Dyniowe penne z chipsami z boczku
Jesień przynosi całą masę kolorów, szczególnie w kuchni, gdzie o tej porze roku króluje dynia. Najczęściej przerabiana na zupy, ciasta czy kluseczki. W naszym wydaniu warzywo to łączy się z duszonymi pieczarkami, świeżym szpinakiem i chrupiącym boczkiem, by stworzyć oryginalny, przepyszny sos do makaronu. To się nazywa polsko-włoska przyjaźń!
2 OSOBY | 4 OSOBY | |
---|---|---|
MAKARON | ||
– makaron penne | 150 g | 300 g |
SOS | ||
– wędzony boczek w plastrach | 100 g | 200 g |
– dynia Hokkaido | 1/2 | 1 |
– pieczarki | 4 duże | 8 dużych |
– szpinak | 100 g | 200 g |
– cebula | 1 mała | 1 duża |
– czosnek | 1 duży ząbek | 2 duże ząbki |
– passata pomidorowa | 300 ml | 600 ml |
– słodka papryka | 1 łyżeczka | 2 łyżeczki |
– chilli w proszku | 1/2 łyżeczki | 1 łyżeczka |
DO PODANIA | ||
– ser Dziugas | 25 g | 50 g |
WARTOŚCI ODŻYWCZE | 100g | 1 PORCJA |
---|---|---|
Energia | 364 kJ | 2856 kJ |
Wartość energetyczna | 87 kcal | 628 kcal |
Tłuszcz | 3.3 g | 26 g |
w tym nasycone | 0.9 g | 7.1 g |
Węglowodany | 11 g | 84 g |
w tym cukry | 2.7 g | 21 g |
Białko | 3.7 g | 29 g |
Sól | 0.37 g | 2.9 g |
1.
Opłucz szpinak na sitku (opcjonalnie: garść szpinaku możesz odłożyć do późniejszego przybrania dania). Obierz ze skórki pieczarki, cebulę i czosnek, a następnie je pokrój – pieczarki i czosnek w średniej grubości plasterki, a cebulę – w średnią kostkę. Dynię obierz (środek możesz wyjąć za pomocą łyżki, a skórkę „pościnać” – tak jak kiedyś strugało się ołówki – nożem) i pokrój w małą kostkę.
2.
- Na suchej, średniej patelni ułóż plasterki boczku i wstaw patelnię na średni ogień. Wytapiaj tłuszcz z boczku przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż plasterki skurczą się dwukrotnie i zrumienią na złotobrązowy kolor.
- Zdejmij uprażony boczek z patelni i odsącz go na ręczniku papierowym. Dwa plasterki boczku odłóż na bok do późniejszego przybrania dania. Tłuszcz z boczku pozostaw na patelni – na nim będziesz podsmażać pozostałe składniki.
3.
Na patelnię (z tłuszczem po boczku) wrzuć pokrojoną dynię i przesmażaj ją na średnim ogniu ok. 5 minut, raz po raz mieszając, aż nieco się zarumieni.
4.
Przełóż podsmażoną dynię do większej patelni, dodaj pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek bądź oleju do smażenia i przesmażaj wszystko przez ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając. Dodaj passatę pomidorową i przyprawy, wymieszaj wszystko i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 12 minut pod przykryciem. Jeśli zawartość patelni zacznie przylegać dolej nieco wody. Na koniec dodaj świeże liście szpinak i pokruszone chipsy z boczku (opcjonalnie: możesz odłożyć 2 (4) plasterki do przybrania dania) i wymieszaj.
5.
W międzyczasie wstaw wodę na makaron 1l (2l) wody. Dodaj 1 płaską łyżeczkę (1 płaską łyżkę) soli i oliwy, i gdy woda zacznie się gotować wrzuć makaron i gotuj około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przecedź na sitku i przelej zimną wodą.
6.
Ugotowany makaron wsyp do patelni z sosem, wymieszaj wszystko starannie, następnie wykładaj na talerzach kolejno – garstkę świeżego, odłożonego uprzednio szpinaku, gorący makaron w sosie dyniowym, oprószony odłożonymi chipsami z boczku (pokrusz uprażone plasterki) i startym serem Dziugas. Smacznego!