Chilli Con Carne serwowane na słonych nachosach
Mielone mięso wołowe w towarzystwie fasoli, kukurydzy i oczywiście – czerwonej papryki, zatopione w sosie pomidorowym, pikantne, okraszone startym żółtym serem, kwaśną śmietaną i soczyście zieloną kolendrą. Najczęściej serwowane z ryżem lub nachosami. Palce lizać (i talerze 😉)!
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
SŁONE NACHOSY | 20 szt. | 40 szt. |
– ser cheddar | 50 g | 100 g |
– śmietana 18% | 100 g | 200 g |
CHILLI CON CARNE | ||
– mielona wołowina | 250 g | 500 g |
– czerwona fasola | mała puszka | duża puszka |
– kukurydza | mała puszka | duża puszka |
– czerwona papryka | 1 szt. | 2 szt. |
– passata pomidorowa | 175 ml | 350 ml |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 3 ząbki | 6 ząbków |
– domowa przyprawa do chilli con carne | 2,5 łyżeczki | 5 łyżeczek |
GUACAMOLE | ||
– awokado Haas | 1 małe | 1 duże |
– czerwona cebula | 1 mała | 1 średnia |
– pomidor | 1 mały | 1 duży |
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– świeża kolendra | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 523.2kJ | 4407.9 kJ |
Wartość energetyczna | 125.6 kcal | 1058.5 kcal |
Tłuszcz | 8.4 g | 70.9 g |
w tym nasycone | 3.2 g | 26.8 g |
Węglowodany | 6.8 g | 57.1 g |
w tym cukry | 2.7 g | 23.0 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 5.6 g | 47.2 g |
Sól | 0.3 g | 2.3 g |
1.
Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w kostkę.
Czosnek obierz ze skórki i posiekaj na grubsze kawałki.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Kolendrę umyj i posiekaj.
Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2.
Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w kostkę.
Czosnek obierz ze skórki i posiekaj na grubsze kawałki.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Kolendrę umyj i posiekaj.
Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), dodaj cebulę, zeszklij ją ok. 1-2 minuty, następnie dodaj czosnek i mięso.
Mięso przesmażaj około 5-7 minut aż się całkowicie zetnie.
Dodaj warzywa – paprykę, fasole, kukurydzę i przesmażaj ok. 5 minut.
Następnie dodaj passatę pomidorową, wymieszaj wszystko dokładnie i duś około 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4.
W międzyczasie przygotuj domowej roboty sałatkę a la guacamole – obierz awokado i pokrój
w drobną kostkę.
Pomidora umyj i także pokrój w drobną kostkę.
Czerwoną cebulę obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę – połowę odłóż do sałatki, a resztę dodaj do mięsa.
Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej cały sok.
5.
Przełóż warzywa do miseczki, dodaj 1 łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), sól, pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj. Po wierzchu posyp połową kolendry.
6.
Do miseczek lub głębokich talerzy nakładaj porcję mielonego mięsa, posyp startym cheddarem, udekoruj łyżką śmietany i kolendrą. Na talerzu obok ułóż nachosy (które będą Ci służyły za łyżkę do Twojego meksykańskiego dania) oraz porcję domowego guacamole 😉 Smacznego!
P.S. Pozostały sok z cytryny połącz z 1l wody i 2-3 łyżeczkami cukru (możesz cukier w ogóle pominąć) i ciesz się orzeźwiającą lemoniadą.