Dyniowe penne z chipsami z boczku

Dyniowe penne z chipsami z boczku

Jesień przynosi całą masę kolorów, szczególnie w kuchni, gdzie o tej porze roku króluje dynia. Najczęściej przerabiana na zupy, ciasta czy kluseczki. W naszym wydaniu warzywo to łączy się z duszonymi pieczarkami, świeżym szpinakiem i chrupiącym boczkiem, by stworzyć oryginalny, przepyszny sos do makaronu. To się nazywa polsko-włoska przyjaźń!

składniki

2 OSOBY4 OSOBY
MAKARON
– makaron penne150 g300 g
SOS
– wędzony boczek w plastrach100 g200 g
– dynia Hokkaido1/21
– pieczarki4 duże8 dużych
– szpinak100 g200 g
– cebula1 mała1 duża
– czosnek1 duży ząbek2 duże ząbki
– passata pomidorowa300 ml600 ml
– słodka papryka1 łyżeczka2 łyżeczki
– chilli w proszku1/2 łyżeczki1 łyżeczka
DO PODANIA
– ser Dziugas25 g50 g

potrzebujesz

sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek lub olej roślinny, średni garnek, średnia patelnia, głęboka patelnia z pokrywką, sitko.
WARTOŚCI ODŻYWCZE100g1 PORCJA
Energia364 kJ2856 kJ
Wartość energetyczna87 kcal628 kcal
Tłuszcz3.3 g26 g
w tym nasycone0.9 g7.1 g
Węglowodany11 g84 g
w tym cukry2.7 g21 g
Białko3.7 g29 g
Sól0.37 g2.9 g
ALERGENY: jajko, mleko, pszenica.

przepis

Dyniowe penne z chipsami z boczku 1

1.

Opłucz szpinak na sitku (opcjonalnie: garść szpinaku możesz odłożyć do późniejszego przybrania dania). Obierz ze skórki pieczarki, cebulę i czosnek, a następnie je pokrój – pieczarki i czosnek w średniej grubości plasterki, a cebulę – w średnią kostkę. Dynię obierz (środek możesz wyjąć za pomocą łyżki, a skórkę „pościnać” – tak jak kiedyś strugało się ołówki – nożem) i pokrój w małą kostkę.

Dyniowe penne z chipsami z boczku 2

2.

  • Na suchej, średniej patelni ułóż plasterki boczku i wstaw patelnię na średni ogień. Wytapiaj tłuszcz z boczku przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż plasterki skurczą się dwukrotnie i zrumienią na złotobrązowy kolor.
  • Zdejmij uprażony boczek z patelni i odsącz go na ręczniku papierowym. Dwa plasterki boczku odłóż na bok do późniejszego przybrania dania. Tłuszcz z boczku pozostaw na patelni – na nim będziesz podsmażać pozostałe składniki.
Dyniowe penne z chipsami z boczku 3

3.

Na patelnię (z tłuszczem po boczku) wrzuć pokrojoną dynię i przesmażaj ją na średnim ogniu ok. 5 minut, raz po raz mieszając, aż nieco się zarumieni.

Dyniowe penne z chipsami z boczku 4

4.

Przełóż podsmażoną dynię do większej patelni, dodaj pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek bądź oleju do smażenia i przesmażaj wszystko przez ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając. Dodaj passatę pomidorową i przyprawy, wymieszaj wszystko i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 12 minut pod przykryciem. Jeśli zawartość patelni zacznie przylegać dolej nieco wody. Na koniec dodaj świeże liście szpinak i pokruszone chipsy z boczku (opcjonalnie: możesz odłożyć 2 (4) plasterki do przybrania dania) i wymieszaj.

Dyniowe penne z chipsami z boczku 5

5.

W międzyczasie wstaw wodę na makaron 1l (2l) wody. Dodaj 1 płaską łyżeczkę (1 płaską łyżkę) soli i oliwy, i gdy woda zacznie się gotować wrzuć makaron i gotuj około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przecedź na sitku i przelej zimną wodą.

Dyniowe penne z chipsami z boczku 6

6.

Ugotowany makaron wsyp do patelni z sosem, wymieszaj wszystko starannie, następnie wykładaj na talerzach kolejno – garstkę świeżego, odłożonego uprzednio szpinaku, gorący makaron w sosie dyniowym, oprószony odłożonymi chipsami z boczku (pokrusz uprażone plasterki) i startym serem Dziugas. Smacznego!

1 porcja
23/ pln
  • Typ kuchni - włoska
  • Główny składnik - mięso
  • Poziom ostrości - lekkoostry
  • Poziom trudności - proste
  • Czas przygotowania - 35
PORCJE 2/4
DODAJ DO KOSZYKA