Burrito wołowe z domowej roboty sałatką a la guacamole
Ciepła tortilla pszenna wypełniona po brzegi soczystym farszem z mielonej wołowiny, fasoli, kukurydzy i ryżu… Z domowej roboty mieszanką przypraw chilli con carne i sałatką z awokado łudząco przypominającą smakiem guacamole… Prawdziwy Meksyk na talerzu!
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
TORTILLA PSZENNA | 2 szt. | 4 szt. |
– ser cheddar | 50 g | 100 g |
– śmietana 18% | 50 g | 100 g |
FARSZ | ||
– mielone mięso wołowe | 100 g | 200 g |
– biały ryż długoziarnisty | 50 g | 100 g |
– czerwona fasola | 50 g | 100 g |
– cebula | 1 szt. | 2 szt. |
– czosnek | 1 ząbek | 2 ząbki |
– passata pomidorowa | 175 ml | 350 ml |
– domowa przyprawa do chilli con carne | 2,5 łyżeczki | 5 łyżeczek |
SAŁATKA A LA GUACAMOLE | ||
– awokado Haas | 1 małe | 1 duże |
– pomidor | 1 mały | 1 duży |
– czerwona cebula | 1 mała | 1 średnia |
– cytryna | 1 szt. | 1 szt. |
– świeża kolendra | 1/2 pęczka | 1 pęczek |
*** Tam, gdzie to potrzebne, w instrukcji przygotowania posiłku podajemy ilości składników dla 2 porcji (4 porcji). ***
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 539.1 kJ | 3605.0 kJ |
Wartość energetyczna | 129.3 kcal | 864.4 kcal |
Tłuszcz | 8.0 g | 53.8 g |
w tym nasycone | 3.0 g | 19.7 g |
Węglowodany | 9.8 g | 65.4 g |
w tym cukry | 2.5 g | 16.6 g |
Dodano cukier | 0.0 g | 0.0 g |
Białko | 4.3 g | 28.7 g |
Sól | 0.3 g | 2.2 g |
1.
Ugotuj ryż – przepłucz go zimną wodą na sitku, następnie przełóż do wrzącej osolonej wody w proporcjach 2 razy więcej wody niż ryżu – 1/2 szklanki wody (1 szklanka wody) i gotuj około 15 minut aż ryż spęcznieje i będzie miękki. Nadmiar wody odcedź na sitku i przepłucz ugotowany ryż letnią wodą, następnie odłóż na bok.
2.
Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzej olej (1 łyżkę), zeszklij na nim cebulę (ok.2-3 minuty), dodaj mięso mielone, czosnek
i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie przesmażaj, aż mięso się zetnie (będzie miało szarą barwę, ok. 5-7 minut). Dodaj fasolę i kukurydzę, i znów dokładnie wymieszaj. Dodaj passatę pomidorową i duś wszystko na wolnym ogniu około 20-25 minut, raz po raz mieszając.
3.
Nastaw piekarnik na 200°C, tryb „góra dół”.
W międzyczasie umyj pomidory, awokado, kolendrę i cytrynę.
Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z obu połówek sok do szklanki. Pomidory pokrój w kostkę, awokado obierz i też pokrój w kostkę. Kolendrę osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Połowę posiekanej cebuli odłóż na bok – dodasz ją do gotowego farszu mięsnego w kolejnym kroku.
4.
Wymieszaj sałatkę, skrop 1 łyżką soku z cytryny i oliwą z oliwek (lub olejem roślinnym), posól i popierz do smaku. Pozostałą drobno posiekaną czerwoną cebulę dodaj do przygotowanego wcześniej farszu mięsnego i wymieszaj.
5.
Na kratce z piekarnika ułóż tortille pszenne, zmocz dłoń zimną wodą i przejedź nią wokół, po obwodzie każdej tortilli, by boki były lekko wilgotne – potrzebują dosłownie kilka kropelek, posyp środek placków cheddarem i wstaw do piekarnika na 1-2 minuty. Wyjmuj tortille i układaj na nich kolejno ryż, następnie mięso mielone, sałatkę awokado i śmietanę, następnie zwiń placek w burrito, zaczynając od przeciwległych brzegów, następnie rolując go wzdłuż tak, by nic nie wypadło.
6.
Gotowe burrito przekrój na pół i ułóż na talerzu.
Jeśli przyrządzasz dwie porcje – resztkę sałatki z awokado możesz wyłożyć na talerze jako dekorację do zjedzenia J Jest tak pyszna, że zniknie na pewno 😉
Pozostały sok z cytryny wymieszaj z wodą i cukrem (do smaku), uzyskując tym samym orzeźwiającą lemoniadę. Smacznego!