![Chrupiący kurczak cytrynowy z pikantnym ryżem basmati i pieczonymi warzywami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_glowne-1-640x486.jpg)
Chrupiący kurczak cytrynowy z pikantnym ryżem basmati i pieczonymi warzywami
Pyszny, zaskakująco chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku kurczak, otulony słodko-kwaśnym sosem, w towarzystwie pieczonych warzyw i przyjemnie pikantnego ryżu to idealne danie dla każdego, komu odpala się tęsknota za egzotyką.
składniki
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MIĘSO | ||
– udziki z kurczaka | 3 duże | 6 dużych |
– mąka kukurydziana | 3 płaskie łyżki | płaskich łyżek |
SOS | ||
– cytryna | 1 szt. | 2 szt. |
– miód | 1 czubata łyżka | 2 czubate łyżki |
– mąka kukurydziana | 1 płaska łyżka | 2 płaskie łyżki |
– świeży imbir | 1,5 cm korzenia | 3 cm korzenia |
RYŻ | ||
– ryż basmati | 120 g | 240 g |
– czerwona papryczka chilli | 1 szt. | 2 szt. |
– zielona dymka | 2 szt. | 4 szt. |
WARZYWA CHRUPIĄCE | ||
– fasolka szparagowa | 120 g | 240 g |
– różyczki brokułu | 120 g | 240 g |
– sos sojowy | 2 łyżki | 4 łyżki |
– sezam | 1 łyżka | 2 łyżki |
potrzebujesz
sól, pieprz, olej roślinny (tyle, by pokryć
nim całe dno patelni), woda, folia aluminiowa, patelnia,
mały garnek, tarka, głęboki talerz, kubek.
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 658.5 kJ | 2404.5 kJ |
Wartość energetyczna | 155.9 kcal | 569.4 kcal |
Tłuszcz | 4.7 g | 17.2 g |
w tym nasycone | 1.2 g | 4.4 g |
Węglowodany | 21.3 g | 77.9 g |
w tym cukry | 3.4 g | 12.3 g |
Dodano cukier | 2.1 g | 7.6 g |
Białko | 7.4 g | 26.9 g |
Sól | 0.6 g | 2.3 g |
przepis
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_menu3.jpg)
1.
Rozgrzej piekarnik do 180°C – 200°C, tryb „góra dół z termoobiegiem”.
Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu (około 2-3 minuty), od czasu do czasu potrząsając patelnią, by ich nie spalić. Powinny mieć złoty kolor.
Ryż basmati opłucz na sitku zimną wodą. Zagotuj 1 szklankę wody z ½ łyżeczki soli (2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli). Do wrzącej wody wsyp opłukany ryż. Gotuj go około 12 minut lub dopóki nie wchłonie całej wody, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarł do dna garnka. Gdy będzie gotowy, zdejmij go z ognia i pozostaw pod przykryciem do czasu podania posiłku.
![Chrupiący kurczak cytrynowy z pikantnym ryżem basmati i pieczonymi warzywami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_menu32-1.jpg)
2.
W czasie, gdy ryż się gotuje, oczyść fasolkę szparagową, odkrój końcówki, usuń łyka
i umyj. Umyj też brokuł. Następnie wytnij dwa duże kawałki folii aluminiowej.
Na 1 umieść brokuł, na 2 – fasolkę szparagową, polej warzywa sosem sojowym i szczelnie zawiń. Umieść zawiniątka na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
![Chrupiący kurczak cytrynowy z pikantnym ryżem basmati i pieczonymi warzywami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_menu33-1.jpg)
3.
W tym samym czasie obierz korzeń imbiru (najprościej zeskrobać imbirową skórkę łyżeczką do herbaty), a następnie zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj.
Z 1 cytryny zetrzyj skórkę, następnie przekrój ją na pół i wyciśnij do miseczki sok. Użyj ½ cytrynowego soku i ¼ skórki cytrynowej (cały sok i ½ skórki cytrynowej), a resztę cytryny odłóż do przygotowania orzeźwiającej wody cytrynowej. Dodaj miód, 1 łyżkę (2 łyżki) stołową mąki kukurydzianej, szczyptę soli oraz 1/3 szklanki (2/3 szklanki) zimnej wody. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki widelcem lub trzepaczką do jajek. To będzie twój sos cytrynowy.
![Chrupiący kurczak cytrynowy z pikantnym ryżem basmati i pieczonymi warzywami](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_menu34-1.jpg)
4.
Pokrój udziki z kurczaka wzdłuż na średniej wielkości paski. Do dużej miski wsyp resztę mąki kukurydzianej ze szczyptą soli i wrzuć do niej kurczaka. Wymieszaj kurczaka z mąką tak, by każdy kawałek dokładnie pokrył się mączną zasypką.
Rozgrzej dużą patelnię z hojną porcją roślinnego oleju ok. 5 (10) łyżek. Gdy olej będzie gorący wrzuć na patelnię obtoczonego w mące kurczaka i smaż go po około 3-4 minuty z każdej strony aż stanie się złocisty i chrupiący. Wyjmij kurczaka na talerz i dopraw odrobiną soli. Przestudzoną patelnię odcedź
z nadmiaru tłuszczu i zachowaj na później.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_menu35.jpg)
5.
W międzyczasie posiekaj cebulę dymkę. Czerwone chilli przetnij wzdłuż i usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie posiekaj w cieniutkie paseczki. Dodaj posiekaną dymkę i chilli do uprzednio ugotowanego ryżu i wymieszaj. To będzie twój pikantny ryż.
![](https://joyofcooking.pl/wp-content/uploads/KURCZAKCYTRYNOWY_menu36.jpg)
6.
Weź patelnię i na średnim ogniu podsmaż imbir przez około
1 minutę. Dodaj skórkę z cytryny oraz sos cytrynowy i gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
Podawaj chrupiącego kurczaka z ryżem i pieczonymi warzywami, solidnie skropionego sosem cytrynowym i posypanego prażonym sezamem. Smacznego!
P.S. Resztkę cytryny – sok z pozostałej ½ (całej) cytryny i skórkę, wymieszaj z wodą i (opcjonalnie) cukrem, uzyskując orzeźwiającą lemoniadę.
Resztkę cytryny – sok z pozostałej połówki (całej) cytryny i skórkę, wymieszaj z wodą i (opcjonalnie) cukrem,
uzyskując orzeźwiającą lemoniadę.