Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

Mielone mięso wołowe w towarzystwie fasoli, kukurydzy i oczywiście – czerwonej papryki, zatopione w sosie pomidorowym, pikantne, okraszone startym żółtym serem, kwaśną śmietaną i soczyście zieloną kolendrą. Najczęściej serwowane z ryżem lub nachosami. Palce lizać (i talerze 😉)!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
SŁONE NACHOSY20 szt.40 szt.
– ser cheddar50 g100 g
– śmietana 18%100 g200 g
CHILLI CON CARNE
– mielona wołowina250 g500 g
– czerwona fasolamała puszkaduża puszka
– kukurydzamała puszkaduża puszka
– czerwona papryka1 szt.2 szt.
– passata pomidorowa175 ml350 ml
– cebula1 mała1 duża
– czosnek3 ząbki6 ząbków
– domowa przyprawa do chilli con carne2,5 łyżeczki5 łyżeczek
GUACAMOLE
– awokado Haas1 małe1 duże
– czerwona cebula1 mała1 średnia
– pomidor1 mały1 duży
– cytryna1 szt.1 szt.
– świeża kolendra1/2 pęczka1 pęczek

potrzebujesz

sól, pieprz i cukier do smaku, oliwa z oliwek lub olej
roślinny, tarka, głęboki talerz, duża głęboka patelnia oraz miska.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia523.2kJ4407.9 kJ
Wartość energetyczna125.6 kcal1058.5 kcal
Tłuszcz8.4 g70.9 g
w tym nasycone3.2 g26.8 g
Węglowodany6.8 g57.1 g
w tym cukry2.7 g23.0 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko5.6 g47.2 g
Sól0.3 g2.3 g
ALERGENY: mleko.

przepis

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

1.

Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w kostkę.
Czosnek obierz ze skórki i posiekaj na grubsze kawałki.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Kolendrę umyj i posiekaj.
Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

2.

Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w kostkę.
Czosnek obierz ze skórki i posiekaj na grubsze kawałki.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Kolendrę umyj i posiekaj.
Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

3.

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), dodaj cebulę, zeszklij ją ok. 1-2 minuty, następnie dodaj czosnek i mięso.

Mięso przesmażaj około 5-7 minut aż się całkowicie zetnie.

Dodaj warzywa – paprykę, fasole, kukurydzę i przesmażaj ok. 5 minut.

Następnie dodaj passatę pomidorową, wymieszaj wszystko dokładnie i duś około 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

4.

W międzyczasie przygotuj domowej roboty sałatkę a la guacamole – obierz awokado i pokrój
w drobną kostkę.

Pomidora umyj i także pokrój w drobną kostkę.
Czerwoną cebulę obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę – połowę odłóż do sałatki, a resztę dodaj do mięsa.

Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej cały sok.

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

5.

Przełóż warzywa do miseczki, dodaj 1 łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), sól, pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj. Po wierzchu posyp połową kolendry.

Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach

6.

Do miseczek lub głębokich talerzy nakładaj porcję mielonego mięsa, posyp startym cheddarem, udekoruj łyżką śmietany i kolendrą. Na talerzu obok ułóż nachosy (które będą Ci służyły za łyżkę do Twojego meksykańskiego dania) oraz porcję domowego guacamole  😉 Smacznego!

P.S. Pozostały sok z cytryny połącz z 1l wody i 2-3 łyżeczkami cukru (możesz cukier w ogóle pominąć) i ciesz się orzeźwiającą lemoniadą.

1 porcja
31/ pln
  • Typ kuchni - meksykańska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom ostrości - średnioostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 60
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA