1 szt.2 szt.
– czerwona papryka1 szt.1 szt.
– cebula1 mała1 duża
– czosnek2 ząbki4 ząbki
– świeży imbir2 cm korzenia4 cm korzenia
– czerwona pasta curry50 g50 g
– mleczko kokosowe400 ml400 ml
– olej kokosowy1 łyżka2 łyżki
DO PODANIA
– świeża kolendra1/2 pęczka1 pęczek

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, tarka, rondelek,
mały garnek, głęboka patelnia, zwykła patelnia.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia687.9 kJ6379.3 kJ
Wartość energetyczna165.0 kcal1529.9 kcal
Tłuszcz11.2 g102.6 g
w tym nasycone6.2 g57.4 g
Węglowodany12.1 g112.2 g
w tym cukry3.5 g32.5 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko3.8 g34.9 g
Sól0.4 g3.3 g

przepis

14. Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

1.

Ananasa obierz ze skóry, wykrój twardy środek i pokrój w średniej grubości kostkę.

14. Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

2.

Cebulę obierz ze skórki i pokrój na 4 części wzdłuż następnie w poprzek. Ząbki czosnku obierz i pokrój
w plasterki. Imbir obierz ze skórki (najprościej zeskrobać ją łyżeczką do herbaty) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój na średniej wielkości kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj i posiekaj. W rondelku zagotuj połowę mleka kokosowego i rozpuść w nim pastę curry.

14. Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

3.

Na patelnię wlej olej kokosowy, podsmaż na nim starty imbir, cebulę i czosnek (ok.2-3 minuty). Następnie dodaj ananasa, paprykę i pomidory. Wlej sos curry i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj resztę mleka kokosowego i duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 5 minut. Pod koniec spróbuj i jeśli twój sos curry nadal tego potrzebuje – dopraw go solą i pieprzem do swojego smaku.

14. Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

4.

W międzyczasie zagotuj 400ml (800m) wody na ryż, dodaj 2/3 (1 i 1/3) łyżki stołowej soli. Do wrzątku wrzuć ryż i gotuj przez około 12 minut aż spęcznieje i będzie miękki. Mieszaj ryż od czasu do czasu, żeby nie przywarł do dna garnka, a jak woda wyparuje nim będzie miękki, dolej trochę wody na dno. Przełóż ryż na sitko i przelej ciepłą wodą.

14. Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

5.

W tym samym czasie piersi kaczki osusz ręcznikiem papierowym, oprósz delikatnie solą i pieprzem, oraz natnij skórkę w poprzek i wzdłuż. Na zimną patelnię połóż kaczkę skórą do dołu
i ogrzewaj na średnim ogniu aż zacznie się smażyć i wytapiać tłuszcz. Smaż ją około 8-10 minut, polewając wytopionym tłuszczem. Następnie przekręć ją delikatnie łopatką na drugą stronę i smaż przez kolejnych 6 minut. Uważaj, by nie dźgać kaczki nożem ani widelcem, bo straci soki i będzie twarda. Usmażoną kaczą pierś przełóż z patelni na drewnianą deskę do krojenia lub talerz i daj mięsu „odpocząć” kolejnych 5-6 minut. W tym czasie temperatura mięsa się wyrównuje, a mięso nabiera soczystości. Wytopiony tłuszcz z kaczki pozostaw na patelni do przestudzenia.

14. Czerwone curry z kaczką i ryżem jaśminowym

6.

Pokrój kaczkę w cienkie plasterki.
Do małych miseczek wyłóż porcję ryżu,
a do większych – porcję pysznego curry.
Na wierzch curry ułóż plastry pokrojonej
kaczki, posyp świeżą kolendrą i gotowe.
Smacznego!

Pozostały tłuszcz możesz zachować do smażenia rozmaitych
kotletów, jajek, czy innych wytrawnych potraw – kaczy tłuszcz
jest zdrowy i smaczny. Wystarczy przełożyć go do słoika.

1 porcja
40/ pln
  • Typ kuchni - tajlandzka
  • Główny składnik - drób
  • Poziom ostrości - średnioostry
  • Poziom trudności - trudne
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA