Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

Ciepła tortilla pszenna wypełniona po brzegi soczystym farszem z mielonej wołowiny, fasoli, kukurydzy i ryżu… Z domowej roboty mieszanką przypraw chilli con carne i sałatką z awokado łudząco przypominającą smakiem guacamole… Prawdziwy Meksyk na talerzu!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
TORTILLA PSZENNA2 szt.4 szt.
– ser cheddar50 g100 g
– śmietana 18%50 g100 g
FARSZ
– mielone mięso wołowe100 g200 g
– biały ryż długoziarnisty50 g100 g
– czerwona fasola50 g100 g
– cebula1 szt.2 szt.
– czosnek1 ząbek2 ząbki
– passata pomidorowa175 ml350 ml
– domowa przyprawa do chilli con carne2,5 łyżeczki5 łyżeczek
SAŁATKA A LA GUACAMOLE
– awokado Haas1 małe1 duże
– pomidor1 mały1 duży
– czerwona cebula1 mała1 średnia
– cytryna1 szt.1 szt.
– świeża kolendra1/2 pęczka1 pęczek

potrzebujesz

sól, pieprz, cukier, oliwa z oliwek lub olej roślinny
mały garnek, duży garnek, sitko, mała miska lub głęboki talerz.

*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***

WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia539.1 kJ3605.0 kJ
Wartość energetyczna129.3 kcal864.4 kcal
Tłuszcz8.0 g53.8 g
w tym nasycone3.0 g19.7 g
Węglowodany9.8 g65.4 g
w tym cukry2.5 g16.6 g
Dodano cukier0.0 g0.0 g
Białko4.3 g28.7 g
Sól0.3 g2.2 g
ALERGENY: pszenica, mleko, soja.

przepis

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

1.

Ugotuj ryż – przepłucz go zimną wodą na sitku, następnie przełóż do wrzącej osolonej wody w proporcjach 2 razy więcej wody niż ryżu – 1/2 szklanki wody (1 szklanka wody) i gotuj około 15 minut aż ryż spęcznieje i będzie miękki. Nadmiar wody odcedź na sitku i przepłucz ugotowany ryż letnią wodą, następnie odłóż na bok.

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

2.

Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzej olej (1 łyżkę), zeszklij na nim cebulę (ok.2-3 minuty), dodaj mięso mielone, czosnek
i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie przesmażaj, aż mięso się zetnie (będzie miało szarą barwę, ok. 5-7 minut). Dodaj fasolę i kukurydzę, i znów dokładnie wymieszaj. Dodaj passatę pomidorową i duś wszystko na wolnym ogniu około 20-25 minut, raz po raz mieszając.

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

3.

Nastaw piekarnik na 200°C, tryb „góra dół”.
W międzyczasie umyj pomidory, awokado, kolendrę i cytrynę.

Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z obu połówek sok do szklanki. Pomidory pokrój w kostkę, awokado obierz i też pokrój w kostkę. Kolendrę osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Połowę posiekanej cebuli odłóż na bok – dodasz ją do gotowego farszu mięsnego w kolejnym kroku.

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

4.

Wymieszaj sałatkę, skrop 1 łyżką soku z cytryny i oliwą z oliwek (lub olejem roślinnym), posól i popierz do smaku. Pozostałą drobno posiekaną czerwoną cebulę dodaj do przygotowanego wcześniej farszu mięsnego i wymieszaj.

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

5.

Na kratce z piekarnika ułóż tortille pszenne, zmocz dłoń zimną wodą i przejedź nią wokół, po obwodzie każdej tortilli, by boki były lekko wilgotne – potrzebują dosłownie kilka kropelek, posyp środek placków cheddarem i wstaw do piekarnika na 1-2 minuty. Wyjmuj tortille i układaj na nich kolejno ryż, następnie mięso mielone, sałatkę awokado i śmietanę, następnie zwiń placek w burrito, zaczynając od przeciwległych brzegów, następnie rolując go wzdłuż tak, by nic nie wypadło.

Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole

6.

Gotowe burrito przekrój na pół i ułóż na talerzu.

Jeśli przyrządzasz dwie porcje – resztkę sałatki z awokado możesz wyłożyć na talerze jako dekorację do zjedzenia J Jest tak pyszna, że zniknie na pewno 😉

Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i cukrem (do smaku), uzyskując tym samym orzeźwiającą lemoniadę. Smacznego!

1 porcja
25/ pln
  • Typ kuchni - meksykańska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom ostrości - średnioostry
  • Poziom trudności - średnie
  • Czas przygotowania - 75
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA